Velikonočni pirhi s tradicijo

Najbolj znani pirhi so seveda zgolj v čebuli skuhana (in morda z deteljicami in vrvicami prevezana) jajčka. Da pa je velikonočnih pirhov nadvse različnih vrst, ti bo jasno že po bežnem pogledu na našo tokratno fotogalerijo.

Velikonočni pirhi s tradicijo (foto: Lisa Press) Lisa Press
6. 4. 2012

... ker bodo umetnine v fotogaleriji za pirh-laika pretežak zalogaj, se jih sama loti s kuhanjem - na naraven način, se ve!

V domači kuhinji naravno

Rumeno ti bodo jajca obarvala naribano korenje, pomarančna lupina, žafranika in kurkuma v prahu. Da bi dobila zlato rumeno barvo, jajca skuhajt v čebuli, pri čemer ne uporabiš samo olupka, ampak tudi prvo sočno plast čebule.

Več čebulnih olupkov boš skuhala, temnejši odtenek rjavkaste barve boš dosegla. Tudi kuhanje v kavi ti bo dalo rjavo barvo.

Kuhanje jajc v rdeči pesi bo jajca obarvalo oranžno, če jih boš namakala čez noč, pa bodo jajca rdeča.

Škrlatno barvo boš na jajčkih prikuhali s teranom ali refoškom, na površini pa se bodo pojavili tudi drobni kristalčki vinskega kamna, ki bodo pirhe naredili še bolj posebne.

Rožnata jajčka boš dobila s kuhanjem malin, rdečega grozdja ali šipka; sivkasti odtenek pa boš dosegla s pravim čajem.

Zmečkane borovnice ali črni ribez bodo jajca obarvala v modrikasto sivo barvo, če pa bi radi jajca obarvala vijoličasto, skuhaj močan čaj iz borovnic in jajca v njem pusti stati čez noč.

Če si želiš modra jajca, je odlična izbira rdeče zelje, ki ga moraš pustiti stati v vodi vsaj en dan.

Zeleno pa ti bodo jajca obarvale na drobno sesekljane in prevrete ter ohlajene koprive in špinača.

Intenzivnost barv

Da bo barva jajc bolj intenzivna, rastline pred kuhanjem nekaj ur namakaj v vodi, nato jih dobro prekuhaj, precedi in ohladi. V ohlajeni obarvani vodi pa jajca, ki jih skuhaj v vodi z žlico kisa, namakaj čez noč.

Da ne bodo počila

Jajčka pred kuhanjem čez noč pusti stati na sobni temperaturi, nato jih potopi v hladno vodo in počakaj eno uro, počasi segrevaj do vrelišča, med kuhanjem pa naj voda le rahlo brbota.

Rešitev na dlani

Jajčka, ki so med kuhanjem popokala, okrasi. Pripravi naravno lepilo iz moke in vode, ga namaži po kuhanem jajcu in ga povaljaj v sezamu, lanu, solnih kristalih, v pšeničnem ali koruznem zdrobu, zeliščih ... in pustite domišljiji prosto pot.