Vroče v kinu ta hip: Zadnji obhod

David Ayer, ustvarjalec kriminalnih dram Dan za trening in Kralji ulice, predstavlja novo zgodbo iz neusmiljenega sveta losangeleških policistov.

24. 11. 2012

Prijatelja in policijska partnerja Taylor in Zavala se vsak dan neustrašno spopadata s kriminalom – od preprostih zasvojencev, zvodnikov do neusmiljenih roparjev.

Toda ko nekega dne aretirata na videz nepomembnega preprodajalca mamil, sprožita nepredstavljiv plaz nasilja, divjih avtomobilskih pregonov in krvavih strelskih obračunov, kjer je njuno edino vodilo, kako preživeti do konca dneva.

Zadnji obhod

Policista Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) in Mike Zavala (Michael Peña) sta ob svoji zaprisegi, da varujeta in ščitita, ustvarila tudi močno navezo, ki jima zagotavlja, da se po zadnjem obhodu oba vrneta domov.

Kajti za policista, ki patruljirata po ulicah losangeleške četrti South Central, je edino jamstvo to, da ni nobenega jamstva ...

Sredi utripanja modrih luči, tulečih siren in sunkov adrenalina se rojeva iskren in velikokrat zabaven dialog med partnerjema, ki večino svojih dni prebijeta v policijskem avtu, čakajoč na naslednji poziv. Med policistoma se je spletla vez, ki jima omogoča, da družno nastopita proti nevarnostim in se pri tem dobro zavedata, da utegne delo vsak hip zahtevati njuni življenji.

Razgibana akcija se v celoti odvija pred ročnimi kamerami in je posneta iz zornega kota policistov, članov tolp, varnostnih kamer, kamer iz policijskih avtomobilov in civilistov, ki se znajdejo na strelni črti. Tovrstna perspektiva s 360 stopinjami pokaže neolepšan in neposreden portret nekaterih najbolj temačnih in nasilnih ulic mesta in mož, ki po njih patruljirajo.

Scenarista, režiserja in producenta Davida Ayerja (Dan za trening) je pri projektu gnala želja, da zgodbo o losangeleških policistih predstavi takšno, kakršna dejansko je, in nam odpre okno v svet roke pravice, kakršnega imamo redko priložnost videti v vsej njegovi resnici, grozoti in sočutju.

Zgodbo o družini, prijateljstvu, ljubezni, časti in pogumu so producirali John Lesher, Nigel Sinclair in Matt Jackson, igrajo pa Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Anna Kendrick, America Ferrera, Cody Horn, Natalie Martinez in Frank Grillo.

Ayer je scenarij za film napisal v šestih dneh.

"Hotel sem zajeti zgodbo o fantih, ki trdo garajo, opravljajo svoje delo in so poštenjaki."

Pri tem je na glavo postavil vse klišeje policijskega žanra, kar je k sodelovanju pritegnilo producenta Johna Lesherja:

"Zdelo se mi je nekaj posebnega, da ne gre za tipični policijski film ali za film o pokvarjenih policistih," pravi Lesher.

"V resnici je zgodba o dveh najboljših prijateljih in o tem, kaj preživljata pri policiji. V filmu sta sicer akcija in nasilje, a na koncu je to zgodba o prijateljstvu in o vseh tistih univerzalnih temah, s katerimi se poistoveti vsak."

Iz resničnega življenja

Scenarist in režiser David Ayer je odraščal na ulicah losangeleške četrti South Central; njegovo življenje bi lahko bilo povsem drugačno. Videl je, kako je sosesko paralo nasilje tolp Los Angelesa; a namesto da bi se nasilju pridružil, je Ayer svoje izkušnje med služenjem vojaškega roka v mornarici začel prelivati v zgodbe. Sčasoma so se te zgodbe razvile v scenarije za filme, kakršen je bil njegov kritiško priznani Dan za trening.

"Pot od filma Dan za trening do filma Zadnji obhod je na več načinov sklenila krog," pravi Ayer.

"Pisanje o policistih je zame nekako preprosto. Imam pač ta gen."