Za svetovni dan živali!

4. oktobra širom sveta praznujemo Svetovni dan živali. Sporočilo, ki ga prinaša ta dan, je zaščita, dobrobit in odgovoren odnos do živali.

2. 10. 2009

V naša življenja namreč prinašajo več, kot si lahko zamislimo – so naši spremljevalci, opora in pomoč v težkih trenutkih.

Letos bo Svetovni dan živali na prav poseben način obeležen tudi v Ljubljani.

Vabilo v park Tivoli!

Pedigree® in Whiskas® vabita vse ljubitelje živali na zabavno in poučno praznovanje v park Tivoli.

Ob Svetovnem dnevu živali, 4. oktobra, se bo v parku Tivoli na Pasji ravni, odvijalo praznovanje za pse in njihove lastnike ter vse ljudi, ki imajo radi živali. Na stojnicah se bodo predstavila različna društva, na voljo pa vam bodo tudi strokovnjaki za vsa vaša vprašanja.

Pravi šov bo priredilo Kinološko društvo Krim, ki se bo predstavilo v agilityju. Maja Kokalj in njeni psički, Bri in Nelly, pa bodo prikazale atraktivno veščino lovljenja frizbija - Dogfrisbee.

Poskrbljeno bo tudi za najmlaše, ki bodo lahko ustvarjali v otroški delavnici. Vse kužke in mucke pa bosta na ta poseben dan s priboljški razvajala Pedigree® in Whiskas®.

Poskrbljeno bo tudi za čisto okolje, saj bodo vsi obiskovalci prejeli priročen etui za vrečke za pobiranje pasjih kakcev.

Trenutek za dobro delo

Praznovanje Svetovnega dne živali v Tivoliju ne bo le zabavno druženje temveč tudi dobrodelen dogodek.

Podjetje Mars, lastnik blagovnih znamk Pedigree® in Whiskas®, bo s pomočjo Zveze paraplegikov Slovenije mlademu fantu podarilo prav posebno izšolanega psa, ki mu bo olajšal vsakodnevne aktivnosti. Igor Škantelj, ki bo prejel psa, je tetraplegik že od otroštva, a je kljub temu izredno dejaven mladenič. Pred kratkim je uspešno zaključil maturo in se že podal novim izzivom nasproti. Prepričani smo, da bo njegovo življenje s kužkom še lepše.

Priznani veterinar in kinolog, g. Janez Vidic, ki bo sodeloval pri izšolanju psa ob tem pravi:

"Dokazano je in pri svojem delu opažam, da je pes res lahko človekov najboljši prijatelj. Zato pozdravljam prizadevanja vseh, ki so omogočili, da bomo lahko članu Zveze paraplegikov Slovenije šolali in podarili psa, ki mu bo zagotovo obogatil življenje. Revija Moj pes vodi tudi akcijo 'Pomagajmo prijatelju' v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije in že več kot petnajst let šolamo pse za pomoč ljudem na invalidskem vozičku."

Torej, ne pozabi na Svetovni dan živali in se pridruži praznovanju v parku Tivoli, na Pasji ravni. Zabava bo potekala od 10. do 14. ure, tudi v primeru dežja, kajti ljubezni do živali ne ustavi prav nič!

P.S.

Dan odprtih vrat na Gmajnicah

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana na Gmajnicah bodo to nedeljo, 4. 10. na dan živali ob 10. uri odprli svoja vrata in povabili vse prijatelje živali, da si ogledajo zavetišče, sprehodijo psa ali posvojijo katero od njihovih mačk oziroma psov.

Če te bo zanimalo, ti bodo razložili tudi, kako pravilno sprehajati psa. O tem bodo zainteresirani poučili inštruktorji pasje šole Pasji center, predavanje pa se bo začelo ob 11. uri in bo vsebovalo tudi praktične prikaze.

Kužke bo mogoče peljati na sprehod med poldnevom in pol drugo uro popoldan.

Svetovni dan v znamenju mačk

Letošnji dan živali bodo v zavetišču posebej posvetili problematiki mačk.

V letu 2009 so v zavetišče sprejeli in oskrbeli že 1.600 mačk, kar je 300 mačk več kot v vsem letu 2008 in največ doslej. Vedno več mačk je zapuščenih, zlasti tudi nebogljenih sesnih mladičev, veliko za vedno izgubljenih in ogromno obsojenih na življenje na ulici.

Bi tudi ti rada pomagala in storila nekaj v korist mačk?

Oglasi se v zavetišču v nedeljo in ob 14. uri ti bodo približali težave, s katerimi se srečujejo pri mačkah, pokazali, kako rešujejo zavržene sesne mladiče in kako lahko tudi sama prispevaš k reševanju mačje problematike v najširšem smislu. Predstavili bodo tudi pomen sterilizacije oziroma kastracije mačk in prednosti mikročipiranja.

Samo v tednu živali

Brezplačno čipiranje

Dan živali je v praksi prerasel kar v teden živali. Zato se skupnim prizadevanjem pridružujejo in jo podpirajo tudi vse veterinarske organizacije v Ljubljani in okolici, ki bodo od 6. 10. do vključno 10. 10. ob kastraciji oziroma sterilizaciji mačke, le te brezplačno mikročipirale in vpisale v centralni register.

Veterinarske organizacije, ki sodelujejo pri tej akciji, so:

 • Prva K, klinika za male živali, Gorkičeva 6, Ljubljana
 • Tristokosmatih, klinika za male živali, Kajuhova 5 a, Ljubljana
 • Veterinarstvo Trstenjak - Zajc, klinika za male živali, Ul. padlih borcev 23, Ljubljana
 • Pet - Vet, klinika za male živali, Kolarjeva ulica 63, Ljubljana
 • Veterinarska postaja Ljubljana, Cesta v Mestni Log 51/a, Ljubljana
 • Veterinarska ambulanta Ljubljana, Sneberska cesta 111, Zadobrova
 • Diagnoza, veterinarska ambulanta, Vodnikova cesta 243, Ljubljana
 • Buba, veterinarska ambulanta, Rožna dolina 5, Grosuplje
 • Max, veterinarska ambulanta, Dolenjska cesta 250, Lavrica
 • Veterinarski Dom Domžale, Cesta talcev 10, Domžale
 • Veterina Dobro Grosuplje, Ljubljanska cesta 1, Ivančna Gorica
 • Veterina Dobro Grosuplje, Taborska cesta 32, Grosuplje