Za ljubezen ni nikoli prepozno

Ko se začnejo bližati trideseta, veliko žensk zagrabi panika. Nenadoma čutiš nujno potrebo, da vse pride na svoje mesto – kariera, dom in seveda ljubezen.

29. 1. 2009

Ko tvoje prijateljice druga za drugo najdejo moš kega, kakršen si je vzel čisto preveč časa, preden se bo prikazal tudi v tvojem svetu, se te začne panika š e močneje oklepati. Tvoj načrt, da se boš do tridesetega poročila in imela kmalu potem otroke, se ne izteka.

Popolnoma razumljivo je, da si želiš biti s čudovitim moškim, toda to, da si pod nenehnim stresom, ker ne veš, zakaj ga ni, ti ga ne bo izročilo jutri na predpražnik. Ne moreš uživati v življenju, ko si tako močno obremenjena z iskanjem gospoda Pravega.

Terapevtka Aleksandra Kralj ti svetuje: “Pred teboj je še vse življenje. Namesto da objokuješ svojo nesrečo, raje izkoristi čas, ki ti je še preostal v vlogi samskega dekleta. Ko boš poročena in mati dveh neutrudnih malčkov, si boš marsikdaj zaželela, da bi bila spet samska.”

Ne razmišljaj – prepusti se!

Za poroko se ljudje načeloma sploh ne odločajo več iz razuma, temveč iz občutka ljubezni, predanosti, zaradi lebdeče zaljubljenosti ali želje po varnosti. “Če bi se za poroko odločali na podlagi pametnega razmišljanja, bi bilo bolj malo poročenih. Poročiš se takrat, ko si pripravljena, pripravljena pa si takrat, ko ljubiš.

Ko ljubiš, se čutiš dovolj močno in pogumno za to junaško dejanje. Pomemben dejavnik pri tovrstni odločitvi je seveda tudi želja po družini. Dokler se tvoje misli vrtijo okoli lepih cunjic in zabave, vedi, da še nisi pripravljena na poroko, kaj šele na družino,” pravi Kraljeva.

Vseeno pa se verjetno sprašuješ, zakaj te prav zdaj, okoli tridesetega, najbolj stiska za vrat. “Eden od vzrokov je biološka ura, ki začne tiktakati, drugi pa dediš čina preteklosti, saj je včasih neporočena ženska v teh letih že dobila status stare device.

So pa to tudi leta, ko človek odrašča, zato se njegova vrednostna lista spreminja. Še posebno, če se ozre naokoli in opazi, da so skoraj vsi prijatelji že v ustvarjanju družinice, on pa je so še vedno srečno samski. Hote ali nehote se njihovi svetovi oddaljujejo. Oni gredo naprej, samski ostajajo za njimi. Takrat se začnejo vklapljati alarmi,” pravi Kraljeva.

Preprosto verjemi, da boš nekoga spoznala

Morda si precej na tleh, ker nikjer ni potencialnega partnerja in si sama sebi oprala možgane ter se prepričala, da boš vedno samska na zabavah. Gospodična lična, resnice zate: po statistikah se bo 90 odstotkov Evropejcev poročilo, zato odpri šampanjec, ker – statistično gledano – če se želiš poročiti, se neizogibno boš.

Drugi razlog, zakaj so tvoje možnosti dobre: če imaš prijatelje, pomeni, da si družabna in priljubljena oseba.

“Če do zdaj še nisi srečala pravega, ga pa še boš . Verjeti moraš, da za vsakogar obstaja nekdo. Konec dvajsetih še ne pomeni konec življenja. Verjetno si že opazila, da v teh letih niso samske samo ženske, temveč tudi moški. Večina od njih prav tako išče dekle, s katero si želijo ustvariti prihodnost. Si se kdaj vprašala, da morda tudi moški razmišljajo o tem, da so najboljša dekleta že oddana?” je tolažeča Kraljeva.

Ko boš verjela, da boš enkrat spoznala nekoga – danes, jutri, prihodnji mesec, kadarkoli –, se boš sprostila. In veš kaj? Ta sproščen nastop je prav tisto, kar privlači moške. Tipi ne padejo na obupan nastop, všeč jim je punca, ki se počuti udobno v svoji koži.

Toda še vedno moraš iti mednje

Zdaj, ko ti je malce odleglo, bodi aktivnejš a v iskanju tistega, s katerim boš res srečna. Aktivna pomeni veliko hoditi ven, ukvarjati se s stvarmi, ki jih rada počneš , in se resnično zabavati. To ne pomeni, da si nadeneš očala, skozi katera boš videla le potencialne partnerje.

Pomembno je prav to, da si prevzela nadzor, kar je vedno dober občutek, in si š la na pot priložnosti. Pomembno je tudi to, da v tem trenutku iz vsega povlečeš čim več užitka. Pomisli: Šla bom na ta poslovni dogodek, ker bo zanimivo, nekaj se bom naučila, samska sem in četrtkov večer imam prost, da grem lahko tja. In hej, če koga spoznam, super; če ne, mi še vedno ostane krasen večer.

In ko resnično spoznaš moškega, pozabi na vprašanje, ali je on res pravi. Ko si toliko obremenjena s tem, ali je pravi ali ne oziroma ali imata skupno prihodnost, se vse skupaj konča, tako da ubiješ vsako zabavo tega trenutka. Pa kaj, če ni tvoja duša dvojčica. To boš že ugotovila, toda zakaj medtem ne bi uživala v njegovem nenavadnem smislu za humor ali v novi hrani, ki si jo ob njem prvič pokusila?

In ne bodi vsa živčna in napeta, ko boš spoznala fanta, ki ti bo segel v srce. Kraljeva ti svetuje: “Sprosti se. Izstopi iz vloge dekleta, ki je pri svojih letih še vedno neporočeno in obupno išče moža. Postavi se v vlogo ženske, ki se zaveda svojih vrlin in ve, da lahko veliko da. Ti si tista, ki izbira. Ne dovoli, da si izbrana. Če boš tako videla samo sebe, ti bo veliko lažje. Ne boš se več spraševala, kdo te bo poročil, temveč koga boš ti omožila.”

Premagaj vrnitev panike

Celo s tvojo novoodkrito neodvisnostjo se bodo kdaj pa kdaj pojavljali majhni preplahi. Mogoče se je še ena prijateljica zaročila ali so začetni ognjemeti ob novem fantu ugasnili. Normalno je, da se prikažejo skrbi ‘večnosamska’, toda pomembno je, da jim ne dovoliš, da te premagajo. Ustavi negativne pomisleke: dobesedno se uščipni – to te potegne iz začaranega kroga misli.

Ali pa pokliči prijateljico, ki ne ovinkari z resnico, da ti pove, da si smešna, ker te skrbi. Ker je popolna izguba časa, da težiš sami sebi. In če te bodo na družinskem srečanju strici, tete in vezane sestrične spet spraševali, kdaj boš pripeljala fanta in kdaj se nameravaš poročiti, se le nasmehni, svetuje Aleksandra Kralj. “Nikar pa si ne dovoli, da bi samo sebe dojemala kot blago z napako.

Oni sprašujejo, pomiluješ pa se sama. Vse se spreminja, tudi tvoj samski stan. Zgodi se takrat, ko najmanj pričakuješ. Danes si lahko najbolj nesrečno samsko dekle, jutri pa se ti lahko svet nariše v mavričnih barvah ljubezni. Življenje je nepredvidljivo. Zaupaj in verjemi.”

Naj bo on tisti, ki te bo zaprosil

Morda pa sta skupaj preživela že nekaj lepih let, in ker ti še vedno ni poklonil prstana, premišljuješ, da bi ga zasnubila kar ti. Saj je na tem svetu že tako ali tako vse postavljeno na glavo ... Kraljeva pravi: “Odnosi, pri katerih so ženske glavne pobudnice oz. v katerih one zaprosijo svoje izvoljence, niso uravnoteženi. Nekatere stvari, čeprav se na prvi pogled zdijo preživete, se morajo le zgoditi na pravi način.

Zame je pravi način ta, da moški zaprosi žensko. Lahko mu daš iztočnico, odločilni korak mora narediti on. Ti pa se vprašaj, ali hočeš biti poročena, da ne boš samska, ali pa hočeš biti srečna v zakonu. Če on ne da pobude, je več kot očitno, da še ni pripravljen. Čeprav imamo ženske moške za štoraste ali pa za malo zaostale, moramo vedeti, da ko moški nekaj hoče, to tudi naredi. Niso tako nebogljeni, kot se nam ženskam zdi.”

Avra obupanosti

Če kaj odbije moške, je to bejba, ki se obupano želi poroiti, takoj. Moški so nam odkrili, kaj jih izda.

  • “Sovražim, da si na zmenku ne more pomagati, da me ne bi vprašala, kaj bova delala potem. Kot da noče dovoliti, da se večer konča.”
  • “Če mi govori o eksotičnih počitnicah, na katerih je bila s fantom njena kolegica, si tudi ona želi isto ...”
  • “Ko me ves čas kliče ‘… kar tako, da se pogovoriva’ – tega preprosto ne prenesem. Ne morem si pomagati, da ne bi mislil, da je psiho!”
  • “Če na prvem ali drugem zmenku omenja fante svojih prijateljic, ti govori, kaj išče.”
  • “Slabo je, ko že na prvem zmenku hoče delati načrte za prihodnost. Postane mi neprijetno, ker se zaradi tega počutim, kot da sem jaz Ta pravi.”

Laura Mulej