Vse, kar moraš vedeti o svojih 30-ih

V uredništvu smo ugotovile, da so trideseta naša najboljša leta doslej – divja dvajseta so za nami, toda še vedno imamo veliko energije za drzna dejanja. Ustvarjalke Cosma smo se odločile, da ti bomo zaupale, kaj lahko pričakuješ ... In kako jih lahko v popolnosti izkoristiš.

28. 9. 2006

Če si v zgodnjih dvajsetih ali pa te loči le nekaj dni od debelušne tridesetice (še nimaš otrok, moža in psa in še nisi na najvišji stopnički svoje kariere), te verjetno v želodcu malce stiska ob misli na tri-nič(več žura, minikrilc, spogledovanja kar tako, pohajkovanj s prijateljicami po trgovinah ...).

Tudi če si že nekaj let v tridesetih, si mogoče še vedno malce zbegana. Ne skrbi, vse to je normalno; tridesetica je velik mejnik, ki izziva vse vrste skrbi. Ne glede na to, da je naša kultura močno obsedena z mladostjo, moraš nekaj vedeti o tej dekadi preobrata: čudovita je!

Nataša, 34, pomočnica urednice, mi je s širokim nasmehom odgovorila: “Ničesar več se ne bojim. Zdaj vem, da bom vsemu, česar se bom lotila, kos – pri tridesetih dobiš samozavest!”

Pripravljena si narediti večje spremembe

Če je kakšno odkritje običajno pri tridesetletnicah, je to ugotovitev, da če imajo sanje, je zdaj čas, da jih uresničujejo. Marta, 31, naša fotografinja in specialistka za seks rubrike, je pred tridesetim končno uresničila svoje želje po umetniškem ustvarjanju: “Malce me je pograbila panika, ampak ne v smislu moram se poročiti in zanositi, ampak se mi je zdelo, da je že skrajni čas, da naredim nekaj za samoaktualizacijo, s ;imer sem odlašala zadnjih pet let – in končno sem napovedala svojo prvo fotografsko razstavo, ki je obeležila moj prihod v trideseta. Počutila sem se precej umetniško navdahnjeno ...”

Naša odgovorna urednica Tina, 31, pa je na tridesetko vedno gledala – zelo odgovorno: “Trideset let se mi je vedno zdela meja, pred katero je nujno treba narediti vsaj enega otroka, kar seveda vključuje tudi njegovega očeta, pa stanovanje itd. In bolj kot sem lezla proti tridesetemu, bolj mirna sem bila. Stvari so se prav okoli te starosti začele urejati, večinoma sem že ugotovila, kaj hočem in kaj mi veliko pomeni. Čez noč se seveda ni spremenilo nič. Morda sem zdaj malce bolj organizirana in sistematična, čeprav tega ne pripisujem starosti, ampak okoliščinam, ki so se v tem obdobju spremenile. Dokončno sem se odločila, s kom bom preživela življenje, dobila otroka in odgovorno službo.” Tina je še dodala: “Problem večine tistih, ki se sekirajo, ker so jih dopolnili trideset, ni starost, ampak to, da niso dosegli tistega, kar so si zamislili, da bodo do te starosti dosegli. Ne gre za starost, ampak za to, da niso zadovoljni sami s seboj.”

Marta, 31, ki se v Cosmu ukvarja predvsem s čustvi, pravi, da se ji je pri tridesetih spremenilo vse: “Resno, po tridesetem je vse drugače. Po tridesetem sem začela delati to, kar zelo rada počnem in kar sem si vedno želela. Po tridesetem sem našla samo sebe in se znebila večine strahov, ki so bili v meni in zaradi katerih sem bila nesproščena. Pravzaprav se je najbolj spremenil moj pogled na svet. Zdaj veliko bolj zaupam v življenje, ker bolj zaupam vase, s tem pa se je začela spreminjati tudi moja realnost, ki jo vsak med nami ustvarja vsak dan.”

Amrak, 29, novinarko in urednico zdravja, loči še eno leto do okrogle prelomnice: “Priznam, da me misel na tridesetletnico vznemirja, saj me do tega dogodka loči le še dobro leto. Vendar me ne grabi panika, ker se v sebi počutim, kot bi jih imela pol manj. Drugače pa imam trenutno občutek, da se mi dogaja enako, kot poje Predin: “Bolj star, bolj nor.”

Morda si samska, toda nisi glavna junakinja soap-opere

Tudi če si še vedno samska, je tvojih grozljivk o nesrečnih zmenkarjenjih konec. Po petnajstih letih ljubezenskih dogodivščin ne odfrfotaš v zvezo več na slepo in dram ni več. Poleg tega točno veš, kakšnega moškega hočeš – tako kot si se naučila, katera oblačila so na tebi dobro videti in ti ni več treba vseh preizkusiti, je tudi z moškimi. Pogledaš, izmenjaš nekaj besed in veš.

V teh letih ne ti ne on nočeta zapravljati časa za mlačne zveze z negotovo prihodnostjo, zato je manj igric in manj skrbi zaradi zapeljevanja fanta. Petra, 31, likovna in tehnična urednica, pravi: “Brezvezno besedičenje, ko ti nekdo piha na dušo, me ne gane več ...” A ne ustraši se, da ti bo srce pri tridesetih nehalo plesati akrobatski rokenrol, ko boš zagledala pravega. Tina, 31, novinarka in urednica kontaktnih rubrik, je na vprašanje, kako se je spremenil njen odnos do moških, odgovorila: “Nikakor. Še vedno se zaljubljam v moške.”

In še nekaj se zgodi v obdobju 30 – po nekaj izkušnjah z nepravimi končno veš, kaj hočeš, brazgotina po neuresničeni prvi ljubezni končno izgine in lažje odpreš svoje srce simpatičnemu moškemu, ki te nasmeji in ti poleg vsega še močno diši. Marta, 31, je ugotovila: “Pri tridesetih sem postala zrelejša in opustila v sebi še živeče romantične zablode ter ugotovila, da še nikoli prej v življenju nisem imela tako super ljubezenske zveze in hkrati toliko ‘kvalitetnih’ moških okoli sebe (‘škoda’ le, da sem srečno zaljubljena ;))”

Naša odgovorna urednica, Tina, 31, je povedala: “To je obdobje, v katerem sem se res usodno in dokončno zaljubila. Zdi se mi, da za to ni kriv le moj moški, ki se je pojavil ravno malo pred mojim tridesetim, ampak sem bila tudi jaz dovolj zrela, da sem lahko iz najinega odnosa potegnila in zgradila toliko, da danes živimo srečno družinsko življenje.

Mislim, da bi bile zadeve precej drugačne, če bi se spoznala prej – vprašanje je, ali bi nama uspelo. Po drugi strani pa so mi moški še vedno všeč in priznam, da se mi včasih zdi nemogoče, da bom celo življenje preživela z enim in istim človekom. Tudi to so dileme, s katerimi se ukvarja vsaka tridesetletnica, ki je vsaj malo iskrena do sebe.”

Uglašena s telesom

Le enkrat poglej 30 in nekajletne bombe, ki se sprehajajo okrog (Angelina, Nicole, Reese), pa boš videla, da 30 ni sinonim za povešeno. Naši Marta in Petra sta kon­čno ugotovili, da minikrilce pristoji tudi njima, in verjemi, v kratkih džins krilcih, ki ju radi oblečeta za službo, sta res pravi mački! “Pri tridesetih sem šele začela nositi minikrilo, ker sem ugotovila, da imam v bistvu kar lepe noge, pa tudi sicer se počutim odlično v telesu dvajsetletnice, je z nasmehom rekla Marta.

Kljub vsemu pa drži, da se bo tvoj metabolizem upočasnil, ko se boš starala, in se boš hitreje zredila, če ne boš previdna, toda čeprav se sliši čudno – lažje kot kadarkoli boš spremenila navade, da bo tvoja teža ostala idealna. Bolj verjetno je, da boš začela živeti bolje – in da boš pri tem vztrajala, trdi celotna ekipa slovenskega Cosma. Tina, 31, je ugotovila, da bi brez telovadbe počasi postala debeluška: “Če telovadim, pa sem povsem zadovoljna sama s seboj.” Tudi Nika, 31, je začela telovaditi, njen odgovor, kakšen je njen odnos do telesa pri tridesetih, pa je kratek in jedrnat: “Zelo zadovoljna.”

Petra je presrečna, da je končno spoznala vse užitke športa – in minikrilce ni edini cilj ambiciozne tridesetletnice: “Začela sem skrbeti za svoje telo. To pomeni, da sem fit. Redno telovadim, tečem in se zdravo prehranjujem . Shujšala sem in dobila mišice. Ni mi več vseeno, kako sem videti ... Tudi obleke in ličila so pomemben del življenja.

Metka je povedala, da ima svoje telo vsako leto raje. “Ker opažam, da potrebuje vedno več nege in pozornosti.

Kmalu po dvajsetem sem spoznala, da je telo moje in da ga moram imeti rada in zanj tudi skrbeti z gibanjem, s prehrano in z nego ... Še vedno pa se pregrešim (jih imam le še 25): 1. s kakšnim tednom popolnega mirovanja, 2. z občasnimi nezdravimi prigrizki, 3. ampak čokolada je dobra za telo, ker je dobra za moje dobro počutje ... ker pa telo nima nič od tega, če je moje počutje slabo, ga nahranim s čokolado in ga nato pošljem v gibanje. Sistem deluje!!!”

Misliš na otroke

Otročje, mmmm hočem reči, očitno vprašanje je: imeti malčke ali ne. Seveda veš, da ti biološka ura tikataka, toda tisto, na kar te druge mamice in ginekologi ne pripravijo, je panika, ki jo boš čutila, ko boš izbirala med Svojim življenjem in Otroškim svetom. Naša odgovorna urednica je mamica že tri leta in pravi, da ji kljub materinstvu še vedno ostaja čas tako za prijateljice kot za dobre žure. “Na splošno velja prepričanje, da se po tem, ko imaš otroka, vse spremeni.

Meni gre ta fraza močno na živce, ker dobim občutek, da bi morala biti zdaj, ko sem mama, kar nekdo drug. Jasno je, da se ne zgodi nič groznega – vse spremembe, ki pridejo, so ti v veselje. Mogoče nimaš več toliko časa zase, čeprav se mi zdi, da je čisto v redu, da se približno do tridesetega bolj ukvarjaš s sabo, po tridesetem pa z drugimi. Mojim prijateljicam, ki še nimajo otrok, postaja med ukvarjanjem s samimi seboj (in morda še s partnerji) že malo dolgčas. Po mojem je življenje razdeljeno na obdobja, v katerih se posvečamo različnim stvarem, in trideseta so obdobje, ki ga zapolnimo z družino oziroma otroki, ko bom v penziji, se bom pa spet bolj ukvarjala s sabo ...”

Pozabi na stereotip o sveži butasti mamici – spodbuda dojenčka namreč oživlja tvoje možgane. Namesto da bi jih zamrznila, se tvoje delovne sposobnosti povečujejo, postajaš sposobna delati več hkrati, bolj sočustvuješ z drugimi, boljša si v pogajanju ... Nataša ima, odkar je rodila hčerko, veliko več energije kot prej: “Meni je otrok popolnoma spremenil pogled na svet. Če bi vedela, da bo tako, bi ga imela že nekaj let prej, čeprav pred tem sploh nisem mislila, da bom kdaj imela otroka.”

Petra Kocjančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri