Vsi utrinki hvaležnosti za trenutke z zimovanja na Rogli!

Počitnice so idealen čas za veselje, zabavo in sprostitev. Pa vendarle imajo zaposleni v Mladinskem domu Maribor drugačne izkušnje. Večkrat se otroci po počitnicah vrnejo v dom žalostni in razočarani, ker sorodniki in njihovi bližnji niso uspeli privoščiti več časa z njimi.

26. 3. 2014

Finančna in čustvena stiska, ki jo doživljajo otroci z doma, deluje razdiralno za njihove osnovne potrebe, sociale spretnosti, kreativno preživljanje prostega časa ter telesno in duševno zdravje. Zapirajo se možnosti za pridobivanje pozitivnih učnih izkušenj zunaj doma ter odnosov z vrstniki.

V Mladinskem domu Maribor so zato skušali na svojevrsten način omiliti stiske otrok in mladostnikov. Letos so se tako odločili za preživljanje zimskih počitnic na Rogli.

Otrokom so omogočali smučarski tečaj, sankanje, plezanje, kreativne in socialne delavnice ter druženje ob raznolikih interaktivnih igrah. Sobotno pustovanje smo si popestrili z ročno izdelanimi pustnimi maskami, rajanjem ter podeljevanju nagrad za najbolj izvirno, skupinsko, aktualno, kreativno izdelano, hecno masko in najboljšo predstavo v maskah. Zaposleni se poskušajo posluževati čim več športnih aktivnosti ter izletov na gore, hribe, morje ter po Evropi, saj opažajo, da se na tak način spodbuja ne le povezanost med vzgojitelji in mladimi, temveč tudi interakcijo z drugimi ljudmi, komunikacijska in socialna spretnost, čustvena stabilnost ter pozitivna samopodoba adolescentov in otrok. Mnenja so, da se identiteta še najbolje dopolnjuje in izgrajuje preko odnosov in pozitivnih izkušenj.

Ne glede na to, koliko želijo nuditi otrokom, pa brez financ seveda ne gre. Žal se izleti, projekti, aktivnosti doživljajske pedagogike v večji meri uresničijo lahko le s pomočjo donatorjev. Zato so se na tem mestu želeli še posebej zahvaliti tistim, ki so tokratne zimske počitnice na Rogli tudi omogočili - t.j. podjetju Henkel, Termam Olimia, fundaciji Izpolnimo otrokove želje in Humanitarni ustanovi Ptički brez gnezda. Del denarja so zbrali tudi preko likovne dražbe na Pašmanu, ki sta jo organizirala Danica Ksela in Jani Dolinšek. Za dobrodelne namene so ustvarjali umetniki Matjaž Duh, Janko Lisjak, Maksimiljan Sternad, Zvonko Bartok in Niko Ribič.

Za možnost počitnic na Rogli pa hvaležnosti ne čutijo zgolj zaposleni v javnem zavodu Mladinskega doma Maribor, temveč tudi - kar je najbolj pomembno - otroci in mladostniki, ki so jim bile te izjemne počitnice omogočene:

  • tako se je osemnajstletnica, ki se je od 23. 2. do 2. 3. 2014 z Mladinskim domom Maribor popeljala na zimske počitnice na Roglo na kočo Pesek, s simpatičnim pismom zahvalila tudi mladinskemu domu za vse lepe trenutke. Njeno ganljivo pismo si lahko prebereš tukaj.

Mladinski dom Maribor je ...

... javni zavod, namenjen otrokom in mladostnikom do 18. leta, ki iz različnih vzrokov ne zmorejo živeti v matični ali rejniški družini, pri svojcih ali so brez staršev in je začasna izločitev iz domačega okolja nujna ter strokovno utemeljena. Otroci in mladostnikom se soočajo s težavami v socialni integraciji, s primanjkljaji na emocionalnem, kognitivnem področju, vzgojni zanemarjenosti in različnimi zlorabami.

Izhodiščni pristop dela z otroki in mladostniki je odnos ter prizadevanje za dvig večje odgovornosti in samostojnosti.