Življenje je učenje - pa veš, kaj to pomeni?

"Učimo se vse življenje", si najbrž že velikokrat slišala in res je, vse življenje se učimo – eni z lahkoto, drugi malo manj.

Življenje je učenje - pa veš, kaj to pomeni? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2015

Za nekatere se zdi, da tako elegantno plujejo s tokom življenja, težavam in oviram rečejo "izzivi življenja" in jim predstavljajo priložnost za novo rast. Ne govorim o "nadčloveku", temveč o eni od dveh možnostih, ki jo lahko tudi sama izbereš za svoje življenje.

Otroci so veliki mojstri.

Če imaš že svoje otroke ali pa imaš možnost opazovati kakšnega v svoji bližini, ne glej nanj kot na majhnega – poglej nanj kot na velikega učitelja.

Da, otroci to veščino učenja obvladajo – vedno in v vsakem trenutku so se pripravljeni nekaj novega naučiti, brez sramu in občutkov krivde, da nečesa še ne znajo in kako veseli so, ker se lahko nekaj novega naučijo. Mi odrasli pa mislimo, da saj že vse znamo, da vse obvladamo.

Če velja, da je življenje učenje, mi smo pa še vedno živi, potem zavihajmo rokave in se lotimo učenja!

Nov pogled.

Mi jim rečemo težave, a v resnici to niso:

· Na faksu se na smrt bojiš določenega profesorja in ko samo pomisliš na to, da moraš na njegovo predavanje, te stisne v želodcu. Kaj šele, ko imaš pri njemu ustni izpit...;

· V službi si dobila novega nadrejenega: tvoje misli so od tega, kakšen bo, ali se boš ujela z njim, ali bo preveč zahteval, ali boš zmogla pritiske pa vse do tega, ali boš lahko še vedno opravljala isto delo, obdržala svoje delovno mesto itd.;

· Sredi nekega projekta/seminarske naloge si naletela na oviro – sodelavec/kolega, s katerim sta delala skupaj na tem projektu, je hudo zbolel in ostala si sama, roki pa te priganjajo;

· S partnerjem se nikakor ne uspeta dogovoriti glede neke pomembne stvari, zdi se ti, kot da se izmika temu pogovoru.

In še bi lahko naštevala. Imaš dve možnosti: lahko se obremenjuješ s tem, kako grozen je profesor in le kaj si bo tokrat izmislil, da te bo lahko "vrgel" na izpitu, kakšen bo novi šef in ali boš obdržala svojo službo, lahko se jeziš na sodelavca/kolega in cel svet, kako ni pošteno, da moraš zdaj vse sama narediti (kar pomeni vrsto neprespanih noči in ogromno nadur), lahko tuhtaš in melješ, kaj je s partnerjem, da se ne odziva (me morda vara?), lahko pa vse te situacije vzameš kot priložnost, da se ti naučiš nekaj novega.

Na primer: bodi suverena pri odgovarjanju na izpitna vprašanja, saj si se dobro pripravila in naučila vso snov, nov šef bo prinesel nov pogled, novo znanje in drugačne izkušnje in imela se boš priložnost nekaj novega naučiti, bolezen in odsotnost sodelavca/kolega ni nujno katastrofa, lahko je priložnost zate, da stopiš do nadrejenega in predlagaš možno rešitev nastale situacije (pokazala se boš kot odgovorna, suverena in samoiniciativna oseba) in težava v komunikaciji s partnerjem je ravno tako lahko zate priložnost, da se naučiš približati partnerju, da poskusiš kakšen nov način, kako priti do njega.

Samo pozicijo oziroma pogled moramo zamenjati, pa vidimo isto situacijo, ki je bila prej črna, stresna in tesnobna, kot svetlo, navdihujočo in spodbudno.

Spodbujam te, da ob naslednji težavi, problemu ali oviri, na katero boš naletela na kateremkoli področju svojega življenja, poskusiš pogledati s te svetle plati nanjo.

Ne se jeziti, biti žalostna ali obupana, raje se vprašaj: kaj me življenje tokrat želi naučiti? Nato pa se z veseljem loti učenja.

Napisala: Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose
zdraviodnosi.blogspot.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri