Vzemi si prosto leto: super ideje, kam lahko greš in kaj lahko počneš

Zakaj si je vredno vzeti enoletno pavzo, ko si že zaposlena? Če se bojiš ideje, da začasno prekineš z vzpenjanjem po karierni lestvici, razmisli: morda prav to najbolj potrebuješ, da si napolniš baterije in boš bolj učinkovita.

Vzemi si prosto leto: super ideje, kam lahko greš in kaj lahko počneš (foto: Getty Images, Shutterstock) Getty Images, Shutterstock
28. 2. 2016

Morda si izkoristila enoletno pavzo pred začetkom študija za potovanje po Evropi, za rast dlak pod pazduho ali za seks s fanti, ki ne govorijo angleško. Enoletna pavza po srednji šoli je čas, ko lahko kršiš pravila in odkrivaš, kaj za vraga bi rada počela v življenju.

Toda ko zavrtiš čas naprej, je tvoje življenje spet polno stresa, rokov, računov, skrbi in vseh možnih oblik psihične izčrpanosti. Nič čudnega ni, da se vse več žensk odloča za odraslo enoletno pavzo.

Ni nujno, da traja vse leto, vendar jo je treba načrtovati, zato uvrsti pavzo, namenjeno odkrivanju svojih potencialov, na seznam svojih ciljev.

Pripravi se na to, da boš imela čas zase in odvrgla skrbi na stranski tir. Veliko ljudi si vzame prosto leto tudi po 30. letu.

Ameriški grafični oblikovalec Stefan Sagmeister vsakih sedem let zapre svoj studio in se za eno leto odpravi na Bali ali v druge daljne kraje, kjer se posveča eksperimentalnim projektom. Richard Branson in Google zagovarjata neomejene počitnice, kar pomeni, da si lahko zaposleni vzamejo toliko prostega časa, kot ga potrebujejo.

Takšna politika je Googlu koristila, saj je prinesla najpomembnejše napredke v podjetju. Vse bolj se uveljavlja ideja, da lahko nekaj prostih mesecev ali odraslo prosto leto koristi posameznikom na kariernem in zasebnem področju.

NAJPREJ OPUSTI SVOJA PRIČAKOVANJA

Treba je zbrati veliko poguma, da lahko izstopiš iz kariernega sveta. Saj veš, kako gre: trdo delaj, poskrbi za promocijo, zasluži več, kupi hišo, bla, bla, bla ... Vse to se pričakuje od nas in to pričakujemo od sebe. Vzeti si pavzo, čeprav za kratek čas, se drugim zdi, kot da smo izgubili pamet.

"Naše odločitve vplivajo na naša dejanja," pravi Judith Matthis, motivacijska trenerka. "Morda verjameš, da je pavza izraz lenobe, neambi­cioznosti ali bežanja pred težavami. Takšno razmišljanje ti preprečuje odkrivanje različnih načinov življenja in oblik dela."

Si pomislila, kaj se lahko zgodi, če si privoščiš nekaj mesecev psihičnega miru?

PRITISNI OSVEŽI

"Veliko raziskav potrjuje, da imamo omejen bazen kognitivnih virov." Allison Gabriel, profesorica menedžmenta na univerzi Virginia Commonwealth, ki raziskuje zahteve delodajalcev in motivacijo zaposlenih, je za Huffington Post povedala:

"Kadar omejuješ svoje vire, nisi produktivna tako, kot bi lahko bila. Če si izčrpana, tvoja učinkovitost upada."

Dobro je, da to pojasniš svojemu šefu, saj bo tako lahko prepoznal prednosti tvojega načrta o pavzi in ti zagotovil službo po vrnitvi.

Čeprav je kratek premor lahko začasna rešitev, je daljše obdobje, ko delaš nekaj povsem drugačnega od tvoje vsakdanje službe, precej bolj koristno. Ne nazadnje drži, da je sprememba prav tako koristna kot počitek.

zabava

RAZŠIRI SI OBZORJA

Večina nas sledi kariernim ciljem, ne da bi sprejemali zavestne odločitve o tem, kaj želimo resnično početi. Pojavijo se lahko občutki negotovosti, ko naenkrat ne vemo, kaj bi zares radi in kakšen smisel ima naše delo. Obtičimo v situaciji, ko nas delo ne izpolnjuje več, ker smo se preveč navezali na našo delovno identiteto.

"Največja korist tega, da si vzamemo pavzo od rutine, je drugačen pogled na stvari," pojasnjuje Matthisova.

"To ustvari prostor v tvojih mislih za odkrivanje novih, drugačnih možnosti. Lahko je povsem preprosto: spomni se stvari, ki te osrečujejo, vendar zanje nimaš časa. Morda boš imela sčasoma dovolj energije za odkrivanje novih študijskih smeri, različnih kariernih možnosti in hobijev."

Stopiti iz cone udobja nam pomaga izkusiti, kaj pomeni, če nekaj opustimo na manj trajen in ogrožajoč način. "Nenavezanost ti omogoča veliko svobode," pravi Matthisova.

PREMISLI, PREDEN SE ODLOČIŠ ZA PAVZO

Pomembno je, da se zavedaš, zakaj potrebuješ prosti čas, stran od vsakodnevnih obveznosti. Ko se odločiš za pavzo, razmisli, kaj bi v tem času rada počela in zakaj. Ne glede na to, ali si vzameš prosto leto, pet mesecev ali prost mesec vsakih pet let, Matthisova opozarja, da moraš dobro razmisliti o motivih za pavzo.

Lahko se namreč zgodi, da se vrneš na isto mesto, kjer boš ponovno nesrečna. Odraslo prosto leto nima nikakršne zveze z bežanjem, ampak z napredovanjem in odkrivanjem potencialov. Odkrij razloge, zakaj si želiš vzeti pavzo, in se osredotoči nanje.

NAJDI PAVZO ZASE

Obstaja veliko odličnih načinov, kako lahko koristno izkoristiš svoj čas: prostovoljstvo, delo v tujini, študij ali odkrivanje sveta.

PRIVOŠČI SI PUSTOLOVŠČINO

Privošči si zaslužen oddih od vsakdanjega življenja in 'jej, moli, ljubi' na svoji poti po svetu. Zaželeno je, da si pridobiš življenjske izkušnje.

Povzpni se na Machu Picchu v Peruju. Gre za enega najlepših treking izletov. Več informacij o trekingu dobiš na www.shappa.si.

Vizuma za potovanje Slovenci ne potrebujemo, potrebuješ pa po koncu potovanja še šest mesecev veljaven potni list. Za klasičen treking potrebuješ vsaj štiri dni, da prehodiš osem prelazov med 4600 in 5000 metri. Uradno je zahtevano cepljenje proti rumeni mrzlici.

hiking

  • ROMANJE V CAMINO

Romanje v Santiago de Compostela, kjer je pokopan apostol sveti Jakob, je ena najbolj znanih romarskih poti na svetu. To je odlična priložnost za odklop. Nameni šest do osem tednov hoji po poti, ki vodi skozi vasi in žitna polja. Pot do tja je po zaslugi nizkocenovnih letalskih prevoznikov hitra in poceni.

V Španiji potuj z vlakom ali avtobusom, ki je cenejši. Na poti je veliko poceni romarskih prenočišč, najbolj primeren čas za odhod pa je marca in aprila.

  • NAHRANI SVOJO STRAST

Vzemi si čas za stvari, ki jih rada počneš, na primer tečaj kuhanja v Italiji, tečaj slikanja v Franciji ali pa si vsak večer oglej drugo gledališko predstavo v Londonu. Na vsakem koncu sveta je mogoče najti tečaj za skorajda karkoli. Zakaj se ne bi učila od najboljših?

  • UGOTOVI, KAJ BI RADA POČELA

Ko nehaš z delom, ne nehaš delati. Preizkusi se na drugih področjih, poišči pripravništvo ali plačano delo (koristilo ti bo pri finančnih načrtih).

delo

Slovenska turistična agencija www.sta-lj.com ponuja možnosti dela v ZDA ali Avstraliji. V ZDA je najkrajši možen čas dela tri mesece, program pa dovoljuje največ štirimesečno delo. To je dovolj časa, da si nabereš izkušnje z delom v tujini in izpopolniš znanje jezika.

Portal www.mojazaposlitev.com ponuja veliko napotkov, kje in kako iskati službo v tujini. Na voljo so informacije o delu v Avstriji, v drugih evropskih državah in tudi zunaj Evrope (Avstralija, Nova Zelandija in Kanada).

V okviru projekta Leonardo da Vinci lahko poiščeš delovno prakso ali usposabljanje v podjetju ali izobraževalni organizaciji v tujini. Program mobilnosti je namenjen osebam na trgu dela (zaposlenim, mladim diplomantom in nezaposlenim). Traja lahko od dva do 26 tednov.

  • BODI KORISTNA

Če si sočutna, najbrž želiš prosti čas nameniti drugim. Prostovoljstvo te ne bo obogatilo v materialnem smislu, bo pa obogatilo tvojo dušo.

Zavod Voluntariat ponuja kratkoročno in dolgoročno prostovoljstvo v tujini. Področja prostovoljnega dela so zelo raznolika: od poučevanja do sodelovanja v nevladnih organizacijah, pridružiš se lahko tudi mednarodnim delovnim taborom. Prostovoljstvo ni zastonj.

Pri večini izmenjav v neevropskih državah moraš večino stroškov kriti sama, zato začni varčevati za stroške potovanja, zavarovanja, cepljenja, vizume in najbrž tudi za nastanitev ter prehrano. Prostovoljstvo je naložba, ki se splača, saj boš bogatejša za neprecenljive izkušnje.

Društvo Humanitas, (www.humanitas.si) ponuja možnost prostovoljstva v Sloveniji (botrstvo, pravična trgovina) ali v Afriki. Prostovoljstvo je na voljo v Burkina Fasu in Gani. Izbiraš lahko med projekti za srednjeročne prostovoljce (trajanje 60 dni in več) in za dolgoročne prostovoljce (leto dni in več).

Pred odhodom na prostovoljno delo organizirajo predstavitev projekta in lokalnih partnerjev ter obvezno usposabljanje v sodelovanju z Zavodom Voluntariat.

Evropska prostovoljna služba – EVS ponuja projekte, ki so povezani z različnimi temami in potekajo na različnih področjih, kot so kultura, mladi, šport, socialno skrbstvo, kulturna dediščina, umetnost, okolje.

Če želiš biti koristna v domovini, se obrni na Slovensko filantropijo ali www.prostovoljstvo.org, kjer s pomočjo brskalnika v posredovalnici prostovoljskih del najdeš tista dela, ki so trenutno na voljo.

  • RAZŠIRI SVOJE ZNANJE

Izkoristi čas za nadaljevanje študija, doma ali v tujini. Morda lahko ob študiju celo delaš in boš zaradi tega zagotovo bolj učinkovita na delovnem mestu. Pozdravljena, promocija!

DOBA Fakulteta ponuja številne spletne študijske programe. Izbiraš lahko med programi, kot so marketing in prodaja, menedžment vseživljenjskega izobraževanja, mednarodno poslovanje. Študij poteka tako, da naenkrat študiraš en predmet, ki traja od štiri do šest tednov. Sama dnevno razporejaš čas učenja – študiraš lahko dopoldan, popoldan ali zvečer, v okolju, kjer se počutiš najbolj prijetno.

Študij v tujini so tvoje sanje, kajne? Vendar je precej drag. Ali pa tudi ne. Obstajajo namreč štipendije, ki krijejo del šolnine. Preveri jih! Javni sklad v okviru programov Ad futura razpisuje različne oblike sofinanciranja študija v tujini v obliki javnih razpisov.

Za izobraževanje v tujini pa je mogoče pridobiti tudi kadrovske, Zoisove in državne štipendije, pa tudi štipendije različnih državnih organov, iz gospodarstva ter javnih in zasebnih virov. Za celoten seznam štipendij poglej www.sklad-kadri.si.

KAJ LAHKO POČNEŠ V RAZLIČNIH DRŽAVAH?

Cosmo uredništva po svetu smo vprašali, kaj lahko slovenska cosmo dekleta počnete v njihovih državah.

  • SRBIJA

"Sodeluj pri dobrodelnih akcijah, mladinskih izmenjavah ali v prostovoljnih programih v nevladnih organizacijah. Najboljša organizacija je Aiesec (Aiesec.org.rs). Srbija je država, ki jo moraš obiskati tudi zaradi nočnega življenja. V Beogradu je vsak večer petkov večer!" – Marija Radojković, urednica lifestyle rubrike, COSMO Srbija

  • TAJVAN

"Dobrodošla si, da delaš v zameno za plačano namestitev in hrano v nekaterih hostlih v Tajvanu. Če iščeš bolj mirno okolje, ti toplo priporočam Taitung, kjer lahko surfaš in spuščaš zmaje." – Claire Tseng, mednarodna koordinatorka, COSMO Tajvan

  • AVSTRALIJA

"Izbira je velika: od prostovoljnega dela v tropskem gozdu do dela na otokih Whitsunday, obiščeš lahko Uluru, največji skalni monolit na svetu, veliko stvari lahko vidiš, če preživiš leto dni v Avstraliji. Popotniki pogosto ostanejo na kmetijah, kjer obirajo sadje za dodaten zaslužek." – Julia Naughton, avtorica, COSMO Avstralija

  • ARGENTINA

"Obišči tečaj španščine ali tanga v glavnem mestu Buenos Aires. Nato potuj po državi v skupini – veliko žensk odpotuje na severovzhod, v province Salta in Jujuy, preden nadaljujejo pot v Bolivijo, Peru in druge države Južne Amerike." – Majo Grillo, glavna urednica, COSMO Argentina

  • NIZOZEMSKA

"Obišči Nizozemsko kot prostovoljka na enem naših festivalov – imamo na stotine vznemirljivih glasbenih in gledaliških festivalov." – Tamara Klopper, namestnica urednice, COSMO Nizozemska

Po predlogi Lori Cohen in Lesley Marchant priredila Danaja Lorenčič
Fotografije: Getty Images, Shutterstock