Zapravljivi december

Popusti, ponudbe v zadnjem hipu in popusti pred zapiranjem trgovin – in že je tu nakupovalna mrzlica!

Zapravljivi december (foto: shutterstock) shutterstock
16. 12. 2010

Da se boš znala ubraniti teh vsakodnevnih 'varčevalnih' pasti, bomo povzeli nekaj nadvse koristnih pomislekov in izračunov, ki so jih zbrali v tudi sicer nadvse vsestranski reviji Lisa:

Prva past

Veliko trgovin privablja svoje kupce z akcijami, kot so 3 izdelki za ceno 2, ali pa vam za nakupe nad določeno vrednostjo ponudijo ustrezen odstotek popusta (nad 100 evrov 10 %, nad 150 evrov 15 %). Tako te 'prisilijo', da kupiš več, kot bi potrebovala, da bi kar največ 'prihranila'.

Račun: poleg zimske jakne (120 evrov) potem kupiš še šal (40 evrov), čeprav imaš v svoji omari že tri podobne. Pri 15-odstotnem popustu jakna in šal staneta 136 evrov, če pa bi kupila le jakno, bi ob 10-odstotnem popustu odšteli 108 evrov.

Dejstvo: tako si zapravila 28 evrov več, namesto da bi prihranili 12 evrov.

Druga past

Vedno znova smo neprijetno presenečeni zaradi cen goriv. Zato smo toliko bolj veseli, če lahko v tujini napolnimo rezervoar za dva centa/liter ceneje – in potem na tamkajšnjem bencinskem servisu kupiš še čokoladico …

Račun: pri 40-litrskem rezervoarju privarčuješ 80 centov, čokoladica pa te stane en evro, saj je dražja kot v običajni trgovini.

Dejstvo: v denarnici imaš 20 centov minusa, čeprav si želela privarčevati.

Tretja past

Naši poštni nabiralniki se vsak dan polnijo z različnimi reklamnimi ponudbami trgovin.

Posledica: namesto da bi mleko kupila v trgovini za vogalom, se voziš na drug konec mesta, ker je tam mleko za pet centov cenejše.

Račun: pri kartonu mleka (12 litrov) prihraniš 60 centov. Za 10-kilometrsko vožnjo tja in nazaj pa porabite približno za 1,10 evra goriva.

Dejstvo: namesto da varčuješ, si zaradi goriva celo 52 centov v izgubi.

Četrta past

Ta hip so zelo v modi kavni aparati, ki pa so tudi zelo dragi. Veliko ljudi se kar dolgo odloča, ali bi kupilo tistega za 799 evrov ali pa mogoče kar tistega za 699. In pri tem pozabijo, koliko 'normalne' mlete kave bi dejansko morali spiti za tak znesek.

Račun: 500 g kave (5 evrov) je dovolj za približno 80 skodelic kave. To je približno 0,625 evra na skodelico (enkraten nakup filtra, ki stane približno 10 evrov, ni vštet). Torej bi se cena kavnega
aparata, ki stane 699 evrov, povrnila v 15,3 leta, če bi vsak dan popila dve skodelici kave.

Dejstvo: zanimivo, koliko je lahko vreden kavni užitek.

Zveza potrošnikov Slovenije potrošnikom priporoča

1. Preceni cene! 'Ugodna' cena ni vedno res ugodna, sploh pa ni nujno najugodnejša. Ne verjemi le napisom, ampak se prepričaj sama!

2. Trgovska blagovna znamka ne pomeni nujno tudi najbolj ugodne cene v skupini istovrstnih izdelkov, kot bi morda pričakovala. Pred nakupom vsekakor preveri cene preostalih blagovnih znamk.

3. Bodi pozorna nakupovalka. Cenovne razlike med istovrstnimi izdelki so se zmanjšale, ampak so lahko še vedno zelo velike.

4. Primerjaj cene istovrstnih izdelkov na kilogram, liter. Le tako boš dobila občutek, koliko stane izbrani izdelek v primerjavi z drugimi iste vrste. Kot primer lahko navedemo prihranek, ki ga bi družina lahko imela pri kupovanju kruha: če bi družina (ali pa enakoštevilčna skupinica cimrov v študentskem domu) namesto sosedovega peciva kupovala sosedov hlebec, bi v letu dni po našem modelu prihranila več kot tisoč evrov. Tudi če se družina (ali družbica) za zamenjavo odloči občasno, bo prihranek še vedno velik!

5. Veliko pakiranje ni nujno najcenejše. Primerjava med cenami na kilogram izbranega izdelka v manjšem in velikem pakiranju lahko na tvoje presenečenje razkrije, da boš za kilogram izdelka v manjšem pakiranju odštela celo manj.

Še nekaj nasvetov za manj razsipen december

  • 1. Z družino in prijatelji se že vnaprej dogovori za vrednost daril.
  • 2. Zakaj se ne bi izdelave darila lotila kar sama? Podari lično ogrlico, okvir za slike iz fino mase ...
  • 3. Če se obdaruje zaključena družba, je srečelov dobra možnost, da prihraniš.
  • 4. Če se boš po nakupih odpravila s seznamom, se boš po vsej verjetnosti izognila impulzivnim nakupom. Preglej cene tako v trgovinah kot tudi na spletu.
  • 5. Ne nakupujte v zadnjem hipu, zagotovo boš več zapravila.
  • 8. Nakupuj samo z gotovino, le tako boš lahko omejila svoj praznični proračun.