Si se kdaj vprašala, zakaj Britanci v resnici vozijo po levi? TO je razlog!

Kdo bi si mislil?! 😉

Si se kdaj vprašala, zakaj Britanci v resnici vozijo po levi? TO je razlog! (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo) Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo
22. 9. 2023

Ko potuješ v novo državo, se moraš prilagoditi številnim navadam in tradicijam, ena najbolj temeljnih pa je smer prometnega toka.

Medtem ko mnogi narodi po svetu vozijo po desni strani ceste, še vedno obstaja veliko držav, kjer je vožnja po levi običajna.

Ta praksa se morda zdi bega za tiste, ki so navajeni vožnje po desni strani, vendar ima bogat zgodovinski in praktični pomen.

Prvotno so skoraj vsi potovali po levi strani ceste, poroča BBC Amerika.

Vendar je bil njihov način prevoza precej drugačen od današnjega: pomisli na štiri noge namesto štirih koles.

Za srednjeveške mečevalce na konju je bilo smiselno, da se držijo leve, da imajo desno roko bližje nasprotniku. (Predvidoma je moralo 10 do 15 odstotkov levičarskih vitezov le poskrbeti za to.)

Tudi vzpenjanje in razjahanje je bilo lažje z leve strani konja in varnejše ob cesti kot na sredini.

Morda bi se tukaj morali vprašati, zakaj so ljudje prenehali potovati po levi?

Stvari so se spremenile v poznih 18. stoletjih, ko so v Franciji in Združenih državah za prevoz kmetijskih proizvodov uporabljali velike vozove, ki jih je vleklo več parov konj.

Ker v vozu ni bilo voznikovega sedeža, je voznik sedel na zadnjem levem konju, njegova desna roka pa je bila prosta, da je z bičem lahko premikal konje.

Ker je sedel na levi, je želel, da drugi vozovi peljejo mimo po njegovi levi, zato se je držal desne strani ceste.

Ko je Henry Ford leta 1908 predstavil svoj model T, je bil voznikov sedež na levi strani, kar pomeni, da bi morali avtomobili voziti po desni strani ceste, da bi lahko potniki spredaj in zadaj izstopili iz avtomobila na robnik.

Po mnenju National Geographica je to vplivalo na spremembo v številnih državah: Kanada, Italija in Španija so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja prešle na vožnjo po desni strani, v tridesetih letih prejšnjega stoletja pa je temu sledila večina vzhodne Evrope.

Še leta 1967 (in zahvaljujoč približno 120 milijonom dolarjev iz vladnega žepa) so švedski vozniki začeli voziti po desni.

Vendar britanski vozniki ostajajo na levi strani in to se verjetno ne bo spremenilo.

Varnost in doslednost

Zanimivo je, da so študije pokazale, da lahko vožnja po levi strani prinaša nekatere varnostne prednosti.

Raziskave kažejo, da je desničarjem morda lažje nadzorovati vozila, ko vozijo po levi, saj njihova dominantna roka ostane na volanu.

Poleg tega lahko ohranjanje doslednosti v prometnem toku zmanjša verjetnost nesreč in zmede, zaradi česar je vožnja po levi strani varnejša v državah, kjer je to standard.

Preberi še: Mamica s TikToka razdelila splet, potem ko je od 18-letne hčerke zahtevala, da ...

Priporočamo tudi: Horoskop: Ufff, ti dve znamenji do konca septembra lahko čaka boleč razhod