Vzemite si čas zase

Svet se ne bo podrl, podjetje ne bo propadlo, prijatelji in partner vas ne bodo zapustili, pa tudi vaši otroci ne bodo 'zapadli' v drogo, ko bodo stari 16, če si boste ve malo oddahnile.

31. 7. 2003

Poznate žensko, ki vedno nekaj dela? Vedno! Če ne pomiva posode, lika. Če ne lika, pospravlja. In kuha, kuha; medtem seveda posluša poročila, zraven pa po možnosti še vzgaja otroka. Počivanje pomeni, da medtem ko gleda televizijske oddaje, šiva, bere, piše ali pa pospravlja pomito posodo … Če se ne najdete v opisu zgoraj naštetih opravil, ste morda ena od tistih, ki hodijo iz službe pozno popoldan ali celo zvečer?

Potem se hitro uredite in že ste na poti na zabavo, ki je ne smete zamuditi. Kaj pa razgibavanje? Tako ste utrujene, da se vam oči že zapirajo, vendar: celulitu ste napovedale ogorčen boj in ne boste se predale tako zlahka; sledi aerobika, tae-bo, kung fu, tek v hrib, body pump in podobne veščine. Do konca. In naprej. Do popolne izčrpanosti. Ta ženska se je navadila, da je vedno ‘v pogonu’, in tudi to, da dela več stvari hkrati. Da prihrani čas.

‘Mnogoopravilna’ ženska

In zakaj je tako? Strokovnjaki pravijo, da so ženski možgani narejeni tako, da je povezava med levo in desno polovico možganov hitrejša, lažja, zato lažje ‘preklapljamo’ od enega opravila k drugemu, medtem ko se moški lahko posvetijo le eni nalogi naenkrat. Tako smo se pač navadile, da delamo, in to veliko, in tudi več stvari hkrati …

Ne podpirajo pa nas le naši možgani, tudi tehnologija je tista, ki omogoča, da delamo več ur (in z različnih lokacij), pa tudi to, da delamo več stvari naenkrat – beremo elektronsko pošto, poslušamo telefonska sporočila, naročamo mizo v restavraciji in se ličimo. In ker smo ugotovile, da je to možno, mislimo, da je tako najbolje.

“Medtem ko delam nalogo, jem in ‘srfam’ po internetu. Med gledanjem televizijskih oddaj telovadim, kadar pa se vozim z avtobusom, se pogosto po mobilnem telefonu dogovarjam za srečanja s prijatelji”, pravi Monika, 21, študentka. “Kadar delam le eno stvar, mi mama oponese, ali nimam početi nič bolj pametnega. Če delam dve stvari hkrati, je zadovoljna.”

Ženske verjamemo, da moramo narediti vse. Dom, otroci, kariera, kar želite. Opravkom ni ne konca ne kraja: plačevanje položnic, nakupovanje, vodenje gospodinjstva, odgovarjanje na elektronsko pošto, spremljanje politike in vzpenjanje po družabni in službeni lestvici – vse naenkrat.

Prav tako najdemo čas tudi za prijatelje, sorodnike in njihove težave. Tako smo se pač navadile, da delamo, in to veliko, in več stvari hkrati … Če bi si zaželele odmor, se počutimo krive, ker vemo, da zmoremo ... še več, če se le lotimo … Ženske že kulturno pogojeno in brez razmišljanja prevzamemo nase odgovornosti, ki jih moški morda ne bi nikoli.

Samske ženske tak divji delovni tempo prenesejo tudi v zasebno življenje, saj se zavedajo, da svojega sanjskega moškega ne bodo spoznale, če bodo čepele doma. “Grem prav na vsako zabavo v mestu. Če zamudim eno, sem prepričana, da bi ravno na tej spoznala pravega,” pravi Patricija, 24. Tudi dekleta, ki imajo fanta, se udeležujejo vseh zabav zaradi strahu, da ne bi česa zamudile, pa naj bo to najnovejši trač ali novo poznanstvo.

Zakaj si ne oddahnemo?

Morda je zdaj ravno pravi trenutek, da si vzamete čas zase. Zakaj? Ker lahko drugače pregorite. Poznam žensko, ki je bila najbolj pridna delavka v svojem podjetju; delala je od jutra do večera, poleg tega je skušala biti tudi dobra mati in žena. Sebi se ni posvečala. Deset let je tako ‘garala’, potem pa jo je naenkrat doletelo – enostavno ni mogla več.

Že nekaj let jo videvam, kako sploh ni podobna sama sebi, v službo ne hodi, najenostavnejša opravila ji predstavljajo težko delo. Včasih je kar prelahko pozabiti nase, vendar se nam to lahko maščuje. Če si vsake toliko časa ne oddahnemo in ‘napolnimo svojih baterij’, poskrbimo za svoje telo in dušo, nam grozi, da se popolnoma izčrpamo. V današnji družbi sta naše telo in naš um preobremenjena, vsak dan delata nadure.

Toda kaj se zgodi, ko si ženska želi oddahniti? Boji se, da bodo mislili, da je sebična, in če nekaj časa ne dela nič, ima slabo vest.

Od nje se pričakuje, da bo produktivna 24 ur na dan, 7 dni v tednu, medtem ko si on lahko oddahne brez trohice slabe vesti in ne dela popolnoma nič. “Skoraj me je kap, ko sem gledala, kako se moj mož pripravlja na delo, ki ga je hotel opraviti v kleti. 2 uri je sedel na kavču in ‘meditiral’, prižgal je televizor, ali pa reševal križanke. 2 ali 3 ure ne dela nič! Jaz medtem skuham, pospravim, dam spat otroka, zraven pa mu seveda še pomagam rešiti križanko.Včasih me je jezilo,” pravi Maša, 31, “zdaj pa sem se tudi jaz naučila lenariti.”

Ne le doma, tudi na delovnem mestu je ženska navajena, da neprestano dela. Zaželeno je, da vedno daje videz zaposlenosti, in boji se, da bo ‘ostala zadaj’, če se ne bo obnašala kot deloholik. “Moj mobilni telefon je prižgan štiriindvajset ur na dan in dosegljiva sem celo na dopustu,” pravi Anja, 26, menedžerka. “Ko ležim na plaži, se počutim tako krivo, ker drugi nadaljujejo z delom brez mene (in v službi je vedno ‘dirka’), da si vedno pokvarim počitnice.”

Kako preseči krivdo

Same boste morale poiskati najboljši način, kako se otresti krivde, če se ‘odklopite’. Naj vam pomagamo. Ste prepričane, da je slaba vest tisto, kar občutite, če lenarite? Mogoče pa gre za to, da preprosto niste navajene lenariti. Tega pa res ne bo težko preseči, še prehitro se boste navadile!

Dobro je tudi, da stvari pogledate s stališča ‘drugega’. Če bi na primer gledale svojo prijateljico, ki bi tako trdo delala, da ne bi več vedela, ‘kje se je drži glava’, bi jo prav gotovo vzpodbujale, naj si malo odpočije.

Vzpodbudite tudi sebe

Če vas že misel na popolni ‘odklop’ navdaja s slabo vestjo, je bolje, da začnete z manjšimi odmerki lenobe. Pravzaprav so ravno majhni odmerki najbolj učinkoviti. Misel, da si morate zdaj vzeti teden dni dopusta brez vseh obveznosti, je lahko ravno tako stresna. Če pa si v svojem vsakdanjiku privoščite manjše oaze miru, to ne bo zmotilo ritma.

Zapomnite si, da so občutki krivde najbolj razdiralni način porabe vaše energije, saj je krivda eno najbolj razdiralnih čustev. Z njo ne rešite nič, če pa vas neprestano prežema, ste lahko zaradi tega tudi neprestano utrujene.

Dobrobiti oddiha

Strah, ki nas prežema ob misli, da bi se umirili in ne bi več živeli na ’hitrem tiru’, je, da tako ne bi nikoli dosegli svojih ciljev. “Resnica je ravno obratna. Živčno, strahu polno razmišljanje nam pobere izjemno veliko energije in duši ustvarjalnost in motivacijo. Dobesedno zaduši vaš največji potencial, in vsak uspeh, ki ste ga dosegli, je navkljub vašemu strahu, in ne zaradi njega,” pravi Richard Carlson v knjigi Don’t Sweat the Small Stuff. Se še vedno bojite, da so odmori stran vržen čas?

Včasih enostavno morate preklopiti na ‘off’, s tem res naredite veliko. Umirite se, posvetite se same sebi in se napolnite z novo, svežo energijo, ki vam daje drugačen uvid v stvari. Bolj boste ustvarjalne in učinkovite. Ste opazile, da takrat, ko preklopite na ‘avtopilota’ pri najbolj vsakdanjih opravilih, kot je tuširanje, lahko premagate miselno blokado? Ponavljajoče se dejavnosti povzročijo, da se vaša leva (analitična) polovica možganov odklopi, tako da lahko desna stran poišče rešitve in ideje, ne da bi jo leva pri tem kritizirala.

Če izžarevate več energije, je več tudi dobite, ste kot magnet. Bolj boste poskrbele zase, bolje boste lahko vzdrževale različna razmerja in odnose, to pa bo osrečilo vas in vašo okolico. Drugi razlog pa je vaše zdravje: zmanjšajte stres in bolje boste spale, bolj boste zdrave in bolje boste delale.

Same boste morale ugotoviti, katere oblike oddiha vam najbolj ustrezajo. Pomembno je, da se ne pustite ujeti v obveznosti polni vsakdan, v katerem ni časa za sončne zahode, kavice, dolge in kratke pogovore, vroče kopeli, sprehode in vse tisto, za kar mislite, da boste nekoč le našle čas. Danes je tisti dan, zdajle je najboljši trenutek. Izkoristite ga.

Odklopite se!

Pripravile smo vam nekaj premetenih trikov, s katerimi si lahko pomagate, kadar si želite pričarati lenobno omamo:

1. Vzemite si 15 minut in se valjajte med rjuhami, preden vstanete.

2. Pojdite v kavarno in se zleknite v udoben naslanjač; edina dejavnost, ki je dovoljena: gledanje mimoidočih.

3. Raztegujte se po najljubši preprogi. Če imate majhne otroke, se valjajte skupaj z njimi.

4. Pojdite na travnik, vzemite s sabo odejo in knjigo. Izbirate lahko med branjem in opazovanjem.

5. Ko pridete iz službe, zagrnite zavese, izklopite mobitel in – zaspite za pol ure.

6. Pripravite si najljubšo zgoščenko, zagrnite zavese (če soseda rada pogleduje k vam), dajte zelooo naglas in – uživajte.

7. Ko vam ‘zmrzne’ računalnik, pobegnite v bližnji park in si privoščite zelenje.

8. Ogledujte si najljubše fotografije, na katerih ste srečni s prijatelji, fantom, z otroki ...

9. Privoščite si, da odpoveste kosilo, za katerega vam je žal, da ste se sploh dogovorili zanj.

10. Pojdite na sprehod v nalivu. Zelo pomirjujoče je tudi, če odprete okno in na kavču poslušate zvok dežnih kapljic.

Mercedes Javornik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri