Zakaj zaupati svoji intuiciji?

Preblisk, občutek v sončnem pletežu, metuljčki v trebuhu ... Vse to so imena, ob katerih se ženske zarotniško spogle­damo. Preberi, kako lahko tihi glas postane tvoj največji zaveznik!

27. 4. 2006

Občutek intuicije smo doživeli že vsi. Vendar smo naučeni, da je intuicija povezana bolj s čustvi, kar v naši družbi še vedno spada bolj v žensko kot moško domeno. Zaradi procesa socializacije ženske lažje sprejemamo, da veljamo za bolj čustvene, in se zato tudi večkrat zatečemo k intuiciji. Ker jo rade upora­bljamo, s tem te občutke krepimo, zato so tudi nekatere raziskave pokazale, da je ženska intuicija dejansko lahko močnej­ša od moške.

Vendar pa moramo tudi moškim priznati, kar jim pripada, čeprav so na tem področju bolj skeptični. Sabina Šilc, univ. dipl. psihologinja in družinska terapevtka, meni: “Res se ženske hitreje začnemo ukvarjati s hojo po duhovnih poteh, vendar več poti vodi do Rima in moški se pač odločijo za drugo. Tudi v jogi lahko prideš do istega cilja z meditacijo, nekdo drug to doseže s telesnimi vajami in spet tretji z intelektualnim uvidom.

Ko enkrat intuicijo odkriješ, jo ceniš, gojiš in uporabljaš, ne glede na spol, saj je dragocenejša od še tako dobrega nasveta prijatelja ali psihoterapevta. Ljudje hodijo k psihoterapevtom, ker intuicije oz. stika z njo še niso razvili. Ko stik z intuicijo vzpostavijo, jo uporabljajo in se nanjo zanesejo.”

Mnenje, da je intuicija pravzaprav ženska domena, je torej do moških precej krivično, kajti to čudovito orodje očitno pripada vsem nam. Le znati ga moramo prepoznati in tudi uporabljati.

Občutki in razum

Clarisa Pinkola Estes v knjigi Ženske, ki tečejo z volkovi, pravi: “Mnoge ženske so občutljive, kot je pesek občutljiv na valove, kot so drevesa občutljiva na kakovost zraka, kot volk lahko zasliši žival, ki stopi na njegovo ozemlje dva kilometra proč.

Večina žensk zlahka zazna najmanjšo spremembo v počutju drugega človeka, bere obraze in telesa – to se imenuje intuicija – in pogosto iz preobilja drobnih namigov, ki se povežejo v podatek, ve, kaj ima v mislih. Da bi ženske lahko uporabljale te divje darove, ostajajo dostopne za vse stvari. Vendar so zaradi te odprtosti tudi ranljive in izpostavljene poškodbam duha.”

V citatu pisateljice je odgovor na vprašanje, kaj intuicija je, in hkrati, zakaj je mnogo žensk ne uporablja. Naša občutljivost nam sporoča, kaj je za nas dobro in kaj ne. Kot volkulje zavohamo nevarnost. Vendar imamo za razliko od živali na voljo še razum, ki podatke razvršča tudi na podlagi preteklih izkušenj in strahov, ustvarja dvom in nam nemudoma lahko ponudi mnogo razlogov, zakaj intuicije ne bi poslušali. Žal je tako, da večkrat, kot jo bomo utišale, redkeje se nam bo oglasila.

Drobni namigi

Intuicija se izkazuje v drobnih namigih, ki si jih pogosto ne znamo razložiti. Direktor ti predstavi novo sodelavko in kljub temu, da imaš pred seboj punco kot iz škatlice, te v želodcu čudno zvije. Nekaj pri njej enostavno ni v redu. Instinkt ti je sporočil – ne zaupaj!

Nezavedni um je brez razmišljanja samodejno povezal informacije o osebi in nam jih sporočil v obliki nekakšnega občutka. Kaj bomo storile s tem občutkom, je naša stvar. “Vendar pa intuicija ni vsak občutek ali misel, ki jo imamo, čeprav v laičnem svetu pogosto rečemo: intuicija mi je rekla, pa sem naredila.

Najpogosteje gre za strah, ki ga raje imenujemo intuicija. Strah pa ima veliko korenin: od slabih izkušenj, pridobljenih informacij, predstav in predsodkov,” pravi Šilčeva. Strokovnjaki vsekakor zagovarjajo mnenje, da so instinkti naši najboljši varuhi, vendar se moramo zavedati, da se zelo hitro lahko vmeša naš razum in osnovno informacijo predela, tako da namesto občutka, ki naj bi nas vodil skozi življenje, uporabimo kukavičje jajce razuma.

Tisto prvo je pravo!

Če nisi prepričana, kaj se oglaša, tvoj instinkt ali že predelana različica, se drži načela: Prvo je pravo. Prvi namig, občutek, nedoločljiv trepet, zla slutnja, čeprav ga ne moreš točno definirati ali utemeljiti, je občutek, ki dela zate in te varuje. Lahko se ti naježi koža, čutiš, da se napnejo mišice v tvojem telesu, stopiš korak nazaj pred nekom, ki se pomika proti tebi, ali čutiš adrenalinski val. Vse to so znaki, ki ti jih intuicija pošilja, da te obvaruje pred nečim ali nekom.

Vsi ti simptomi ti sporočajo, da bodi previdna. Ni vedno dobro biti pridna in uglajena punčka, ki bo utišala svojo intuicijo samo zato, da ne bi bila videti groba ali nevljudna. Namesto princeske, ki čaka na nekoga, da jo reši, si raje pomagaj sama.

Dr. Sabina Šilc nas je opozorila tudi na pasti novodobne duhovnosti, ki prepogosto, z izgovorom intuicije, ljudem priporočajo instant rešitve in nasvete, ki niso vgrajeni v zrelo osebnost, ampak le nadomeščajo osebnostne pomanjkljivosti. Intuicija je, kot sama pravi, čista zadeva, ki je posledica harmonične osebne rasti. Temelji na bogatih lastnih življenjskih izkušnjah, ki smo jih predelali in ne odrinili ali jih celo gojili in jih na ta način spremenili v grenkobo in sarkazem. Temelji tudi na širokem pogledu na svet in odprtem srcu za sprejemanje življenjskih danosti in raznolikosti. Vse to pa je temelj za resnični duhovni in celostni osebnostni razvoj.

Zaklad ženske duševnosti

Najpomembneje pri tej stvari je zaupati sebi. Clarissa Pinkola Estes v svoji knjigi pravi, da je intuicija zaklad ženske duševnosti, nekakšno preroško orodje in kristal, skozi katerega gledamo s skrivnostnim notranjim vidom. Kot modra starka je, vedno navzoča in pripravljena povedati, za kaj natančno gre, pove nam, ali moramo zaviti levo ali desno.

Ko prisluhneš svoji okolici in sebi, se počasi uglašuješ na notranje strune, ki ti igrajo. Včasih odvrzi slušalke z ušes in namesto glasbe, ki pogosto le moti tvojo pozornost, prisluhni okolici, kaj ti govori. Prerešetaj svoje dosedanje izkušnje in kako so se iztekle. Kar spomni se, kolikokrat ti je intuicija že prišepnila odgovore skozi drobno ščemenje, slutnjo ali cmok v grlu. Morda ti je ravno v povezavi s tvojim bivšim partnerjem notranji glasek že na začetku prišepnil – to ni to – pa se ti je zdelo premalo oprijemljivo, da bi zaupala. In kako se je vse skupaj končalo?

Oprah je v eni od svojih oddaj uporabila naslednjo prispodobo za intuicijo: bog ti najprej pihne v uho, potem ti vrže kamenček, nazadnje pa nate vrže – skalo. Punce, počasi se moramo naučiti poslušati, kaj nam govori veter.

Kdaj se oglasi?

Kadar smo v veliki nevarnosti, se nam vklopi alarm.

“Instinkt se mi največkrat javi v povezavi z ljudmi. Ko nekoga spoznam, začutim, ali je človek dober, sebičen ali celo nevaren. Po daljših znanstvih sem ugotovila, da me moja intuicija redko prevara.”

Maruša, 18 let

“S partnerjem in hčerkico smo spali v isti sobi, ko sem se neke noči prebudila in kar pognalo me je proti hčerkini posteljici. Ko sem bila pri njej, sem jo ujela zadnji hip, preden bi padla na tla. Ta dogodek mi je ostal močno v spominu in razlagam si ga tako, da me je tisto noč zbudila in vodila intuicija.”

Anja, 34 let

“Običajno parkiram na istem parkirišču, ko grem v mesto po nakupih. Enkrat pa sem naletela na novega uslužbenca, ki mi je bil iz neznanega razloga sumljiv. Avto sem zato odpeljala na drugo parkirišče in kasneje izvedela, da so istega dne na omenjenem parkirišču vlomili in oropali več avtomobilov.”

Jana, 27 let

Petra Kamenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri