Ponoči spiš s PRIŽGANIM ventilatorjem? NIKAR, lahko je nevarno (svarijo strokovnjaki)

Vemo, da ti je v tej pasji vročini vroče, ampak ...

Ponoči spiš s PRIŽGANIM ventilatorjem? NIKAR, lahko je nevarno (svarijo strokovnjaki) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2022

Ta trenutek so v večjem delu države temperature zelooo visoke. Res visoke. In za mnoge lahko visoka vlažnost močno vpliva na spanje. No, navsezadnje je imeti spalnico, ki je delno postaja za dremež in delno savna, precej neprijetno.

Očitna rešitev za spanje v vročini? Ventilator? No, žal nam je, da ti moramo prav mi sporočiti to novico, ampak spanje z ventilatorjem ali krimo strokovnjaki v resnici odsvetujejo.

Glede na spletno stran Sleep Advisor spanje z ventilatorjem morda ni vedno dobra ideja zaradi zdravstvenih razlogov.

Medtem ko ventilator kroži zrak, da je tvoja soba hladnejša in sveža, lahko kroži tudi cvetni prah in prah - kar vsekakor ni idealno, če imaš alergije, astmo ali seneni nahod.

"Pozorno si oglej svoj ventilator," predlagajo na omenjeni spletni platformi. "Če se na rezilih nabira prah, ti delci letijo po zraku vsakič, ko ga vklopiš."

Drugi razlogi, da ne spiš z ventilatorjem, vključujejo dejstvo, da lahko izsuši tvojo kožo. Če postane presuha še tvoja nosna votlina, pa lahko telo proizvede odvečno sluznico, zaradi česar se boš zjutraj počutila slabše, kot po noči žuranja. Ups!

Na dan je prišlo, da je pitje vode tik pred spanjem RES slaba ideja (razlog niso nočni obiski WC-ja)

Še ena posledica nočne uporabe ventilatorja pa so mišični krči.

"Ljudje, ki spijo s klimo, obrnjeno neposredno na njih, se lahko zbudijo z otrdelimi ali bolečimi mišicami. To je zato, ker lahko koncentrirani hladen zrak povzroči napetost in krče v mišicah," pojasnjujejo strokovnjaki. "Ta težava je še posebej pogosta pri ljudeh, ki spijo z njim blizu obraza in vratu. Če ste se zjutraj zbujali s trdovratnim vratom, je to morda zaradi stalnega pihanja."

Na drugi strani pa članek poudarja, da lahko ventilatorji v spalnici včasih tudi dobro delujejo nate, saj zagotavljajo beli hrup, ki marsikomu pomaga zaspati.

Če si nagnjena k alergijam, bi bilo vredno poskusiti druge možnosti. Termofor napolni z mrzlo vodo in ga zatlači med rjuhe, da ti ohladi posteljo, ali pa raje odpri okno (a ne pozabi na zaščito pred komarji). 

Kakšen pa je tvoj trik, da ti ponoči ni vroče?

Preberi še: Če boš jedla to, boš tudi v največji vročini spala kot na oblaku ☁️  (pa na to nikoli ne bi pomislila)

Priporočamo tudi: Izvoli čisto HUD način, kako svoj vzglavnik očistiš BREZ pranja (noro preprosto)