Zapolni luknje v samozavesti

Triki, ki ti pomagajo, da se boš lahko prav z vsako stvarjo soočala zmagoslavno.

29. 5. 2008

Vsi imamo luknje v samozavesti. Morda si glavna na zabavah ali imaš uspešno kariero, toda mučiš se biti samozavestna, ko je treba spoznavati moške. Dobra novica: zapolniš lahko tudi takšne luknje, le domišljijo moraš uporabiti.

V okoliščinah, v katerih se počutiš prijetno, ‘pričakuješ’ dobre rezultate in jih zato največkrat tudi dobiš. To ni ravno skrivnost samozaves­tnih uspešnežev in uspešnic. Prepoznaj področja, v katerih si polna samozavesti, in jih uporabi kot zagon za področja, ki so pomanjkljiva. Lotiva se dela …

Luknja: Spoznavanje novih ljudi

Popolnoma si sproščena med prijatelji in sodelavci, toda ko se soočaš s sobo, polno neznanih obrazov, tvoja samozavest vedno zbeži proti vratom.

Zapolni jo: Bodi navadna

Ko si zunaj med prijatelji, ne preživiš vsega večera v poskusih, da bi bila čim bolj zabavna, kajne? Uporabi isto sproščeno samozavest, ko boš med tujci, in zablestela boš brez napora. Lahko si pomagaš tako, da poiščeš še eno sramežljivo osebo, s katero bosta skupaj osvojili okolico. Naj bo pogovor preprost. Led prebijaj z vprašanji, ki kot odgovor zahtevajo več kot da ali ne, toda bolj ko bodo vprašanja navadna, bolje je. Na primer: “Kako si se imela danes?” Tvoj sproščen pristop bo vse na zabavi hitro pomiril.

Luknja: Javni nastopi

Na zabavah si gospodična Gobec, toda ko ti podtaknejo predstavitev v Powerpointu in oder, postaneš gospodična Suhousta.

Zapolni jo: Bodi izvirna

Okolje se je res spremenilo, a ne dovoli, da te sejna soba navda z nervozo. Names­to da bi uporabljala dolgočasen formalni jezik, poskusi vpeljevati čim več lahkote, s katero blestiš na zabavah, toda v okvirih tega, kar je primerno v tvojem delovnem okolju.

Naj bo tvoj jezik čist in prijateljski in – če ti uspe – duhovit, da se bo občinstvo ogrelo zate. Manj ko se boš počutila kot prevarantka, bolj boš priklopljena na svoj rezervoar samozavesti. Predstavljaj si, da so veseli, da te poslušajo – in po navadi te tudi bodo.

Luknja: Izražanje občutkov

Si prava lepotica in nimaš težav s pritegovanjem moške pozornosti, toda ko si v zvezi, težko poveš, kaj si resnično želiš.

Zapolni jo: Bodi igriva

Ko se že dolgo časa trudimo, po navadi izgubimo pogum. Na prvih zmenkih smo lahko neposredni in je to videti očarljivo, toda pozneje nas začne skrbeti, da smo postali naporni.

Poskusi se spomniti tistega igrivega stanja radovednosti, ki si ga čutila, medtem ko sta se s tvojim moškim šele spoznavala. Če se bojiš, da mu ne bo všeč, kar imaš povedati, bo tvoj ton obramben in jezen. Namesto tega ga poskusi videti kot odprtega in dostopnega, s tem pa boš svojo zahtevo lahko izročila lahkotno in toplo.

Luknja: Pogajanje s šefom

Veš, da si dobra, toda v pisarno vstopiš z zavrnitvijo v govorici telesa in nervozno obrazno mimiko.

Zapolni jo: Spomni se pohval

Naj gre za pogovor za službo, povišico ali napredovanje, si poskusi predstavljati, kako bi tvoja prijateljica govorila o tvojih lastnostih. Preberi elektronsko pošto zadovoljnih strank in ponovi pozitivne odzive nadrejenih.

Podpri svoje zahteve s seznamom, na katerem so našteti tvoji dosežki. Ker se boš lahko sklicevala nanj, te bo to napolnilo s samozavestjo, lahko pa ga boš dala tudi delodajalcu na koncu pogovora. Dvigovanje vrednosti je nalez­ljivo in šefi niso imuni!

Petra Kocjančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri