Vroč trend: poletni tečaji

Zdaj je čas, da narediš akcijski načrt za letošnje počitnice! Če ti ni le do ležanja pod palmo, te v svoje izobraževalne programe vabijo poletne šole, tečaji, seminarji in delavnice.

28. 4. 2011

To pa seveda še ne pomeni, da boš spet drgnila šolske klopi. Nova poznanstva in prijateljstva, neprecenljive izkušnje, odpuljena doživetja, ki se jih boš spominjala do konca življenja, supernora zabava in uporabno znanje, ki je, kot veš, dragocena popotnica za prihodnost, saj ti je v korist in pomoč tako pri študiju kot v službi ali v zasebnem življenju – to so stvari, s katerimi si lahko popestriš in obogatiš najbolj vroče mesece tega leta. Želiš zajeti vse v paketu? Brez težav. Na uredništvu smo zbrali nekaj predlogov za vse Cosmopolitanke, ki bi se rade odpravile na lov za nepozabnimi dogodivščinami (in seveda vsem drugim, kar sodi zraven ... znanje pa je pravzaprav le stranski učinek).

Modne in oblikovalske sfere

Popoln tečaj za vse navdušenke, ki bi modo rade tudi ustvarjale, in ne le nosile, pripravljajo v Milanu, natančneje na Instituto di Moda Burgo. Imenuje se Fashion Summer Course (www.fashionsummercourse.com), traja dva ali štiri tedne v juliju in je namenjen vsem, ki se želijo naučiti oblikovanja oblačil, nakita, čevljev, spodnjega perila, dodatkov, kopalk ... ali svoje znanje izpopolniti – dobrodošle so tako začetnice kot profesionalke in seveda tudi vse vmes. Glede na to, da Milano dan in noč dobesedno diha z modo, so tovrstna doživetja tam še intenzivnejša kot drugod.

S kuhalnico v roki

Počitnice v Franciji že na daleč dišijo po romantiki in ... pregrešno dobri hrani, če se prijaviš na katerega od tečajev Cook in France (www.cookinfrance.com), ki potekajo v pokrajini Dordogne na jugozahodu države. Kuharski mojster Jim, Britanec (zato z jezikom ne bo težav, tudi če znaš v francoščini reči samo ‘merci’ – zaradi čokolade, seveda), ki je podlegel čarom francoske kulinarike, kulture in načina življenja, te bo naučil vsega od A do Ž, vključno s tem, kako na primer na tržnici izbereš najboljše sestavine, čemur po navadi posvečamo premalo pozornosti. Najlepše od vsega pa je, da ti za sabo nikoli ne bo treba pomivati posode, ker bo to namesto tebe naredila prijazna in vsestransko priročna gospa Liz.

Jezikovni tečaji

Tuji jeziki so vrata v svet. Več in bolje ko jih obvladaš, večja je tvoja vrednost in dlje lahko sežeš – če ne prej, se tega močno zaveš, ko začneš stopati po svojih prvih poslovnih poteh.

Od letos je v Sloveniji na voljo Svetovno (www.svetoven.si), nova znamka mednarodnih izobraževanj, ki deluje v okviru programa EF (Education First). Gre za idejo celovitega jezikovnega tečaja v državi, kjer je ta jezik uraden, zato si z njim nenehno v stiku, poleg tega pa so sestavni del tečaja še kulturna doživetja, športne aktivnosti, izleti in seveda zabavni program v obliki piknikov, iger, filmskih večerov ... Izbiraš lahko med tečaji angleščine, nemščine, španščine, francoščine, italijanščine in kitajščine na različnih stopnjah in različne intenzivnosti, sama pa določiš čas trajanja tečaja in način bivanja – pri družini, v rezidenci skupaj z drugimi tečajniki ali v študentskem naselju. Posebnost angleškega tečaja je tudi to, da se prek medmrežja začne že pred tvojim odhodom v tujino in se nadaljuje še tri mesece po prihodu domov, za svoje znanje pa prejmeš tudi certifikat.

Za telo in dušo

Luksuzna hiša v stari ribiški vasici Corralejo na enem od Kanarskih otokov, Fuerteventuri, v poletnih mesecih postane prizorišče tečajev, s katerimi se čudovito ‘pocrkljaš’ in nagradiš. Termin prihoda in odhoda lahko prilagodiš svojim željam, prav tako pa tudi rdečo nit programa: to je lahko detoxjoga (razstrupljanje telesa z glino, dinamična ashtanga joga, masaža, meditacija na kraterju vulkana, ob vsem skupaj pa tudi hrana in napitki, ki čistijo telo), relaxjoga (vadba joge in veliko zabave, izletov ter prostega časa za razvajanje) in surfjoga (kombinacija joge in deskanja na valovih). Informacije o prvih dveh programih poišči na www.detoxjoga.com, o tretjem pa na www.manawai.si.

Z umetniško-kreativnim navdihom

Oxfordska poletna šola (www.oxfordsummerschool.com), ki svoja vrata odpre konec julija, na skoraj 40 različnih tečajev vabi vse ustvarjalne dušice. Seznaniš se lahko z izdelavo nakita iz različnih materialov, poslikavo tekstila, ustvarjanjem iz gline, stekla in kovin, različnimi likovnimi tehnikami, se udeležiš glasbene ali fotografske delavnice ... Mentorji so umetniki in ustvarjalci, ki poklicno delujejo na izbranih področjih in jih zato tudi popolnoma obvladajo.

Slikanja in risanja pa se lahko naučiš tudi na tečaju Artists on the Move (www.artistsonthemove.com) na pravljičnem grškem otoku Parosu. Če si v misli prikličeš podobo starih arhitekturno dovršenih mest, v katerih najdeš na tisoče ostankov, ki pričajo o bogati grški kulturi, ljubkih vasic v belo-modri kombinaciji, neskončnih oljčnih nasadov, peščenih plaž in kristalno čistega turkiznega morja, ti bo kmalu jasno, da bi za ustvarjanje težko našla primernejše okolje.

Plesni podvigi

Če imaš vsaj nekaj osnovnega plesnega znanja že v nogah in če od nekdaj sanjaš, kako na velikem odru zasiješ kot prava plesna zvezda, bo zate pravšnja mednarodna intenzivna plesna delavnica v Los Angelesu – LA Dance Dream (www.ladancedream.com). S priznani koreografi in inštruktorji, ki so profesionalno tudi del filmske in glasbene industrije ter sodelujejo z zvezdniki svetovnega formata, boš odkrivala nove korake in izpilila svojo tehniko na hip hop ali navadnem plesnem programu.

S polnimi jadri

Med najbolj pristnimi občutki svobode je zagotovo tisti, ko sediš na premcu jadrnice in je pred tabo samo obzorje, ušesa pa ti polni prijetno valoveče šumenje. Ja, ta svoboda je dosegljiva tudi tebi, če si omisliš skiperja – voditelja jadrnice, ali pa če vzameš krmilo in vrvi v svoje roke in izpit narediš kar sama. Pri tem ti pomagajo v šoli Porta (www.porta.si) na začetnem, nadaljevalnem in navigacijskem tečaju jadranja in pomorskih veščin, ki poteka v Izoli in na Hrvaškem. Po pet-, šest- oziroma sedemdnevni seansi ti veter in vreme, jadra in ‘štriki’, pristajanje in sidranje ter vse druge jadralske zadeve ne bodo več španska vas, saj boš ravno pravšnjo mešanico teorije in prakse, s katero te bodo opremili inštruktorji z dolgoletnimi izkušnjami poučevanja ter potovalnega in regatnega jadranja, imela v malem prstu. Potem pa samo še dvigneš sidro ...

Besedilo: Manca kraševec, fotografije: shutterstock