Za varnost: Zdravniki, policisti in motoristi skupaj!

Predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so v sodelovanju s predstavniki Policije in Zveze moto klubov Slovenije na novinarski konferenci opozorili na nevarnosti, ki prežijo na motoriste, in pozvali vse voznike k strpni in previdni vožnji.

8. 5. 2011

Novinarske konference so se udeležili vodja urgentnih travmatoloških ambulant Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike asist. dr. Anže Kristan, dr. med., predstavnik Sektorja prometne policije v upravi uniformirane policije Matjaž Leskovar ter mag. in predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar.

V UKC Ljubljana se zdravniki travmatologi vsak dan srečujejo s številnimi težkimi poškodbami motoristov, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah. Kot je povedal asist. dr. Anže Kristan, dr. med., so lani na travmatološki urgenci obravnavali 7.094 poškodovanih v prometnih nesrečah, od tega je bilo kar 767 motoristov. V prvih treh mesecih tega leta je število poškodovanih v prometnih nesrečah, ki so jih oskrbeli, v primerjavi z lani upadlo za 10 odstotkov, vendar pa je v istem času kot lani število poškodovanih motoristov zraslo za kar 65 odstotkov. Kot je opozoril Kristan, je navadno največ poškodovanih motoristov maja, junija in julija.

Pri voznikih koles z motorjem je najbolj skrb zbujajoča neuporaba motoristične čelade, saj so policisti ustavili kar 92 takšnih voznikov in 21 potnikov, 39 voznikov pa je vozilo pod vplivom alkohola. Med 22. marcem in 12. aprilom 2011 so policisti po vsej Sloveniji izvedli več poostrenih nadzorov in pri tem izdali 748 plačilnih nalogov ter 142 obdolžilnih predlogov.

Predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar je povedal, da se kljub vsemu varnost motoristov iz leta v leto zboljšuje, tudi zaradi intenzivnega dela različnih pristojnih državnih institucij in civilnih združenj. Statistike namreč kažejo, da je bilo v letu 2010 med motoristi manj smrtnih žrtev kot leto prej.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri