Vsi odtenki črne ... tvoje kave in kavice ;)

Prepoznaš črno damo kavo ali te prehitro pretentajo s prepraženo robust(n)o? Sledi cosmo vodniku in postani kraljica zapeljivih arom.

10. 1. 2013

Najboljša omama

Če želiš resnično kakovostno in svežo kavo, boš takšno dobila le v kavarni ali pražarni. Povprašaj po najbolj priljubljenih mešanicah in dobila boš svežo vrečko omamne vsebine. Lahko pa kupuješ tudi drugače – trgovcu za pultom povej, kakšno kavo najraje piješ – dolgo, espresso, belo, močno, šibko, grenko, bolj kiselkasto, z okusom ... in našel bo najokusnejšo zate.

Štirje odtenki črne

Kavo je treba najprej prepražiti. Ne, ni ti treba izvleči ponve – le preberi osnove, da boš suverena tudi pri poznavanju kave.Praženje kave vpliva na okus, aromo in barvo tvoje najljubše skodelice.

Svetla: Svetla praženja dajejo najbolj nežne in rahle okuse in so velikokrat bolj kislega okusa. Ker ima zrno le malo 'praženega' okusa, pride do večjega izraza izviren okus zrna, zato svetlo pražijo predvsem visokokakovostna zrna z izrazitim okusom.

Srednja: Srednje pražena zrna imajo čokoladno rjavo barvo, suho površino ter poln, rahlo sladek in popečen okus. Takšno praženje je zelo priljubljeno zaradi uravnovešenosti okusa in kislosti.

Temno: Temno praženo kavo pražijo, dokler sladkorji v njej ne začnejo karamelizirati in se zne ačne pojavljati olje na površini zrna. Okus temno praženih zrn je močan, prekajen in včasih začinjen. Izviren okus zrna premaguje okus praženja, zato za temno praženje pogosto uporabljajo zrna slabše kakovosti.

Mešanice: Da bi dosegli izviren okus, veliko pražilnic ustvarja svojo mešanico zrn, ki vključuje dve ali več ravni praženja.

 

Besedilo: Petra Arula

Značke: kava

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri