Za odličen začetek dneva

Pravi srečneži so tisti, ki lahko zjutraj dobesedno skočijo iz postelje. Za večino drugih sta zvonjenje budilke in prebujanje precejšnja groza, najraje bi se le obrnili in še malo spali.

30. 3. 2011

Toda z nekaj triki lahko v nov dan zanosno vstopijo tudi še tako neozdravljivi zaspanci.

Pretegovanje

Oponašajte mačko in se ob prebujanju dobro pretegni. Če boš mišice previdno raztezala že v postelji, boš poživila krvni obtok in se tako hitreje prebudila. Klasična vaja je vožnja kolesa v zraku. Če so tvoje mišice precej zategnjene, priporočamo, da si koleno pritegneš k prsim, ga objameš z rokami in se nekajkrat skotališ zdaj na eno, zdaj na drugo stran.

Odmerek svežega zraka

Zdaj pa iz postelje! Na stežaj odpri vsa okna in spusti svež zrak v prostor. Kisik dobro dene telesu in razgiba organizem. Ob odprtem oknu večkrat globoko vdihni – trebušna stena se mora vidno dvigovati – in spet izdihni. Če hočeš, lahko narediš še drugo serijo vaj raztezanja, in sicer v obliki vaj za tilnik in hrbtenico, lahko pa si obuješ športne copate in se podaš na tek ali sprehod. Zjutraj je še posebno blagodejna hoja, saj ne spodbudi le krvnega obtoka in okrepi vzdržljivost, temveč je tudi bolj prijazna do sklepov.

Zabava z mrzlo vodo

Še vedno nisi budna? Potem pa kar v kopalnico. Obraz si oblij s hladno vodo, kar bo dobesedno izpralo spanec iz tvojih oči. Izmenična prha bo daleč najboljši ukrep za prebuditev tvojega telesa in duše. Po kratkem uvodu s toplo-vročo vodo temperaturo te znižaj in si s hladno vodo najprej oblij noge in roke – najprej z zunanje strani, nato pa še z notranje. Vodni curek vedno vodi proti srcu in začni z desno nogo, nato pa sledijo leva noga, desna roka, leva roka, prsi in trebuh. Za konec vodni curek za hip popelji še na tilnik in v obraz.

Užitkarski zajtrk

Za dober začetek dneva si moraš le še napolniti energijske zaloge, ki jih je naše telo izpraznilo čez noč. Naravnost odličen je slasten zajtrk z misliji s svežim sadjem ali z jogurtom ali ovsenimi kosmiči. Če si za bolj krepko hrano, si pripravi rezino polnozrnatega kruha in jo obloži z nemastnim sirom ali s puranjimi prsmi, paradižnikom, papriko ali redkvicami. Zraven popij kozarec pomarančnega soka, kavo ali čaj. Če si že nekaj časa pokonci in še vedno nisi lačna, popij vsaj kozarec mleka. Za prvi učni ali delovni odmor si pripravi tudi zdrav prigrizek (kruh, surova zelenjava ali sadje).

Glasba za dobro voljo

Za še boljšo dobro voljo pa poskrbi prebujanje z glasbo – z radia ali, še bolje, s tvoje priljubljene zgoščenke. Zvok nas dobesedno ponese, naše telo pa začne izločati večje količine hormonov sreče. Nadgradnja je petje zraven, saj takrat dihamo globlje kot običajno. Če pa se še vedno nisi popolnoma prebudila, si obleci nekaj barvitega ali pa na mizo postavi šopek s pisanim cvetjem in se veseli oranžnih, rdečih ali rumenih cvetov.