Zakaj je fino biti punca

Zbirka depilacijskih krem in natrganih žab v predalu zares niso zadosten razlog, da bi se želela roditi v moškem telesu. Meni moška obleka navsezadnje pristaja, njim pa ženska – niti ne.

24. 2. 2011

Lahko si kupujem šminke IN moške britvice. Lahko se celo poljubljam s puncami, pa nihče ne bo rekel, da sem lezbijka. Lahko jokam in ne bo nihče mislil, da me je premalo v hlačah. Punca si lahko privošči vse, celo kavo … brez denarja.

A nisem vedno tako zelo uživala v svojem telesu. Kako se je potem z leti moj nos čudežno zmanjšal v moji glavi, ne ve nihče. Spoznala sem, da niso vsi moški v moji vrsti zato, ker si lase umivam z nekim čudežnim šamponom, ampak ker sem nasmejana. Jasno mi je postalo, da ne popadajo na kolena, ker sem si grivo pobarvala z rdečo barvo nove generacije, temveč ker oddajam lepo energijo. Prešinilo me je, da nisem svobodna zato, ker uporabljam vložke s krilci, ampak ker sem se takšna rodila. Zdaj vem, da je moje telo lepo takšno, kot je. In takšno, kot je, je všeč točno tistemu, ki sodi k meni. Razloga, da bi mislila, da se Bradu Pittu ne bi zdela seksi, ker nisem kot iz reklame, pa ni, ker se sploh ne poznava.

Zakaj zganjam hrup

K pisanju tega mini manifesta sem se spravila zato, ker je družba do nas punc (naj mi fantje, ki jih sicer zaradi preštevilnih dobrih lastnosti obožujem, oprostijo) preveč kritična in nekam neprijazna, pa naj gre za TV-reklame, iz katerih sklepamo, da smo vredne samo bežnega pogleda vodovodarja, ker smo slučajno zaradi neuporabe sredstva za mehčanje vode zakuhale poplavo, ali za modne revije, ki zapovedujejo ženski svet brez napak. Nisem popolna, a sem rada ženska. Rada imam svoja dva X-kromosoma, s katerima bolje vidim, bolje vonjam in celo bolje slišim. Kot za šalo berem med vrsticami, po potrebi tudi misli, in sem čudežno imuna na zasvojenost z videoigricami. Oči imam tudi na temenu, med menstruacijo čaram, vedno pa delam več stvari hkrati, in to dobro. Delam si sladke probleme glede izbire čevljev ali maskare, sodelujem in ne tekmujem, lahko dosežem več orgazmov hkrati ter se lažje izražam in pišem.

Če bi bila moški, bi me tale članek ugonobil, tako pa ob njem uživam. Sploh pa je moje telo čudežno, ker v njem lahko zraste novo življenje. Nam v prid:

1 Punce imamo močnejše srce

Hormon estrogen, sposobnost izražanja čustev, zdrav življenjski slog (beri manj piva in cigaret), manj stresa (ker smo manj tekmovalne) in več tesnih prijateljstev – to so naši dragi varuhi pred boleznimi srca. Močnejše srce pomeni tudi večji pogum, in če je sreča na strani pogumnih, to pomeni … marsikaj.

2 Imamo višji bolečinski prag

Že naše prababice so govorile, da bi po svetu spet lomastili dinozavri, če bi morali rojevati moški. Če pa nastopi konec sveta že v trenutku, ko moškemu priteče iz nosa … Prav med ovulacijo pa se bolečinski prag še nekoliko zviša in takrat je pravi trenutek za brazilsko depilacijo ali obisk zobozdravnika.

3 Bolj gibljive smo

Naša hrbtenica je bolj vzdržljiva in gibljiva. Najbrž zato, ker nam je narava naložila rojevanje, a če je hrbtenica steber življenja, to pomeni, da je gibljivejše tudi naše življenje.

4 Imamo oko (in možgane) za lepe stvari

Ko fantje opazujejo lepe stvari, se jim aktivira ena polovica možganov, nam pa obe, torej uživamo večplastno. (Čeprav ne verjamemo, da se fantom možgani sploh aktivirajo, ko opazujejo na primer lepo žensko).

5 Na splošno smo bolj zdrave

Ker nas je narava obdarila z učinkovitejšim imunskim sistemom, smo bolj zdrave in živimo dlje. Pa naj še kdo reče, da si mlajše partnerje izbiramo iz nečimrnosti, ko gre vendar za golo matematiko.

6 Imamo vejo sposobnost regeneracije

Naj gre za ‘muskelfiber’ ali okrevanje po gripi – ženske se dosti hitreje spravimo nazaj na noge.

7 Naše ledvice imajo naravni šit

Po kitajski medicini so ledvice najpomembnejši telesni organ, v katerem se shranjuje življenjska esenca, ženski hormon estrogen pa je kot mehek plašč, ki greje naše skladišče energije.

8 Naša pljuča so prizanesljivejša

Pet let potrebujejo, da se popolnoma očistijo nikotina, medtem ko moški potrebujejo veliko več let. Pa saj je logično – v pospravljanju nesnage smo mnogo bolj učinkovite, pa naj gre za stanovanje ali potlačena čustva.

9 Naše telo ljubi čokolado

Znanstvene razlage dokazujejo, da zmerna količina čokolade ščiti žensko srce, saj zmanjšuje krvni pritisk. Čokolada pa seveda ščiti žensko srce tudi v prenesenem pomenu ...

10 V plodnih dneh je naš glas ubijalsko seksi

Obilica hormonov, ki se takrat izloči, napravi naš glas grlen, ki celo rahlo naglušne samce spravlja ob pamet.

11 Telesna maščoba je naš zaveznik

To res ni fer: on lahko je pico tudi zvečer, ti pa se zrediš že ob sami misli nanjo … ob nepravem času! Žensko telo ima v resnici več maščobe kot moško, a je zato tudi bolj zdravo in odporno proti boleznim. Hitro se potolaži z mislijo, da ima vsaka stvar dve plati.

12 Ne počnemo toliko neumnosti … niti ‘pod gasom’

Niti v rahlo zamegljenem stanju se ne bomo steple z varnostnikom, prebutale njegove bivše ali nage skočile v Ljubljanico.

13 Orgazem lahko doživimo tudi brez seksa

Povsem zadostuje že draženje bradavičk – če tega še nisi preizkusila, se takoj spravi na delo.

14 Imamo boljši nos za partnerje

Iz enega poljuba lahko razberemo, ali smo gensko kompatibilne z moškim, ki trdi, da je nesmrtno zaljubljen v nas. To ni preprosto razložljiv koncept, je pa dejstvo, da ne potrebujemo več kot sekundo, da bi vedele, ali je nekdo za nas ali ne.

15 Beremo misli, klasično in medvrstično

Moškim je uporaba obeh možganskih polovic španska vas, ženske pa lahko istočasno poslušamo in beremo tisto, kar ni bilo izrečeno. Potem pa se moški pritožujejo, da jim ne verjamemo. Me že vemo, zakaj: besede se niso skladale z resnico!

16 Imamo močneje razvit voh

Zavežite nam oči in bomo med tisoč moškimi zagotovo našle svojega. Ena od razlag za ta fenomen je, da so ženske v pradavnimi morale z vonjem ugotoviti, ali je hrana, ki jo je prinesel moški domov v jamo, užitna ali ne. Novodobni moški se seveda ne razlikuje bistveno od jamskega, saj še vedno domov prinaša jogurte s pretečenim rokom.

17 Imamo presneto dober spomin

To je za moške slaba novica, saj se ne bomo spomnile samo vseh lepih stvari, ki jih je naredil za nas, ampak tudi vseh laži in zgodbic, ki nam jih je natvezel od leta 2000 naprej.

18 Njegovi mini ‘potomci’ nas spravijo v dobro voljo

Raziskave so pokazale, da je sperma naravni antidepresiv, sredstvo za zniževanje krvnega tlaka in protibolečinska tabletka v enem. Nič več se ne bomo zmdrovale – zdravilo je treba pogoltniti in pika.

19 Imamo bolj občutljivo kožo

To je pa svetovni paradoks – naša koža je mnogo tanjša od moške, in zato tudi bolj občutljiva, nihče pa ne more trditi, da imajo moški v resnici debelejšo kožo.

20 Tudi me imamo penis … na neki način

Le da z njim ne lulamo. Klitoris ima celo več živčnih končičev kot penis in se je na svet rodil eksluzivno za užitek.

Besedilo: Alja Maček, fotografiji: Chris Clinton

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri