Zakaj že jamraš?

Se tudi v tvoji družbi prijateljic prepogosto zgodi, da se zabaven večer spremeni v žalostno tekmovanje v samoizničevanju? Pretrgaj začaran krog – s prijateljicami uživajte od trenutka, ko se dobite, pa do konca srečanja. Brez negativnih pri­zvokov, ki kradejo dobro voljo in energijo.

Zakaj že jamraš? (foto: Getty Images) Getty Images
20. 1. 2015

Pravkar zmazale noro dober kos pite – en posladek, štiri vilice. Potem pa se spet zgodi:

"O moj Bog, ne morem verjeti, da sem vse to pojedla. Počutim se tako debela." Ne glede na to, katera izgovori te besede prva, in čeprav ste se pred tem imele zelo lepo, je skoraj neizogibno, da bo druga med vami nadaljevala: "Že ves teden nisem šla na fitnes! Bedra se mi drgnejo drugo ob drugo."

Vse sočustvovalno zagodrnjate in že se začnejo naštevanje pregrešne hrane, ki ste jo pojedle, in samoizničevalne zgodbe, vsaka hujša od prejšnje, dokler se užitek tega večera s puncami (ne glede na najbolj slastno čokolado) ne izgubi in vse greste domov z občutkom potrtosti.

Zakaj se to vedno zgodi?

Deloma je krivo to, da se v naši kulturi uči, da je bolje imeti o sebi slabše mnenje, kot da bi se hvalile s svojimi dosežki. Poleg tega so ženski možgani ustvarjeni za povezovanje. Želimo si deliti vso bolečino in neprijetnosti, ki jo doživljamo, da se ne bi počutile tako same.

Pa vseeno te bo naštevanje svojih pomanjkljivosti pred prijateljicam le peljalo v temačno počutje. Torej – ne splača se – prijateljsko obrnite ploščo in se imejte lepo, ko bo kateri zares hudo (ko se bosta razšla s fantom, če bo katera izgubila službo ...), pa boste vsaj s pravim vzrokom lahko sočustvovale in jo potolažile z vsemi močmi.

Kaj naj torej naredim, ko večer zavije proti potrtosti?

Če boš rekla 'hej, punce, ali lahko govorimo o čem drugem?', boš najverjetneje brcnila v temo, ker s tem na­mi­guješ, da je s tvojimi prijateljicami nekaj narobe, kar lahko ustvari razdor med vami.

Poskusi z naslednjimi majhnimi umskimi orodji, da boš čim nežneje pogovor zapeljala v pravo smer.

Čakaj

Ko te zamika, da bi se pridružila negativnemu pogovoru, počakaj. Reci sama sebi: "Čakaj malo, zakaj že govorim?" Ustavi se in premisli o tem, kakšno povezanost iščeš s puncami ali katero slabo čustvo bi rada potolažila. Potem pa si dovoli začutiti čustvo, tako da boš 90 sekund predihala.

Ko boš ugotovila, za kaj gre, ta čustva navadno izginejo. Če pa bo čustvo premočno, ga podeli s prijateljicami in skupaj boste gotovo našle rešitve (ter se na koncu razšle srečne).

Usmerjaj

Predstavljaj si sebe kot zdravilko pogovora. Energijo skupine poskusi spremeniti iz izčrpavajoče v poživljajočo. Podari kakšen kompliment, ki ni povezan z videzom, kot je: "Tvoja nova služba se sliši res zanimiva!" Ali povej kakšno pozitivno novico: "Spomladi bi rada šla na potovanje v Indijo. Imate kakšne nasvete?" Preusmeri tok besed na lepše.

Snemaj

Vsakič, ko zagledaš kakšno zanimivo misel ali sliko, zaradi katere imaš boljši občutek glede življenja, posnemi sliko in jo shrani v posebno mapico na telefonu. Ko pogovor s puncami začne postajati temačen, jim pokaži eno od slikic. Če nič drugega ne deluje, je čas za luštne muce s spleta, da ti pomagajo rešiti težavo!

Pomirjaj

Pritisni s kazalcem na palec, potem pa naredi enako s sredincem, prstancem in mezincem in si ob vsakemu dotiku palca reci: "Mir. Se. Začne. Z. Mano." To je kombinacija mantre in mudre (budistično ime za gesto z roko), ki jo lahko uporab­ljaš kjerkoli.

Stavek, ki ga boš ponavljala, te bo prestavil na bolj miren kraj v glavi, medtem ko bo mudra pošiljala sporočilo možganom kot majhna oblika akupresure. Kazalec sprošča modrost, sredinec potrpljenje (nekaj, na kar se moraš spomniti, ko te zamika, da bi komu pokazala sredinec kot nesramno gesto), prstanec znanje in mezinec vizijo ter navdih.

Po predlogi Gabrielle Bernstein priredila Petra Arula