Novosti za nadobudne modrijanke

"Zgodovina dela ljudi modre, poezija duhovite, matematika ostroumne, naravna filozofija globokoumne," je svoje dni bojda rekel filozof, pisatelj in politik Francis Bacon.

20. 11. 2013

Ljubiteljice knjig in zgodovine se bodo razveselile novice o nekaj zanimivih knjižnih novostih, ki so te dni izšle pri založbi Modrijan.

Celotna zgodovina Evrope v eni sami knjigi!

Tako je med drugim izšla velika Zgodovina Evrope, ki je edinstveno tovrstno delo, v katerem en sam zgodovinar v samo eni knjigi obravnava celotno zgodovino celotne Evrope, slovensko izdajo pa je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

"Norman Davies ima izreden dar pripovedovanja, kar je za zgodovinarja kajpak velika prednost. Pri njem niti podatkovni odlomki knjige niso zgolj dolgočasno drdranje imen in letnic, temveč jih zna umestiti v ustrezen prostor in čas. Še bolj to velja za tiste dele knjige, v katerih bralcem ponuja svoja premišljevanja, nekakšne komentarje obravnavanega zgodovinskega dogajanja ali razvoja. S svojo veliko eruditsko močjo tako pred našimi očmi tke osupljive a povsem razvidne primerjave, analogije in povzetke. Nenehno se pri njem namreč izmenjujeta navajanje stvarnih zgodovinskih dejstev in razmisleki o njih – seveda na veliko navdušenje bralcev," pišejo na spletni strani www.modrijan.si in dodajajo:

"Knjigo dopolnjujejo tudi reprodukcije umetniških slik, ki prikazujejo določene teme, dogodke ali osebnosti v zgodovini; slike so zbrane v dveh barvnih prilogah. Po obsežnih opombah tako glavnega besedila knjige kakor tudi tematskih vložkov sledi še zajetna priloga z zemljevidi in preglednicami, nekakšen grafični povzetek zgodovine Evrope."

Življenje v taborišču in podjetna RKC v Sloveniji

Na tem mestu opozarjamo še na dve zanimivi knjižni navosti:

»Dokler me je taborišče obiskovalo in mučilo v sanjah, tako pa je bilo, dokler nisem poleti 1950 končal Drugega sveta, je bila tudi zame zasnežena ravnina ob Belem morju nekakšna kafkovska obsodba. Potem sem – dan za dnem, teden za tednom, mesec za mesecem, leto za letom – resnično, in ne samo formalno, prihajal izza bodeče žice, na prostost.«

Herling pisatelj se je rodil v sovjetskem delovnem taborišču. Vendar pa ni ostal niti avtor ene same knjige niti pisatelj ene same tematike. Zdi se, da je v Drugem svetu, svojem edinem delu s taboriščno tematiko, povedal vse, kar je mogel, o totalitarnem zlu, ki človeka ubija in razčlovečuje hkrati, obenem pa mu je uspelo ohraniti upanje – zase in za človeštvo – zato, ker je človekovo razčlovečenost, njegovo osebno zlo, videl kot omejeno na posebne okoliščine, kakršne so vladale v taborišču.

V knjigi Križ in kapital. Premoženje, financiranje in podjetniška dejavnost RKC na Slovenskem, ki jo je napisal zgodovinar dr. Jože Prinčič, med drugim beremo, da sta morala na zahtevo Vatikana odstopiti nadškofa dr. Anton Stres in dr. Marjan Turnšek. S tem se je vsaj na simbolni ravni končalo več kot dvajsetletno tranzicijsko obdobje poskusov povrnitve cerkvene gospodarske moči pa tudi državnih privilegijev. Knjiga Križ in kapital je strnjen pregled prizadevanj Rimskokatoliške cerkve na Slovenskem po ekonomski in družbeni moči.