Živali za darilo? To NI dobra ideja!

Če se ti bo ob prihajajočih praznikih zazdela čudovita ideja, da bi podarila kužka ali muco, ti svetujemo, da razmisliš še enkrat.

Živali za darilo? To NI dobra ideja! (foto: shutterstock) shutterstock
16. 12. 2011

Živali niso primerne za božično darilo, saj so živa bitja, in ne igrače, ki jih lahko zavržeš, ko se jih naveličaš.

Pred nakupom ali posvojitvijo živali je treba dobro premisliti o tem, koliko časa smo pripravljeni nameniti novemu družinskemu članu, kdo bo skrbel zanj, kam ga bomo dali med dopustom ali kadar nas ne bo doma ...

Za kužka je primeren čas za odhod v novi dom nekje pri osmih tednih starosti.

Odgovorni vzreditelji bodo s kupcem sklenili kupo-prodajno pogodbo, mladička pa boste dobili zdravega, že cepljenega in čipiranega, z veljavnim potnim listom (več O odgovornem lastništvu psa)

Ne kupuj živali od preprodajalcev!

Iz revije Lisa povzemamo naslednji zapis o preprodajalcih živali izpod peresa mag. Katarine Lukman, dr. vet. med.:

"Preprodajalci imajo vedno 'na zalogi' več različnih pasem psov, tako ni nikoli, niti za božič, problem dobiti točno takega psa, kot ga želite. Prinesejo vam ga na neko dogovorjeno mesto, vzreditelj seveda ravno takrat 'nima časa', da bi si lahko ogledali psičko in še druge mladiče. Psički so navadno mlajši, kot vam zagotavljajo, pogosto slabo socializirani in v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Če se po mladička odpravljate v tujino, vam svetujemo, da se natančno pozanimate, katere dokumente boste potrebovali, saj so postopki v nekaterih primerih kar zapleteni. (Če se ob registraciji ugotovi, da pes nima ustreznih spremnih dokumentov, boste namreč imeli opravka z inšpekcijo.) Pozanimajte se pri svojem veterinarju ali na spletni strani veterinarske uprave (Potovanja s hišnimi živalmi)

Dobra možnost je tudi obisk zavetišča za zapuščene živali, vendar ne izbirajte samo po videzu – pozanimajte se o značaju in vedenjskih značilnostih psa, ki ga nameravate posvojiti, zlasti če bo to vaš prvi pes. (Nekaj zelo uporabnih nasvetov, kako izberemo primernega psa zase, lahko najdete v knjigi Gine Spadafori Psi za telebane.)

Če se v zavetišče odpravljate po muco ali jo nameravate posvojiti prek društva za zaščito živali, bodite pozorni na posvojilno pogodbo. V zavetiščih in društvih za zaščito živali običajno zahtevajo, da je posvojena muca ves čas pod nadzorom, kar pomeni, da mora biti ves čas samo v stanovanju in je ne smete spuščati ven oziroma gre lahko ven samo na povodcu."