Vsaka ženska potrebuje TE 3 tipe prijateljic!

Res je, na Facebooku ne potrebuješ nekaj tisoč prijateljev. Obkroži se raje s peščico ljudi, ki ti bodo stali ob strani, ko jih boš zares potrebovala.

Vsaka ženska potrebuje TE 3 tipe prijateljic! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 6. 2017

Na določeni točki v življenju se nate usuje plaz pričakovanj in obveznosti, zaradi česar ti nenamerno zmanjka energije in časa, ki bi ga rada posvetila sproščenemu druženju. Ti je znano?

Dejstvo je, da se od tebe kar naenkrat pričakuje, da boš brez težav zgradila uspešno kariero, se zapletla v razmerje z resnim moškim in si z njim ustvarila družino ... Kje pa v tej romanci nastopajo prijatelji(ce)?

Če samo omenimo, da ženska potrebuje 3 tipične prijateljice, imaš verjetno takoj v mislih Carrie iz Seksa v mestu, ki ji ob strani stojijo zveste prijateljice Miranda, Samantha in Charlotte. Seveda, to je idealen primer prijateljskega četvorčka, ki pa je v resničnem življenju žal redko uresničljiv.

Ali je vredno stremeti k iskanju prijateljskega četvorčka fantastičnih štiri, kot ga ima Carrie s svojo družbico super babnic, ali obstaja še kakšen drugačen recept za uspešno gradnjo prijateljskih vezi?

Če se ozreš v antično zgodovino, ima grški filozof Aristotel v rokavu odlično idejo.

Že takrat je razmišljal in razpravljal o treh tipih prijateljstev, in čeprav so se časi od tedaj močno spremenili, ideja iz daljne preteklosti sploh ni tako slaba, ko jo malce posodobiš in prilagodiš potrebam moderne ženske.

1. Prijateljstvo iz koristi

Moderna definicija: Gre za prijateljico, ki ti lahko pomaga v vsakdanjih ne nujno tako zelo težkih situacijah, na primer v službi.

Vsaka ženska potrebuje ob sebi osebo, ki zna pokazati sočutje in ti prisluhniti, ko si na tleh zaradi spora s šefom, ki ti zna svetovati, kako se zavzeti za višjo plačo, ali pa ti dela družbo, ko piješ kavo na hodniku.

Tovrstno prijateljstvo mora temeljiti na principu ‘daj-dam’, tako se nobena od vaju ne bo počutila izkoriščeno. Pomoč ne sme biti enostranska, ampak vzajemna. Ko te torej takšna prijateljica potrebuje, bodi ob njej tudi ti, nastavi ramo in prisluhni njenim težavam.

2. Prijateljstvo za čisti užitek

Moderna definicija: Odlično se počutiš v njeni družbi, ker je zabavna in polna domislic, predvsem pa vedno pripravljena na čvek ob kavici, hitro kosilo ali pa žur do jutranjih ur.

V tem primeru gre lahko za super prijateljstvo, le da v njem ne razkrivaš svojih najglobljih misli, sploh pa ne največjih skrivnosti. Zato, da sta obe dobre volje, je dovolj že, da skupaj spijeta skodelico kave ali kozarček vina in počvekata o ženskih temah.

Ravno pri tem tipu prijateljstva, ki temelji na skupnih interesih, pa se kaže priložnost za sproščeno prijateljsko druženje z nasprotnim spolom.

Če najdeš prijatelja, ki ga zanimajo podobne interesne dejavnosti, bodisi obisk kina, potenje v fitnes centru ali pa pohajkovanje po trgovinah (da, tudi fantje se radi podajo po trgovinah!), potem bosta ustvarila super prijateljski tim.

3. Pravo (globoko) prijateljstvo

Moderna definicija: Gre za prijateljstvo, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, brezpogojni pomoči in neizmerni iskrenosti.

Ta tip prijateljstva v primerjavi s preostalima dvema potrebuje svoj čas. Ne moreš ga zgraditi čez noč, temveč se prijateljstvo gradi in oblikuje vrsto let, zato so prava prijateljstva običajno prijateljstva iz otroštva.

Ker imaš takšnih prijateljev malo, so ti tako zelo posebni in dragoceni, vsekakor pa vredni vsake sekunde tvojega časa. Prava prijateljica je namreč oseba, na katero se lahko zaneseš ne glede na vse, predvsem se pa zaradi nje počutiš kot boljša oseba.

Ideja, ki je zrasla na zelniku grškega filozofa Aristotela, sploh ni slaba, in verjela ali ne, uporabna je še danes.

Kako povečaš svoj prijateljski krog? 

Če meniš, da bi morala razširiti svoj prijateljski krog, potem ti bodo naslednji nasveti prišli še kako prav:

  • Če pogosto sklepaš ‘napačna’ prijateljstva, se vprašaj, zakaj je tako. Če izbiraš prijatelje na osnovi površinskih vrlin (videza, obnašanja ipd.), še enkrat premisli, kaj ti pri sklepanju prijateljstva pomeni (naj)več ... stas ali kaj globljega.
  • Udeležba na tečajih, kot je fotografija, kuhanje, ples ..., je odlična priložnost za sklepanje poznanstev, med katerimi se bo zagotovo našel kakšen potencialni prijatelj. Med ljudmi, ki imajo enake interese kot ti, boš zagotovo našla vsaj enega zaupnika.
  • Če ti primanjkuje samozavesti za sklepanje novih prijateljstev, naj ti ne bo nerodno poiskati strokovne pomoči. Terapevti ti bodo pomagali zrušiti zid, ki si ga zgradila okrog sebe, in verjemi, ko boš postala dostopna, boš dobila veliko novih prijateljev.

Prevedla in priredila: Metka Pravst

Preberi še: Horoskop: Kakšnega partnerja potrebuješ glede na tvoj astrološki znak

Priporočamo tudi: FOTO: 10 znanih Slovenk z najboljšim modnim stilom (super ideje za poletje 2017!)