Zimske dogodivščine

Si že našla najtoplejšo kapo, šal in rokavice? Hitro pripravi še svoje zimske čevlje, smukni v nepremočljive hlače ter bundo in - gremo na sneg. Uživat!

11. 2. 2010

Če si prava cosmo bejba, te ob lepem zimskem vremenu zagotovo neustavljivo vleče na bele poljane. Možnosti za popoln izkoristek dneva je veliko, in če si mislila, da je tvoja izbira omejena na smučanje, sankanje ter drsanje, si se pošteno uštela. Tu je kup predlogov za nepozabne zimske vragolije v ednini, dvojini ali množini.

V lastni družbi

 • Spust po zimsko-letnem sankališču Zlodejevo na Rogli te bo izdatno napolnil z adrenalinom, saj boš po vijugasti tirnici s posebnimi sankami zdrvela s hitrostjo kar 40 km/h (če pa nisi ljubiteljica hitre vožnje, lahko sama zaviraš in se pelješ počasneje). Dodatne informacije poišči na www.rogla.si v rubriki Šport in druge aktivnosti.
 • Če smučaš na Golteh, te bo morda navdušila novica o prvi gorski knjižnici v Sloveniji. Je v hotelu Golte in je na voljo vsem knji­žnim moljem, ki bi tudi počitek med smučanjem radi izkoristili za branje. Na spletni strani www.golte.si v prvem oranžnem meniju klikni na povezavo, ki te bo pripeljala do dodatnih informacij o knjižnici.
 • S čisto resnim alpinističnim podvigom, lednim plezanjem, se ob spremstvu izkušenega inštruktorja lahko spopadeš v Bohinju. Slap Savico boš sicer morala prepustiti pravim alpinistom, ki resnično plezajo po zaledenelih slapovih, vendar tvoja izkušnja v ledenem plezališču ne bo nič manj odštekana.
 • Cosmo žurerke vedo, da prava zabava pride na vrsto šele po smučanju. Na Voglu te vsak vikend vse do konca marca čaka apres ski z animacijo, didžejem in nagradnimi igrami.
 • Če si ljubiteljica jahanja, verjetno veš, da je zimska ježa prav poseben užitek. Še bolj privlačna pa je ‘ski jöring’ oziroma konjska vleka, pri čemer si ti na smučeh. Doživiš jo lahko na Ranču Mrcina v Bohinju.
 • V sklopu projekta Smučaj varno!, katerega namen je osveščanje smučarjev o pomembnosti odgovornega in previdnega obnašanja na smučiščih, lahko preizkusiš ski simulator in se o varnosti naučiš marsikaj novega. Do sredine marca bo na voljo v ljubljanskem Mercator centru, kjer na veleslalomski progi lahko tudi tekmuješ.

S fantom

 • Za popolno presenečenje (kar predstavljaj si navdušenje v njegovih očeh) boš poskrbela, če najameš motorne sani – v Kranjski Gori se lahko na vožnjo podata sama ali z vodnikom. Korak bližje avanturi vaju pripelje spletna stran.
 • Na drsališču v Bohinjski Bistrici bosta 14. februarja lahko drsala v soju bakel. Da bo vse še bolj popolno, ga po drsanju povabi na romantično valentinovo vročo čo­kolado, ki bo pocrkljala vajine brbončice in posladkala vajino ljubezen.
 • Zanesljivo vama bo za vedno ostala v spominu noč v Eskimski vasi na Krvavcu. Dolgočasila se ne bosta, saj eskimska ekipa poskrbi za vse od izletov do žura. Te skrbi mraz? Naj ti zaupamo, da bosta spala v toplih spalnih vrečah za ekstremne razmere vse do 30 stopinj pod ničlo. Če še nista prepričana, si oglejta fotografije na www.eskimska-vas.si.
 • Večerno romantiko ali divji podvig si lahko organizirata tudi na osvetljenem sankališču v Gozdu Martuljku (www.sednjek.si). Iz doline vaju na vrh proge odpeljejo s terenskimi vozili, nato pa se po pobočju spustita v noč – brzinsko in nadvse adrenalinsko.
 • Če se odločita za vožnjo s pasjo vprego po Ljubljanskem barju, vaju čaka super dogodivščina s kužki, ki jim je dirka po snegu in vlečenje sani v največjo zabavo, poleg tega vaju bodo pasji trenerji seznanili tudi z zgodovino tega športa in s svojim delom. Pozanimajta se na www.no­mad2000.si/pasje-vprege.
 • V okolici Bohinja, na Pokljuki, v Lo­arski dolini in drugje pa si lahko privoščita tudi zimsko gorsko kolesarjenje (www.pac-sports.com). Ne verjameš, da je možno kolesariti po pršiču? S kolesom, ki ima ‘zimske gume’, je možno tudi to.

S prijateljicami ali sodelavci

 • Za krepitev prijateljskega ali službenega timskega duha se odpravite na iskanje izgubljenega zaklada na Pohorje. Pot lahko premagujete peš, na tekaških ali alpskih smučeh, na snowboardih ali kako drugače. Podrobnosti poiščite na www.pohorje.org, v poglavju Snow & Fun, kjer lahko izbiraš še med mnogo drugimi zabavnimi dogodivščinami, kot so krpljanje, nočno sankanje, terensko jahanje ...
 • Na Pokljuki se lahko preizkusite v biatlonu – tako kot biatlonci, ki tam tekmujejo v svetovnem pokalu. Predznanja za rokovanje s puško ne potrebujete, ker vam bodo vse pojasnili inštruktorji, prav pa vam bo prišla kondicija za tek na smučeh. Več na www.center-pokljuka.si.
 • Namesto sank ali smuči lahko za spust po belem pobočju uporabiš tudi zračno blazino. To zabavo sebi in kolegicam privošči v Kranjski Gori, kjer po sneženih dogodivščinah lahko potešite še svojo željo po nakupovanju in se odpravite v trgovine Sport Point. Zagotovo vas bo navdušila njihova trgovina Very Woman v neposredni bližini glavnega trga.
 • Soriška planina za skupine organizira poseben program, ki vključuje dnevni in nočni snežni rafting, polpenzion ter zabavo v brunarici (na www.soriska-planina.si klikni na ponudbo in cenik) – idealno za rojstnodnevno presenečenje, ki ga druščina lahko pripravi svoji prijateljici ali prijatelju.
 • Se spomniš kralja Matjaža in njegove Alenke? Zadnji januarski vikend bo pravljica oživela in v Črni na Koroškem bodo ekipe iz vse Slovenije gradile snežne oziroma ledene gradove. Bodi med njimi tudi ti s prijatelji. Vse potrebne informacije najdete na www.gradovikraljamatjaza.com.
 • Smučarsko tekmo – ja, čisto pravo, z vratci in merjenjem časa – organizira mnogo smučišč (Pohorje, Stari vrh, Cerkno, Rogla, Velika planina ...), zato svojo družbo povabi na smučarski izziv, po tekmovanju pa organiziraj piknik, hitrostno gradnjo iglujev, kepanje ali druge igre po vaši meri.
 • Zimski treking bo najbolj očaral tiste, ki si tudi v hladnejših mesecih leta upajo ves dan aktivno preživeti v naravi. Izbirate lahko med dvo- in tro­dnevnimi turami, ki sicer niso zahtevne, vendar vsaj povprečna telesna pripravljenost ne bo odveč. Ali ne bi bilo enkratno svojih sodelavk in sodelavcev spoznati tudi zunaj delovnega okolja? Med vami se bodo spletle vezi, ki bodo službeni čas naredile lepši, krajši in prijaznejši.