Vintidž modrost za moderne posebnice, ki bi bile rade popularne

'Ali lahko navijalke, stezniki, vazelin in biserna ogrlica sramežljivemu dekletu pomagajo, da postane popularna?'

Vintidž modrost za moderne posebnice, ki bi bile rade popularne (foto: profimedia) profimedia
10. 10. 2014

Maya Van Wagenen, ki je stara petnajst let in kadar ne piše za pisalno mizo, uživa ob branju, gledanju britanske televizije in čokoladi, je dijakinja drugega letnika ter prepričana, da je obtičala na dnu družbene lestvice, 'v najnižji skupini ljudi, ki niso plačani za to, da so v šoli'. Maya skratka še nikoli ni bila popularna.

Zato se odloči za edinstven eksperiment:

  • poslužila se bo nasvetov iz vodnika popularnosti iz petdesetih let dvajsetega stoletja, ki ga je napisala nekdanja najstniška manekenka.

Rezultati so nadvse smešni, mučni in polni nepričakovanih presenečenj.

'Obledele platnice so bile stare in raztrgane, ampak 'nekaj je bilo na njej', mi je povedal. Prelistal jo je in prišel do naslova: Vodnik popularnosti za najstnike Betty Cornell. Napisana je bila leta 1951 in v njej so bili številni namigi in nasveti, kako doseči to, kar je bilo videti nedosegljivo: izboljšati svoj družbeni položaj. Očka mi je povedal, da se je nekaterim staromodnim zamislim nehote smejal kar v trgovini. In ker je bil to zanimiv kos vintidž pop kulture, moj očka pa je takšen, kakršen pač je, jo je takoj kupil.'

Knjige, ki je po naključju prišla v njeno življenje, je Maya najprej zavračala in nanjo skoraj pozabila, vendar pa se knjiga ni pustila pozabiti. In tako se je ... nekega dne ... lotila svojega velikega eksperimenta.

'Najprej bom začela z lažjimi poglavji, z izzivi, ki jih ljudje sprva ne bodo opazili. In potem, mesec za mesecem, bom vse skupaj pospeševala, dokler ne bom svetlobna leta oddaljena od območja udobja.

V šoli si bom zabeležila odzive, misli in vse, kar se bo zgodilo. Ko se bom vrnila domov, se bom s pomočjo teh zapiskov skušala spomniti podrobnosti in vse karseda natančno zapisala. To je odlična literarna vaja in morda mi bo pomagala doseči svoje sanje, da bom nekega dne postala pisateljica.'

In Betty je imela veliko nasvetov, eden prvih je bil:

  • 'Skoraj vsaka najstnica je imela kdaj v življenju ... težave s postavo. ... Vzrok za to je iskati v tem, da je telo najstnice še vedno v stanju sprememb - odkar je prenehalo rasti, še ni minilo dovolj časa, da bi našlo svoje naravno ravnovesje ... toda sam ozato, ker je tvoje telo nemirno in se noče ustaliti, še ni potrebno izgubiti upanja, da boš imela lepo postavo. Le verjeti moraš v to.'

Mayina pripoved, prežeta s humorjem in milino, se bralcem vseh starosti ponuja kot temeljit sodoben vzor prijanosti in samozavesti ter jim omogoča boljše razumevanje, kaj pomeni biti popularen. Uvod Betty Cornell bralcu da tudi takoj misliti, da gre za vprašanja in dileme, ki so dejansko brezčasna:

'Najbolj živi spomini iz časa, ko sem izdelala Vodnik popularnosti za nastnike, so povezani s tem, kako počaščena sem bila vsakokrat, ko sem prejela pisma najstnic, ki so mi povedale, kako veliko so se naučile med branjem moje knjige. Pripovedovale so mi o svojih oblačilih, laseh in zabavah - z veseljem sem jih prebirala. Toda veliko let pozneje me je presenetilo še eno pismo, napisano zaradi moje knjige. Tokrat je prispelo po elektronski pošti in bilo je nadvse prisrčno in globoko. Pismo mi je aprila leta 2012 poslala Maya Van Wagenen in mi povedala, da sem ji spremenila življenje. Da bi se spopadla z izzivi, s katerimi se je soočala v šoli je upoštevala predloge in namige iz moje knjige. Prav neverjetno je, kako je nasvete, ki sem jih napisala pred desetletji, uporabila v današnjem svetu. Bila sem presrečna, da je moja knjiga prestala preizkus časnosti, in da še vedno ponuja pomoč najstnikom.'

Priporočamo v branje!

Popularna - Maya Van Wagenen

  • 'Za vse tiste, ki sami sedite na robu igrišča. Ta knjiga je za vas.'

Ganljivo iskrena in s pristnim humorjem začinjena knjiga ene Timesovih najvplivnejših najstnic leta 2013.

Poleg žepne knjige Popularna boš med knjižnimi novostmi našla tudi ženski roman Solna pot in V vrtincu romantike. Tiste, ki ste željne vroče strastnih branj boste morda posegle po erotičnem romanu Uklonjena, izšla pa je tudi biografija Priročnik za preživetje in poslovna uspešnica Daš in dobiš. Za več informacij o knjižnih novostih klikni na www.felix.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri