Živi bogato, plačaj manj

Gospa Finančna kriza se je tudi pri nas čisto brezobzirno pojavila pred vrati. Povsem ignorirati je ne moremo, lahko pa se naučimo, kako jo pretentati in preživeti s čim manj odrekanja.

26. 3. 2009

Nekatere tole tetko Krizo že čutimo, druge še ne, vendar nikoli ni odveč poskrbeti za kakšen evro (od)več na svojem računu. Prepričana sem, da je v vsaki stvari nekaj dobrega. In kaj naj bi bilo dobrega pri stvari, ki ji je že ime K R I Z A? Hja, punce moje, gotovo je na preizkušnji naša iznajdljivost.

Pa ne samo naša, ampak tudi iznajdljivost svetovnega gospodarstva in politike. Pustimo njih, da se znajdejo po svoje, medtem pa bomo me postale varčnejše v svojem življenjskem stilu, hkrati pa si zagotovile zaledje, če obstaja kakršnakoli tudi najmanjša možnost, da ostanemo brez službe, štipendije, honorarja, žepnine ...

Za vsak slučaj – pripravi se na odpoved

Če iz dneva v dan ne veš, ali boš jutri sploh še imela službo, je čas, da nekaj ukreneš.

 • Tvoja finančna perjanica

 • Spravi CV v obtok

Ustvari prihranke

S samo desetimi evri tedensko se da priti do spodobnih prihrankov. Glede na to, da vsi čakamo, kaj se bo zgodilo, je najbolj logična pot v tem trenutku v banko. Odpri varčevalni račun, na katerem so obresti višje kot na oseb nem in še višje, če denar vežeš. Tvoja finančna perjanica

Poklici, ki jih recesija ne more premakniti

Poiskali smo poklice, ki kljubujejo besedici recesija in ki jih bomo očitno potrebovali tudi v prihodnosti. Zato je mogoče čas, da razmisliš o svoji karieri ...

Računalništvo – naj gre za računalniške analitike, administratorje, strokovnjake za pomoč uporabnikom, ti poklici ‘sedijo’ zelo trdno na svojih stolčkih.

Zdravstvo – zdravniki, kirurgi, zobozdravniki, medicinske sestre, terapevti, oskrbovalci ostarelih in farmacevti, teh ne bodo odpuščali, ker jih je vedno, ampak res vedno premalo.

Izobraževanje – profesorji si lahko oddahnejo. Otroci bodo vedno potrebovali izobrazbo. Čedalje več pa je tudi odraslih, ki se dodatno izobražujejo, torej je še kar nekaj možnosti za kariero v izobraževanju.

Računovodstvo – računovodje so osebe, ki jih podjetja potrebujejo v vseh časih, tako dobrih kot slabih, ko je treba racionalno obrniti vsak evro.

Zabavništvo – naj gre za šport, film, videoigre, gledališče – v malce bolj napetih časih te dejavnosti cvetijo. Razlog? Smeh preprosto potrebujemo.

Zelo uporaben nasvet

Enega najuporabnejših nasvetov, kako prihraniti nekaj denarja, ne da bi za to sploh vedela, sem nekoč na hitro ujela v neki pogovorni oddaji. Stvar je nadvse preprosta. Nekam v stanovanje postavi posodo za drobiž. Vanjo vsak dan ‘odvrzi’ vsaj en kovanec, ni pomembno, ali gre za dva evra ali za pičel cent.

Presenečena boš, koliko denarja se bo čez leto nabralo v tem preprostem hranilniku. Enako metodo varčevanja za finančno svobodo priporoča tudi Harv Eker, predavatelj in pisec knjig o finančni svobodi. Tako naj bi svojo pozornost vsak dan usmerila na finančno svobodo. Že sliši se fantastično, mar ne?

Šminkasta džungla

Raziskave kažejo, da se v času, ko se ruši ekonomska stabilnost, prodaja šmink strmo povzpne. To je namreč razvada, ki si jo vse lahko privoščimo.

Poceni zmenki

Naše bralke so nam povedale, kakšne zmenke imajo, ko v denarnici vlada suša.

“Odpeljala sva se na slovensko Obalo (10 € za bencin) in pohajkovala ob morju. Imela sva se super. Jedla sva sendviče, ki sva jih vzela s sabo.” W.

“Namesto da greš v kino, lahko pogledaš film s spleta. Ne greš v drago restavracijo, ampak nekam, kjer lahko ješ na bone; ali pa pač skuhaš doma.” N

“Tivoli, odeja, fotoaparat, študentska hrana in midva. Ko se je stemnilo, sva stvari odnesla do avta in odšla na čaj. Budžet zmenka: 2,5 € za čaj.” K

“Sprehod po mestu, burek na stojnici in čaj v študentu. In veliko pogovarjanja. Naslednji dan je spraskal skupaj toliko denarja, da mi je prinesel rožico.” T

Pet ‘škrtih’ trikov

Nekateri ukrepi so lahko čisto neboleči, vendar bodo vidno prihranili tvoje evre. Edina zanka je, da je zanje potrebno nekaj discipline.

 • Potratno

 • Poceni

 • Potratno

 • Poceni

 • Potratno

 • Poceni

 • Potratno

 • Poceni

 • Potratno

 • Poceni

Hitro zaslužen denar

Ah, kdo pravi, da ne moreš zaslužiti nekaj dodatnega denarja, čeprav vsi kričijo o recesiji? Požvižgaj se na to, kar pravijo drugi, zavihaj rokave in denar zasluži z:

 • Inštrukcijami

 • Prodajo starih knjig
www.salamon.si

 • Sprehajanjem psov
http://hovhov.blogspot.com

 • Varuštvom

Dve stvari bontona

Situacija: Prijatelj ima idejo, da bi večer preživeli v dragi restavraciji. Vsi so za, tebe pa kar stiska pri srcu, saj veš, da se tvoja plača znižuje. Kaj boš storila?

Možnost: Najprej lahko predlagaš drugačno preživljanje skupnega časa. Če se za to nihče ne zmeni, naj ti ne bo nerodno razložiti svojo situacijo. Trenutno tvoje finančno stanje ni rožnato, in če so prijatelji pravi, bodo razumeli, da ne moreš v restavraciji v eni noči zapraviti toliko kot navadno porabiš za celotedensko prehranjevanje.

Situacija: Prijateljica se poroči in vsi zbirate denar za darilo. Vsota je določena, ti pa si je ne moreš privoščiti.

Možnost: Mirne duše lahko izustiš, da imaš že pripravljeno darilo. Tako boš lahko nadzirala porabljeni znesek. Konec koncev osebno in zelo prisrčno darilo lahko izdelaš tudi sama v obliki spomins ke knjige ali albuma. Kaj misliš, katero darilo bo tako bolj opaženo?

Luksuz za manj

Malce crkljanja si vedno zaslužimo. Tudi če je finančna kriza, jasno.

Pojdi nakupovat brez denarnice. Poskusi stvari, ki so ti všeč, zapiši si znamko, ceno, pravo velikost in določeno oblačilo kupi prek spleta. Navadno so tam oblačila cenejša.

Namesto da zaviješ v restavracijo, si kosilo raje pripravi doma. Kje je tukaj luksuz? Sveža in bolj zdrava hrana vendar!

Načrtuješ počitnice, vendar boš gledala na vsak cent? Tvoj odgovor so first in last minute ponudbe in nizkocenovni prevozniki.

Za rojstni dan ali druge praznike prosi starše in prijatelje, da ti podarijo darilne bone. Tako si boš lahko privoščila stvari, ki so ti zares všeč, ne da bi porabila svoje prihranke.

Viri: Harv Eker: Skrivnosti milijonarjevega uma; www.mojevro.si; www.zurnal.si.

Petra Kern

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri