Zeleno varčevanje

V nadaljevanju si preberi 25 najboljših nasvetov za prihranek energije ...

22. 11. 2009

Cene energentov niso bile še nikoli tako visoke kot v tem trenutku. Na evropski ravni so se cene kurilnega olja, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja v zadnjih štirih letih povišale za kar 40 odstotkov.

Številna gospodinjstva so že dosegla mejo zmogljivosti odplačevanja položnic, čeprav še ni videti konca novih podražitev. Skrajni čas je, da kaj ukreneš tudi ti, saj lahko kar nekaj evrov prihraniš sama doma – vedeti je treba le, kje in kako!

Pranje

1 Najboljši nasvet za pranje perila: znižaj temperaturo pranja! Poleg tega lahko račun za elektriko znižaš tudi s pranjem v intervalih, ko je elektrika bolj poceni.

2 Poskrbi za dobro centrifugo pred sušenjem perila. Če bo perilo centrifugirano s 1.200 namesto z 800 vrtljaji, bo sušilni stroj porabil za tretjino manj energije.

3 Če želiš perilo zlikati takoj po sušenju, nastavi sušilni stroj na stopnjo, ki pusti perilo še nekoliko vlažno, saj se tako lažje in hitreje zlika.

Multimedijske naprave

4 Najboljše sredstvo proti puščanju naprav v stanju pripravljenosti je razdelilna letev s funkcijo izklopa. Ta zagotavlja, da je izklopljeno tudi res izklopljeno. Lahko pa si kupiš razdelilno letev Powersaver – ta sama odklopi napravo v stanju pripravljenosti in tako boš lahko kljub temu še vedno uporabljala daljinski upravljalnik.

5 Tiskalnike in skenerje priključi šele takrat, ko jih nameravaš uporabiti – teh naprav pogosto ne potrebujemo ure in ure, a so kljub temu vklopljene.

6 Ščitniki zaslonov naj bodo čim bolj temni, da tako porabijo kar najmanj energije. Bodi pozorna, če je aktivirana funkcija za stanje pripravljenosti.

7 Praznih polnilcev mobilnih telefonov in baterij ne puščajte v vtičnicah, saj tako še vedno porabljajo energijo.

Kuhinja

8 Kuhinjsko posodo med kuhanjem vedno pokrij s pokrovko. Brez pokrovke bo toplota uhajala iz posode in tako boš porabila veliko nepotrebne energije.

9 Skuhane jedi dobro ohladi, preden jih postaviš v hladilnik ali zamrzovalnik. Tako boš zmanjšala nastajanje ledu in prihranila kar nekaj elektrike.

10 So vrata hladilnika dobro zaprta? Če niso, se poraba elektrike močno poveča. Preveri tesnjenje in zvečer, ko je temno, v hladilnik postavi prižgano žepno baterijsko svetilko. Zapri vrata in preveri, ali kje uhaja snop svetlobe.

Topla voda

11 Kopanje namesto prhanja precej poveča porabo energije. Vroča voda za polno kad zadostuje za tri prhanja. Kopel stane približno 83 centov (elektrika in voda), prhanje pa le 40 centov.

12 Običajno glavo prhe zamenjaj z varčno, ki zmanjša porabo energije in tople vode za okoli 50 odstotkov.

13 Topla voda naj ne teče po nepotrebnem. Na to radi pozabimo med umivanjem zob.

14 Poleti je še posebej smiselno ogrevanje tople vode s pomočjo solarnih naprav. Pozimi na žalost sončna energija ne zadostuje. Za namestitev solarno-termičnih naprav so na voljo tudi nepovratna sredstva ekološkega sklada.

15 Odreci se intenzivnemu predpranju posode z vročo vodo. Preden posode postaviš v pomivalni stroj, je dovolj že, da odstraniš večje kose ostankov živil.

16
Pomivalni stroj vklopi le takrat, ko je popolnoma poln. Ponavadi zadošča varčevalni program, ki posodo opere pri 55 stopinjah Celzija. Prihraniš lahko tudi do 25 odstotkov elektrike.

Ogrevanje

17 Za stopinjo nižja ogrevalna temperatura prihrani približno šest odstotkov energije. Preden obrneš ventil na radiatorju, morda poskusi še s toplim puloverjem.

18 Redno prezračuj prostore: večkrat na dan za nekaj minut. Imela boš svež zrak, stene in tla pa se v tem času ne bodo ohladile.

19 Grelnih teles na založi s pohištvom in prednje ne obešaj zaves. Termostat bo le tako lahko namestil ustrezno temperaturo.

20
Na spodnje dele vrat namesti posebna varovala, ki preprečujejo prepih.

21 Tudi rolete ohranjajo toploto prostora. Čez noč jih vedno spusti.

Svetloba

22 Energijsko varčna žarnica porabi 80 odstotkov manj elektrike – pri 10 tisoč urah gorenja vam 20-vatna varčna žarnica (v primerjavi s 100-vatno navadno) prihrani najmanj 70 evrov.

23
Največji energijsko varčen potencial imajo svetline cevi, ki so tako rekoč povečana oblika energijsko varčne žarnice. Svetijo zelo dolgo in so zato še posebej priporočljive za delovna območja, ki so stalno v uporabi.

24
Halogenski reflektorji so največji porabniki elektrike – to lahko tudi takoj začutiš prek njihovega sevanja toplote. Transformator porablja elektriko tudi v izklopljenem stanju.

25
Svetel prostor potrebuje manj svetlobe – zapomni si to pri gradnji, nakupu ali prenavljanju stanovanj in hiš.

 

Vir: Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri