Zakaj bi morala omejiti uporabo dišečih svečk?

Še posebej v zimskem času ljudje zelo radi odišavimo in razsvetlimo prostor z dišečimi svečkami. Te prostoru dodajo toplino in čudovit vonj, a previdno! Pri uporabi moraš biti pozorna, da ...

Zakaj bi morala omejiti uporabo dišečih svečk? (foto: Unsplash.com/Daiga Ellaby) Unsplash.com/Daiga Ellaby
26. 1. 2018

... upoštevaš določena pravila, s katerimi preprečiš, da bi te dišeče svečke zastrupljale.

Kako, prosim?

Dišeče svečke lahko vsebujejo nevarne snovi

Dišeče sveče so v velikem odstotku narejene iz parafinskega olja (le ta je stranski produkt naftnih derivatov, ki ga pobelijo in odstranijo vonj). Sveče, ki so narejene na ta način, pri izgorevanju sproščajo benzen in toulen (izredno karcerogena!). Poleg tega pa tudi stenj (del svečke, ki gori) velikokrat vsebuje težke kovine npr. svinec, ki že po parih urah gorenja presega zgornjo dovoljeno vrednost vsebnosti te kovine v zraku.

Visoka izpostavljenost svincu ima negativne posledice za tvoje zdravje, med drugim lahko sproži hormonsko neravnovesje, vedenjske težave in druge zdravstvene težave. Ne smemo pa pozabiti niti na barve in umetne arome, ki so prav tako lahko vir škodljivih snovi.

Ali naj vse dišeče svečke zavržem?

Če se res ne moreš ločiti od svoje zbirke dišečih svečk, potem moraš vedeti sledeče. Pri uporabi dišečih svečk že od nekdaj velja pravilo (verjetno ravno zaradi njihovih škodljivih stranskih proizvodov, ki nastajajo med gorenjem sveče):

Svečke ne pusti prižgane predlogo + po uporabi sledi obvezno zračenje prostorov.

Kljub vsemu pa ti toplo polagamo na srce, da se v prihodnje odločiš za bolj zdrave, dišeče alternative.

Zate imamo nekaj alternativnih rešitev, če obožuješ svečke:

1. Sveče iz čebeljega voska

Ne le da ne vsebujejo nevarnih snovi, ampak celo pomagajo čistiti zrak. V zaprtih prostorih je v zraku namreč prisotnih veliko kationov (pozitivnih ionov), ki jih oddajajo električne naprave, klime, grelne naprave itd. So del našega življenja, ampak, ker lahko s seboj nosijo prah, cvetni prah, delce strupene plesni, je pomembno, da število kationov v zraku omejimo.

To pa lahko dosežemo tudi s svečami iz čebeljega voska, saj le te oddajajo negativne ione, ki se borijo proti onesnaženem zraku v naših stanovanjih.

2. Vrela voda s sadnimi olupki

Kadarkoli kuhaš sadni kompot (ali pa morda kuhano vino), začimbe in kuhano sadje poskrbijo za čudovite arome, ki niso omejene le na zimski čas. Pristavi lonec z vodo, vanj natresi olupke limon, pomaranč ali jabolk, dodaj začimbe (klinčki, cimet) in kuhaj na nizkem ognju. Obljubimo, da bo prostor prevzel čudovit vonj.

3. Olupki citrusov na radiatorjih

Še en trik, ki vam pride prav predvsem v zimskem času. Olupke citrusov lahko položite tudi na radiatorje in prav tako poskrbite za lepo odišavljene sobe.

4. Svečke iz rastlinskega voska

Na trgu je dostopna tudi ponudba svečk iz rastlinskega voska, bombažnega stenja, naravnih barvil ...

 

A post shared by O.W.N. Candles (@owncandles) on

Vir: sensa.si
Foto: Profimedia, Instagram.com/owncandles

Preberi še: Triki z aspirinom, ki bi jih morale poznati vse ženske! (OMG, kakšni rezultati!)

Priporočamo tudi: 6 zgrešenih prepričanj o spanju