Zavist dela le, če si ji pustimo!

Da dame druga drugi zavidamo cel kup zadev, verjetno ni kakšna velika skrivnost. Pa vendar ni na mestu posploševanje, da so razlogi za našo zavist tudi enaki.

Zavist dela le, če si ji pustimo! (foto: profimedia) profimedia
26. 7. 2014

Seveda nismo vse dame enake, pa tudi vzroki, zakaj bi bile zavistne drugi dami, niso vedno enaki.

"Nekatere so nevoščljive in zavidajo prijateljici ali znanki zaradi velike hiše in bogatega voznega parka pred njo, druge zavidajo privlačnega, uspešnega in ljubečega moža, tretje zavidajo kariero ali poslovne uspehe. Lahko razberemo, da je vsem zgoraj opisanim vrstam zavisti skupni imenovalec neki dosežek, rezultat. Malokdo se vpraša, kako dame, ki jim vse to zavidamo, delujejo, razmišljajo, študirajo, delajo," piše v Lisini kolumni univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica.

"Iz zavisti smo nato sposobne obrekovati in žaliti, pa tudi se zelo hinavsko vesti, sebi pa operemo vest z mislijo, da si naša znanka tako ali tako statusa ali prijetnega moža, ekonomske stabilnosti in drugih atributov ni pridobila pošteno, temveč smo sveto prepričane, da je manipulirala, mogoče je kradla ali prirejala dokumente, verjetno je lagala na polno ali zanikala pomembna dejstva."

Kaj je torej gonilo tega čustva, ki je opredeljeno kot negativno in ki nas lahko tako močno razjeda?

"Predvsem gre za primerjanje. Opazujete sodelavko, ki po vašem mnenju ne dela tako zagnano kot vi, pa vseeno dobi pohvalo nadrejene osebe ter s tem povezan bonus. Ostanete prikrajšani za priznanje, ki po vašem mnenju pritiče vam. Občutite krivico in nepravičnost, ampak zavedajte se, da življenje pač ni pravljica."

Grobo rečeno je zavist občutek nelagodja, ki ga občutimo, ko zadovoljstvo in uspeh ter sreča druge osebe v nas spodbudijo občutek prikrajšanosti.

"Zdi se nam, da nam nekaj manjka, in točno to ima nekdo drug, mi pa hrepenimo, da bi isto dosegli, pa se nam vedno izmika. Frustrirani smo, jezni in ogorčeni. Zavist dela, če se ji prepustimo. Pa saj veste, da spada zavist med sedem smrtnih grehov, kar lahko pomeni tudi to, da je stara kot človeštvo in je povzročila mnogo vojn, tudi bratomornih. Kot vedno pri težkih in negativnih čustvih se povprašajmo o vzroku. Kje je vir zavisti pri vas? Zakaj rajši nekomu zavidate uspeh, status, materialno pridobitev, kot da bi se vprašali, kaj lahko naredite vi in kako se aktivirate, da spremenite svoje sedanje stanje, ki vam očitno ne ustreza in vas boli. Če se namreč osredotočite na lastno angažiranost in iskanje rešitev, osebnostno rast in oblikovanje osebne vizije v prihodnosti, verjemite, da nimate časa za zavist."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri