Vedi, koliko si vredna, in toliko tudi zahtevaj

Če se nenehno podcenjuješ, nisi skromna, nezahtevna in prijazna. Izkoriščajo te in na slabšem si v ljubezni, službi in življenju. Takoj nehaj s tem!

Vedi, koliko si vredna, in toliko tudi zahtevaj (foto: Getty Images) Getty Images
26. 7. 2015

V časih, ko je vsaka blogerka videti kot diva in se za vsakega, ki je na Twitterju, zdi, kot da je zmagal v življenju, imaš lahko občutek, da nisi tako dobra kot drugi. Toda občutek lastne vrednosti je nujen.

Če ne prevzameš odgovornost za svojo srečo – za odkrivanje svojih osnovnih potreb in želja ter njihovega izražanja in prenašanja tistim, ki jih imaš rada ali z njimi delaš – ne moreš biti povsem svoja.

Če pri svojih odnosih bolj skrbiš za prednostne naloge drugih namesto za svoje, je ravnovesje porušeno. Ko je eden v odnosu preveč dejaven, denimo, ko postane preveč čustveno zahteven, drugi po navadi postane premalo dejaven in se oddalji – in obratno.

Prej ali slej to povzroči odziv za pobeg ali boj, ki se pojavi v stresni situaciji, kar je lahko vzrok za umik in depresijo ali polomijo zveze.

Takoj se ustavi!

Določi svojo vrednost

1 Analiziraj svojo preteklost. Slab občutek lastne vrednosti je lahko povezan s travmo ali občutki, da nisi vredna, še iz otroštva. Potiskanje svojih potreb zaradi strahu, da bi te starši zavrnili, večja skrb za potrebe svojih staršev kot za svoje in valjenje krivde nase, ker misliš, da nisi vredna ljubezni, lahko postane tvoj življenjski slog, na katerega si navajena. In navada je železna srajca, ki jo težko snamemo! Terapija soulwork ti tu lahko močno pomaga.

2 Analiziraj svoje trenutno obnašanje. Če se počutiš kriva, ker dobiš več, kot misliš, da si zaslužiš, boš jemala premalo. Ženske svoje zahteve že tradicionalno potlačijo, da bi ugajale drugim. Toda ugajanje drugim se lahko prelevi v zanemarjanje sebe. Odloči se za spremembo. Znebi se oseb, ki ti črpajo pozitivnost. Če dovoliš drugim, da nadzorujejo tvoje razpoloženje, ti to krepko jemlje moč.

3 Naj padejo maske. Gojiti občutek lastne vrednosti pomeni povezovanje s svojim resničnim bistvom. Ko odvržemo maske, ki jih nosimo, in se ne bojimo več soočanja s svojo pristno identiteto, začnemo pridobivati občutek lastne vrednosti in ga potem lahko tudi upoštevamo.

4 Prevzemi odgovornost. Vedi, da imamo občutek lastne vrednosti šele takrat, ko začnemo resnično premišljevati same zase, prevzemati odgovornost za svoje odločitve in upoštevati svoja čustva.

5 Začni se opazovati. Opažaj, kako se pogovarjaš sama s seboj – ton, s katerim govoriš s sabo, bi moral biti enak tistemu, ki ga uporabljaš, da bi tolažila prijateljico. Če se velikokrat izničuješ ali si govoriš 'zguba' ali 'budala', takoj nehaj. Pozorna bodi na nenehno opravičevanje, iskanje potrditve, spraševanje o resničnosti komplimentov in obsedenost z domišljenimi pomanjkljivostmi. Odvrzi vse te smeti!

6 Previdno s kompromisi. Nekaj prilagajanja je nujnega v vseh odnosih. Toda če daješ več, kot prejemaš, in se to dogaja vedno pogosteje, se pazi tega. Če so zahteve nerazumne, boš utrjevala negativno obnašanje in opogumljala drugo osebo, naj še naprej pritiska nate.

7 Zavedaj se same sebe. Tako boš krepila upravljanje same s sabo, kar vpliva na odločanje in boljše izbire ter vodi do občutka lastne moči in v končnici lastne vrednosti. To spodbujaj s premišljevanjem – meditiraj vsaj 10 minut na dan, pojdi v naravo, obišči tečaje za osebni razvoj, poslušaj zgoščenke ali radijske oddaje, ki te navdihujejo, ali piši dnevnik.

Če pišeš dnevnik ali blog, je to prav tako lahko močno znamenje tega, kako si premagala težave v življenju. Tudi redno prenavljanje življenjepisa ti lahko pomaga pri tem – loti se ga kar zdaj.

8 Odpri se. Če si ranljiva, dovoliš osebam, ki te podpirajo, da te zagledajo z vsemi napakami vred, kar je osnovna vaja, ko želiš krepiti sebe in svojo vzdržljivost.

9 Poglej naprej. Okrepi svoj občutek lastne vrednosti, tako da se lotevaš novih izzivov, učiš novih veščin, si najdeš novega konjička ali se ukvarjaš s prostovoljnim delom. S tem boš dobila vpogled v svoje življenje, obenem pa boš tudi z dejanji sočustvovanja do drugih spodbujala občutek lastne vrednosti.

10 Navdihuj se. Naštej več osebnostnih lastnosti in dosežkov, ki poudarjajo tvoj občutek lastne vrednosti, in imej ta seznam na telefonu za trenutke, ko se ti v misli pritihotapi notranji kritik. Znebi se oseb, ki ti črpajo pozitivnost. Če dovoliš drugim, da nadzorujejo tvoje razpoloženje, ti to jemlje veliko moči.

Zdaj pa zahtevaj svojo vrednost

1 Začni danes. Če sediš in čakaš, da bo kdo prepoznal, koliko si vredna, in ti dal to, kar veš, da si zaslužiš, boš samo sedela in čakala ... v neskončnost.

2 Razumi, kaj dejansko pomeni samozavestno zahtevati. To pomeni, da si jasna, odprta in iskrena glede svojih občutkov in potreb ter da verjameš, da imaš pravico za to. Ne gre za to, da zahtevaš toliko, kot si vredna, kar lahko odvrne druge ljudi od tebe, ali da si pasivno agresivna (sarkastična, pokroviteljska, zamerljiva), kar jih lahko naredi zmedene in polne zamer. Osnova vsega je spoštovanje in toleranca do drugih.

3 Vadi. Uporabi ogledalo ali vadi z najboljšo prijateljico, ki si ves čas izposoja tvoja oblačila in jih nikoli ne vrne ali se nikoli ne ponudi pravočasno, da bo plačala pijačo. Vadi, da boš ostala mirna, gledala naravnost v osebo in imela odprto držo telesa. Drži se svojega stališča in naj bo ton tvojega glasu močan, a umirjen. Povej, kako se počutiš, in izrazi svoje potrebe, kolikor lahko natančno.

Če želiš, da bi prijateljica manj zamujala, ji povej, kolikokrat je v zadnjem času zamudila in kako si se ti počutila zaradi tega. Če si želiš povišico od šefa, povej številko, ki jo želiš, in kaj vse si naredila, da si si jo zaslužila. Pravico imaš vprašati to, kar si želiš, in tudi zaslužiš si, da te obravnavajo spoštljivo. Vredna si tega!

4 Spodbujaj pozitivno. Zahvali se ljudem, ko se strinjajo s teboj, in jih spodbujaj – tako jih treniraš, kako naj ravnajo s tabo.

5 Imej skrajnjo mejo. Vnaprej se odloči, kdo in če bo šel čeznjo, bodi pripravljena na ukrepe – tako ali drugače. Spomni se: če ne boš naredila ničesar, ko ne boš dobila toliko, kolikor si vredna, se bo tvoja izguba čez leta le še kopičila, pa naj gre za večji zaslužek ali bogatejše ljubezensko življenje.

Nagrade v vsem, od zveze do službe, se računajo kot odstotek tvoje osnovne plače – tvoje vrednosti, kot jo doživljajo tvoje prijateljice, ljubimec ali šefinja. Če se ne boš posvetila temu, da bi projicirala svoj najboljši jaz in ne bi vztrajala pri najboljših pogojih ne boš samega začetka ter se redno pogajala navzgor, boš na izgubi. Veliki izgubi.

Pokaži, koliko si vredna ... in jasno postavi svoje meje

Strokovnjakinje z različnih področij so nam povedale, kako pokazati svojo vrednost v določenih primerih. Zdaj pa vzemi svinčnik in papir ter zapiši, kaj občutiš ob tem. Povečaj svojo vrednost, če je ta premajhna, stopi pred ogledalo, se postavi pokonci in si povej:

  • Vredna sem ljubezni.
  • Vredna sem dobrega plačila za svoje delo.
  • Vredna sem, da so do mene spoštljivi.
  • In stopi v svet z visoko dvignjeno glavo.

Postavi meje

Če tvoj fant ali prijatelji večkrat prestopijo meje, ti psihoterapevtka Barbara Kreš iz Stik psihoterapije svetuje:

"Da lahko nekomu postaviš meje, moraš najprej vedeti, kje so tvoje meje. Da to lahko narediš, moraš biti v stiku s sabo, s svojim telesom, s svojimi čutenji. Vedeti moraš, kdaj čutiš odpor, strah, gnus, jezo, prezir in kako vsa ta čutenja odzvanjajo v tvojem telesu. Ko jih začutiš, veš, da je tu meja, da od tu naprej ne moreš in ne želiš niti za ceno (oziroma nagrado) večje cenjenosti in priljubljenosti. Ne glede na to, da to mogoče čutiš samo ti in ljudje, ki so okrog tebe, tega ne čutijo in se jim to zdi čudno. Ti tako čutiš in ne moreš čutiti narobe. Takrat prijazno, spoštljivo in odločno sporoči: Ne, tu je moja meja, ki je ne bom dovolila preseči, saj bi ob tem izgubila stik s sabo. Ko izgubimo stik s sabo, lahko namreč hitro izgubimo samospoštovanje, s tem pa tudi možnost, da bi nas resnično spoštovali tudi drugi."

Uporabi moč argumenta

Kako na javnih mestih dobiš to, kar želiš, torej kakovost, hitro postrežbo, prijazne odgovore?

"Komunikacija je vedno dvosmerni proces. Za njeno učinkovitost sta odgovorni obe strani. Naša odgovornost je, kaj in kako povemo, ne pa tudi kako nas drugi razumejo. Seveda se moraš potruditi, da poveš razumljivo in nedvoumno," pravi mag.

Saška Klemenčič, trenerka in svetovalka v Profiles Int. Slovenia, ter nadaljuje:

"S svojo komunikacijo vplivaš na druge. Če si prijazna in spoštljiva, je velika verjetnost, da bodo tudi drugi taki do tebe. Obenem moraš imeti jasen cilj, kaj želiš – to je pogoj, da lahko jasno, konkretno in enostavno komuniciraš. Kadar se ti nekaj ne zdi prav, se ne pritožuj na glas sosedu v vrsti ali uprizarjaj drame, ampak komuniciraj neposredno s predstavnikom podjetja. Povej samo dejstva, ki so bila kršena in ki se nanašajo na njihov hišni red, pravila, kulturo. Uporabi moč argumenta. Prijazno. Povej, kaj je bilo kršeno in kako bi bilo prav."

Po predlogi Brooke Sever priredila Petra Arula