Vsaka kapljica šteje

Pod okriljem Unicefa Slovenija in podjetja Radenska se je začela humanitarna akcija z naslovom Vsaka kapljica šteje – za otroke v državah v razvoju.

18. 6. 2008

S humanitarno akcijo, katere namen je zbiranje sredstev za Unicefove programe preskrbe s čisto pitno vodo v državah, kjer je dostop do pitne vode eden večjih problemov, želita Unicef in Radenska opozoriti na svetovni problem pomanjkanja čiste pitne vode.

Kdo pije onesnaženo vodo?

UNICEF Slovenija in Radenska prek humanitarne akcije Vsaka kapljica šteje opozarjata na potrebo po reševanju svetovnega problema dostopa do čiste pitne vode. Skladno s sedmim milenijskim ciljem naj bi se do leta 2015 prepolovilo število ljudi, ki nimajo dostopa do čiste pitne vode. Po podatkih Unicefa kar 1,2 milijarde ljudi po svetu še vedno nima dostopa do čiste pitne vode. Milijoni otrok v državah v razvoju pijejo onesnaženo vodo, ki je vir usodnih bolezni, kot so kolera, tifus, nalezljivi hepatitis in diareja ter zaradi onesnaženosti vode tvegajo okužbe z boleznimi, kot so gobavost, garje in troahom, ki povzroča slepoto.

Za gradnjo vodnjakov …

Čista pitna voda in ustrezne sanitarije so bistveni za zdravje ljudi. S sredstvi, zbranimi v humanitarni akciji, bo Unicef v najbolj prizadetih območjih sveta zgradil vodnjake, postavljal vodne črpalke in ustrezne sanitarije, lokalnim skupnostim pa bo pomagal z izobraževanjem o pomembnosti vzdrževanja vodnih virov in sanitarij.

Ena plastenka odžeja dva

V podjetju Radenska so se odločili, da bodo za ozaveščanje o problematiki in spodbujanje splošne javnosti uporabili svoj najbolj prepoznaven izdelek. Na akcijo opozarjajo z Unicefovo obešanko na vsaki 0,75-litrski plastenki naravne mineralne vode. Podjetje Radenska bo za vsak nakup plastenke z obešanko podarilo 3 cente v sklad za akcijo Vsaka kapljica šteje.

Poleg nakupa 0,75 l plastenke naravne mineralne vode lahko kot posameznica prispevaš svojo kapljico vode tako, da doniraš:

  • prek kratkega sporočila SMS z besedo UNICEF, ki ga pošlješ na 1919 ali
  • prek položnice (TR: 0208 5001 7741 956, sklic: 4447147599, namen: Vsaka kapljica šteje).

Za boljše življenje otrok

"Slovenke in Slovenci smo lani z akcijo zbrali 200.000 EUR, letos pa želimo, da bi bila akcija še bolj uspešna in da bi z zbranimi sredstvi pomagali še večjemu številu otrok in njihovim družinam. Zato vas pozivam, da z majhnimi donacijami pripomorete k boljšemu življenju otrok v manj razvitem svetu," je povedal Lado Leskovar, nacionalni ambasador Unicefa Slovenija.

Več informacij o Unicefovem programu čiste pitne vode si lahko ogledaš v knjižici, ki jo najdeš na spletu.