ZABAVA na dosegu roke – Beograd je vedno tu ZATE!

Številni obiski Srbije se začnejo in končajo z Beogradom, njegovim glavnim in kulturnim središčem. Srbska prestolnica, ki leži ob sotočju Save in Donave, uteleša najboljše od vsega – sproščene in pozitivne vibracije svojih prebivalcev, bogato zgodovino, na katero vplivajo številne kulture, odlično gastronomijo in vrhunsko zabavo ob kateremkoli času dneva in noči. 

ZABAVA na dosegu roke – Beograd je vedno tu ZATE! (foto: SRBIJA) SRBIJA
19. 6. 2022 | Promocijsko sporočilo

Pravijo mu mesto kulture, navdiha, športa in festivalov. Beograd se hitro spreminja in razvija, vendar ohranja svojo bogato in raznoliko zgodovino z edinstveno mešanico kulture, arhitekture in urbanega duha.

Če si v Beogradu prvič, boš zagotovo obiskala in spoznala njegove najbolj znane točke. Trg republike in Knez Mihailova ulica sta osrednji mestni točki. Na Trgu republike, pri spomeniku knezu Mihailu na konju, se srečujejo ne le Beograjčani, tudi njihovi gostje. Ob spomeniku sta Narodno gledališče in Narodni muzej, kjer se običajno začne vsak sprehod po Beogradu pa tudi prvo spoznavanje mesta. Knez Mihailova ulica je z zakonom zaščitena kot ena od najstarejših in najdragocenejših mestnih področij s številnimi reprezentativnimi stavbami in meščanskimi hišami, zgrajenimi v poznih 70. letih 19. stoletja.

Danes so tu najbolj znane kavarne, restavracije, trgovine svetovnih blagovnih znamk pa tudi številne galerije, ustanove in kulturne znamenitosti. Ulica vodi do še enega simbola mesta – beograjske trdnjave, ki vključuje Despotova vrata, stolp z uro, rimski vodnjak, kip zmagovalca, stolp Nebojša, Amam (turško kopel), vrata Karla VII. in park Kalemegdan, kjer si lahko ogledaš doprsne kipe pomembnih osebnosti srbske zgodovine, znanosti in kulture.

Ne zamudi prelepega razgleda s trdnjave na sotočje Save in Donave, Novi Beograd in Zemun. Za vse, ki želijo doživeti Beograd, kakršen je bil nekoč, ni boljšega kraja od Skadarlije, ulice, katere kavarne in restavracije so skozi leta gostile številne zvezdnike, kot so Alfred Hitchcock, Jimi Hendrix, Josip Broz Tito in kralj Juan Carlos. I of Spain. "Taverne"na Skadarliji ti bodo postregle s tradicionalnimi specialitetami domače kuhinje, "taverni glasbeniki" pa te bodo navdušili s tvojo najljubšo pesmijo.

Tlakovane ceste so značilne za še en del mesta, ki je ohranil svojo podobo iz 19. stoletja – Končićev venac s številnimi kavarnami, galerijami in kletmi.

Povsem drugačni Beograd boš spoznala, če prečkaš Savo in se odpraviš v Zemun – še en romantični in poetični del mesta. Obrežje Donave, kjer najdeš ''Zemunski kej'', je kilometre dolga promenada z vrsto splavov, ki ponoči postanejo središče nočnega življenja in ti zagotavljajo zabavo do zgodnjih jutranjih ur. Gardoš stolp, s katerega se odpira čudovit razgled na reko, je najbolj prepoznaven simbol Zemuna.

Če si že spoznala najbolj znane beograjske znamenitosti, ki si jih morate ogledati vsi, ki ste v mestu prvič, si pripravljena, da se potopiš v bogastvo bolj alternativnega Beograda! Savamala je v zadnjih letih postala eden najbolj priljubljenih, najbolj obiskanih in najmodernejših delov Beograda. To je kraj, ki združuje alternativne umetnike, sodoben zvok in vse, kar prinaša doživetje urbane kulture. Tik ob Savi so umetniške galerije, številni klubi, odlične restavracije ter bari in kavarne. Prav tako tržnice so v zadnjih letih postale drage turistične atrakcije v metropolah po vsem svetu.

Beograd ima seveda tudi svoje kulinarične adute! Gastronomska ponudba je med top atrakcijami v vsakem letnem času. Poleg več kot tri tisoč restavracij v mestu, kjer strežejo specialitete srbske kuhinje in seveda tudi drugih svetovnih kuhinj, lahko na beograjskih tržnicah doživiš vse bogastvo lokalne hrane, lokalnih izdelkov in ekološke hrane. Tržnico Kalenić najdeš v središču Vračarja, v bližini pa je tržnica Đeram. Dorćol je največja in najbolj znana Bajlonijeva tržnica, Zeleni venac pa je v samem središču mesta, na "križišču beograjskih cest".

Glavno mesto Srbije lahko ponudi še veliko več. Tu boste svoj mestni oddih našli prav vsi, ne glede na vaše želje, interese in okus. In, ne skrbi, če kaj zamudiš, te bo srbska metropola vedno znova sprejela odprtih rok. Beograda se vsekakor ne obišče le enkrat, doživi ga večkrat, v različnih letnih časih in vsakič malce drugače.