Zakaj najboljši prijateljici ni treba povedati čisto vsega

Ena izmed največjih prednosti, ki jih prinese odnos z najboljšo prijateljico so zagotovo dolgi pogovori. O čem? O vsem in o ničemer. Pa si v teh pogovorih res zaupamo prav vse in zakaj je včasih bolje, da kakšno stvar zadržimo zase?

Zakaj najboljši prijateljici ni treba povedati čisto vsega (foto: Unsplash.com/Ben White) Unsplash.com/Ben White
24. 9. 2017

Ljudje pravijo, da se vsa prijateljstva začnejo iz skupnega sovraštva do nekoga tretjega. To je seveda bolj šala kot resnica, res pa je, da v pogovoru z nekom odkriješ skupne interese, podobna stališča in če se na koncu ujameta še vajini energiji oziroma karakterja, je to dobra podlaga za novo prijateljstvo.

Sčasoma se v prijateljski zvezi počutiš popolnoma sproščeno in postopoma pričneš razkrivati vedno večji del sebe. Pogovori iz tem o najlepših fantih in najljubši čokoladi hitro preskočijo v pogovor o strahovih, ambicijah, o lepih in grdih dogodkih, ki so del tvojega življenja.

Pa moraš najboljši prijateljici res povedati prav vse? V primeru, da ji ne poveš vsega, ali je vajino prijateljstvo sploh še pristno?

Da.

Čari prijateljstva so podpora, razumevanje, sprejetost, zaupanje in ljubezen, ki niso pogojeni ali dani s tem, kaj ti nekomu poveš ali pa zamolčiš. Pridejo spontano, razvijajo se v trenutkih, ki jih preživljata skupaj. Prijateljstvo gradita na informacijah, ki si jih med seboj izmenjata, količina ali vrsta informacij pri tem ne igra nobene vloge.

To pomeni, da lahko enako močno prijateljstvo zgradita dve dekleti, ki stalno klepetata le o potovanjih in filmskih zvezdnicah ali pa dve punci, ki ju druži podobna nesrečna zgodba iz otroštva. Pri obeh primerih je pomembno le to, da jih vežejo skupaj podobni interesi/izkušnje, preko katerih se razvija prijateljski odnos. Zato:

»povej ji samo tisto, kar resnično želiš deliti z njo«

Nima smisla, da prijateljici razlagaš, kaj vse sta z dragimi počela ponoči, če je tvoj edini motiv dejstvo, da je tvoja najboljša prijateljica in da bi ji morala povedati vse.

Ne.

Poveš ji, če misliš, da se bo z razodetjem teh podatkov vajino prijateljstvo še okrepilo ali pa, če želiš slišati njeno mnenje v povezavi z določenim vidikom omenjene zadeve. V nasprotnem primeru se lahko potem ves čas obremenjuješ s tem, ali je bilo prav, da si ji to povedala, kaj si sedaj misli itd.

V trenutku, ko imaš pomisleke, če ji nekaj lahko poveš (pa ne zato, ker ji ne bi zaupala ampak, ker se z neko temo morda še sama nisi spopadla ali pa je morda še nisi sprejela), se ustavi in stvar zadrži zase.

V končni fazi smo vsi samo ljudje, individualne osebnosti s svojim mnenjem, mislimi in idejami, ki so lahko le naše in ki jih ni potrebno deliti, v kolikor pri tem nismo sto odstotno sproščeni.

Pripravila: Tamara Bastarda

Preberi še: "Včasih je treba prijateljstvo dati v smeti" (ganljive osebne izpovedi bralk)

Priporočamo tudi: Horoskop: Te stvari ti (glede na tvoj znak) povzročajo največ skrbi