Zdrava pitna voda

V Sloveniji imamo kar srečo s pitno vodo iz vodovoda, saj je ta večinoma razmeroma dobre kakovosti. V Nemčiji naj bi recimo vsaka osma vodovodna napeljava vsebovala klice.

28. 11. 2010

Se ustreznost vode redno preverja?

Pitna voda je živilo, katerega kakovost se stalno nadzira in preverja. To pa še ne pomeni, da lahko prav povsod brez vseh skrbi piješ vodo
iz vodovoda.

Vzrok: voda že lahko pride iz neoporečnega vodovoda, vendar pa se lahko onesnaži v napačno speljanih vodovodnih napeljavah v lastni hiši.

Katere nečistoče so nevarne?

Zelo nevarne so svinčene cevi, ki obstajajo le še v zelo starih zgradbah. Težka kovina se nalaga v kosteh in škodi živčnemu sistemu. Kovino lahko izločajo tudi bakrene cevi, vendar le, če voda dlje časa stoji in je še posebej kisla.

Kaj storiti s klicami?

Voda ni sterilna in tudi ni treba, da bi bila. Problematične pa so lahko fekalne klice ali legionela, s katero se na primer zadnja leta spopadajo na Onkološkem inštitutu.

Kako lahko poskrbim za dobro kakovost vode?

Vode, ki je dlje časa stala v ceveh, ne uporabi za pitje ali kuhanje. Pusti, da malce odteče. Toda kako dolgo? Podrži prst pod vodo. Takoj ko je voda občutno hladnejša, je sveža. Z vodo, ki je ne boš uporabila, lahko na primer zaliješ rože.

Lahko dam testirati svojo vodo?

Vodovodna podjetja morajo redno preverjati kakovost vode. Če pa želiš, lahko svojo vodo testiraš tudi v posebnih laboratorijih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri