Zakaj sem takooo noro utrujena? (Ne ignoriraj situacije!)

Izčrpanost je postala prava epidemija mladih žensk. Spoprimi se z vzroki in ugotovi, kaj ti bo resnično vrnilo energijo.

Zakaj sem takooo noro utrujena? (Ne ignoriraj situacije!) (foto: Unsplash.com/Bruno van der kraan) Unsplash.com/Bruno van der kraan
28. 5. 2018

Kdaj si zadnjič legla v posteljo in se potopila v blažen spanec? Saj smo vedeli.

Najverjetneje kolobariš med stresno službo ali študijem, prijateljskim in družinskim življenjem ter neskončno dolgim seznamom opravkov.

Zaradi tako stresnega vsakdanjika je zvečer nemogoče mirno zaspati ali celo prespati vso noč, zato se nikoli ne moreš zares odpočiti.

Na uredništvu Cosmopolitana smo zato zapisale vprašanja, ki nas glede naših spalnih navad najbolj mučijo, Sonja Ukmar, dr. med., spec. spl. med., iz Ordinacije družinske medicine (www.ordinacija-ukmar.si) pa nam je odgovorila, da bomo lažje spale (in ustvarjale).

Ves dan se mi dremlje, zvečer pa ne morem zaspati.

"Dnevni dremež je lahko posledica anksiozno-depresivnega ali brezvoljnega počutja, ki posledično povzroči ne­spečnost ponoči, podnevi pa si spet utrujena ... in zelo hitro se lahko začneš vrteti v začaranem krogu.

Včasih se lahko tudi zgodi, da podnevi zadremaš, zvečer pa si manj zaspana. Svetujem čim več dnevnih aktivnosti, športa, ki odžene slabe misli, poživi krvni obtok in dvigne razpoloženje."

Že nekaj časa se zbujam ob treh ponoči in potem ne morem več zaspati.

"Nočno prebujanje je eden od simptomov depresije, skrbi, bolečine ... Pomembno je, da se poskusiš čim manj obremenjevati s slabimi mislimi in da ponoči ne vstajaš. V spomin si prikliči kaj lepega, kar te bo popeljalo v spanec."

Ponoči se zbudim sredi najlepšega spanca, ker moram na stranišče, potem pa ne morem več zaspati.

"Nočno uriniranje je običajno posledica pitja večjih količin tekočine pred spanjem. Vedno pogosteje ugotavljam, da mladina pije ogromne količine tekočine čez dan (tri litre in več), kar ima za posledico tudi nočno uriniranje, ki pa se lahko pojavi tudi pri vnetem mehurju ali v obdobju pred menstruacijo. Nekaj ur pred spanjem torej ne pij več­jih količin tekočine."

Zakaj me stres v službi tako zelo utrudi, da se vrnem domov kot ožeta cunja?

"Stres deluje na duševni ravni. Po njem nisi samo žalostna ali brezvoljna, ampak čutiš telesno utrujenost, ki jo lahko preženeš z zmerno rekreacijo (sprehodom v naravi, lahkotnim tekom, klepetom s prijateljico ...) ali sprostitvenimi tehnikami (meditacija, joga, taj či ...). Najslabše je, da se skriješ v kot in neguješ svojo bolečino."

Priznam, ponoči me je še vedno pogosto strah, težko zaspim v temi ali me je groza, če se prebudim sredi noči.

"Za odgovor bi morala poznati globlje vzroke iz otroštva in mladosti. Na splošno pa svetujem sproščanje pred spanjem, čim manj razmišljanj – o slabih stvareh. Če so tvoje nočne more prehude, svetujem pogovor s psihoterapevtom."

Ponoči se veliko premetavam in včasih tudi govorim, pa se tega zjutraj sploh ne spomnim. Sram me je pred fantom (ki mi je to povedal), še bolj pa me je groza, da sploh ne vem, kaj govorim.

"Tudi v takih primerih gre lahko za globlje vzroke, ki so odraz tvojega realnega življenja in to na drugačen način podoživljaš v spanju.

Tudi pri tovrstnih težavah je zelo pomembno, da se pred spanjem sprostiš, da ne uživaš težje prebavljive hrane ali alkohola pred spanjem! Pogovori se o težavah, ki te tarejo, bodisi s partnerjem, starši, prijateljico ali osebnim zdravnikom. Ko boš rešila določene zadeve, bo tvoj spanec mirnejši."

Ali mi lahko določena hrana ali pijača vzame energijo?

"Seveda ti obilnejši obrok hrane vzame energijo. Zlasti po škrobnati hrani lahko postaneš zaspana, ker je naval krvi v prebavila večji. Temu se izogni z več manjšimi obroki dnevno in s pravilno kombinacijo živil."

Je možno, da spim preveč?

"V normalnih okoliščinah nam telo samo pove, koliko spanja potrebuje. Če pa gre za bolezensko dogajanje (narkolepsija) ali jemanje določenih zdravil (pomirjeval, uspaval ali antidepresivov), lahko spiš tudi preveč. Beg v spanje lahko pomeni tudi izhod iz neke stiske, krize."

Naj vzamem tableto za spanje, če ne morem zaspati?

"Zlasti pri mladih tablete zelo odsvetujem! Če že, vzemi zeliščne pripravke, ki so na voljo v lekarnah. Sicer pa poskušaj vzpostaviti higieno spanja!"

Dovoljeno ti je ...

Ko moraš ostati budna, si lahko privoščiš malce čiste črne ... velike količine pa bi te pobile.

Mmm, košček črne čokolade

Črna različica vsebuje več kakava in manj sladkorja od mlečne. Štirje koščki bodo več kot dovolj.

Požirek espressa

V enem espressu je enaka količina kofeina kot v veliki (beli) kavi. Dve ali tri skodelice v kratkem času te bodo dvignile, vendar bo zelo hitro sledil padec energije.

Pripravila: Petra Arula

Preberi še: RECEPT: Osvežilna tortica, ki jo lahko poješ brez slabe vesti? (P.S. Božanska je, preverjeno!)

Priporočamo tudi: Preprosta metoda, kako do srečnejšega življenja