Zaščiti svoj FB-profil

Na Hrvaškem uporabljajo Facebook vsi uporabniki interneta v starosti do 19 let, v Sloveniji je ta delež 90-odstoten, v Avstriji pa 85-odstoten.

18. 9. 2010

Ob tem pa so uporabniki družabnih medijskih platform pogosto zelo nepazljivi glede svoje zasebnosti.

Zaradi visoke kredibilnosti, ki jo pripisujejo takšnim spletnim stranem, namreč pogosto brezpogojno dovolijo dostop do zelo zaupnih osebnih podatkov, je pokazala raziskava o uporabi medijev, ki jo je pred kratkim v Avstriji predstavila skupina Telekom Austria Group.

Ne skrbi jih zasebnost

Zanimiv je tudi rezultat raziskave, da imajo uporabniki na splošno občutek, da je njihova zasebnost manj ogrožena kot zasebnost drugih.

Tretjina avstrijskih in slovenskih uporabnikov interneta ter polovica hrvaških namreč sploh ni zaskrbljenih glede morebitnih kršitev zasebnosti.

Pa bi jih morala!

Z nekaj kliki do več varnosti

Z nekaj kliki v nastavitvah lahko preprečiš, da bi nezaželeni sobralci izvedeli preveč:

1 Profil

Tu so vidne vse tvoje aktivnosti na Facebooku: koga si sprejela za prijatelja, katere fotografije si naložila, tvoji komentarji … Če želiš te informacije deliti le s svojimi prijatelji, klikni na 'Uporabniški račun', nato 'Nastavitve zasebnosti' ter v 'Skupni rabi na Facebooku' ('Uredi nastavitve') določi, kdo vse lahko spremlja tvoje objave, statuse, fotografije …

2 Foto album

Želiš biti prijateljica s svojim šefom, a ne želiš, da bi lahko gledal tvoje fotografije? Klikni na 'Uporabniški račun' nato 'Nastavitve zasebnosti' in nato 'Skupno rabo na internetu'. Na koncu razdelka 'Uredi nastavitve' boš našla 'Uredi zasebnost albumov za obstoječe fotografije' in tam določi, kdo lahko pregleduje tvoje posamezne albume s slikami.

3 Oglaševanje

Partnerska podjetja Facebooka filtrirajo tvoje interese in ti lahko pošiljajo tudi oglasna sporočila. Izognila se jim boš tako, da spet klikneš na 'Uporabniški račun', nato 'Nastavitve zasebnosti' in nato 'Aplikacije in spletne strani'. Klikni na 'Uredi nastavitve' in tam uredi 'vidnost' glede tvoje uporabe iger in aplikacij.

 

In pa pod 4. - premisli, preden ... ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri