Večno vprašanje: Zdravo hujšanje ali hitro hujšanje?

Veliko tistih, ki se odločajo za hujšanje, se v želji po hitrih rešitvah loti od raznoraznih popularnih diet od tablet, čajev in nadomestkov obrokov, ki obljubljajo neverjetne rezultate brez truda in spremembe prehranjevalnih navad. Ker hitre rešitve največkrat ne delujejo, tudi veliko novoletnih zaobljub kaj kmalu propade. Pri načrtovanju dolgoročnega plana ti lahko pomaga tudi rezervacijski portal Šport na klik, če si še študentka pa Študentska vadba.

4. 1. 2018 | Promocijsko sporočilo

Naj bo hujšanje zdravo, ne le hitro!

Žal hitrih rešitev ni, predvsem se gre za spremembo življenjskega stila in navad. Zato ni dovolj, da je tvoja novoletna zaobljuba le hujšanje, bolje je, da si zadaš, da boš na splošno živela bolj zdravo, s čimer se boš znebila tudi kilogramov.

Nasvet: Če pa želiš na hitro izgubiti nekaj kalorij, pa predlagamo Krio terapijo v SportClubu,  saj lahko z enim obiskom porabiš od 400 do 800 kalorij.

1.      Jej čim manj sladkorja in škrobnih živil

Sladkor oziroma ogljikovi hidrati na sploh najbolj spodbujajo izločanje inzulina, ta pa povzroča shranjevanje maščob v telesu. Ko se inzulin zniža, se začne maščoba iz maščobnih zalog izločati, telo tako namesto ogljikovih hidratov za energijo porablja maščobe. Še ena dobra stran nizke ravni inzulina je, da ledvice izločajo presežek natrija in vode, kar zmanjšuje napihnjenost in nepotrebno zadrževanje vode v telesu. Obenem boš na ta način zmanjšala tudi celoten vnos kalorij, saj so škrobna živila in slaščice navadno precej kalorični, kar bo tvoji postavi koristilo tudi na dolgi rok.

2.      Na jedilniku naj bodo beljakovine, maščobe in zelenjava

V vsak obrok vključi vir beljakovin, nekaj maščob in zelenjavo, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov. Tako se bo tvoj vnos ogljikovih hidratov že avtomatično zmanjšal. Ob tem ne moremo dovolj poudariti pomembnosti velikega vnosa beljakovin, saj to pospeši tvoj metabolizem, da na dan porabiš kar 80 do 100 kalorij več, hkrati pa se ti zmanjša tudi apetit. Tudi maščobe niso noben bavbav, saj koristijo tvojemu zdravju in so zelo nasitne.

3.      Dviguj uteži…

Vsaj trikrat tedensko izvajaj vaje za moč – pri teh lahko uporabljaš uteži ali pa jih izvajaš z lastno težo (sklece, počepi, »plank« itd.). Če si začetnica, je najbolje, da ti osebni trener pokaže vsaj pravilno izvajanje vaj. Trening za moč pospešuje metabolizem, pridobljene mišice pa so odlični porabniki kalorij.

4.      .. ne pozabi pa tudi na kardio

Tvoji postavi bo seveda koristila tudi poljubna kardio vadba, kot je na primer tek, plavanje ali hitra hoja. Še posebej učinkovit je HIIT oziroma visoko-intenzivna intervalna vadba. Naredi si torej plan vadb, ki bo raznolik. Saj veš – novo leto, novi izzivi. 

Šport na klik

5.      Poskrbi za kakovosten spanec

Dovolj kakovostnega spanca bo vplivalo na tvoje odločitve, ki jih imaš čez dan. Le s pol ure spanja več se boš lažje uprla nezdravi prehrani, imela boš več energije za vadbo, pospešil pa se bo tudi tvoj metabolizem. Med spanjem poteka tudi rast mišic, zato si ga privošči brez slabe vesti – zdrava izguba teže je lahko precej preprosta, se ti ne zdi?

Najpogostejše napake pri hujšanju:

·        Premalo popite vode

Naše telo je narejeno tako, da začne vodo ob pomanjkanju njenega vnosa z njo varčevati, zato se voda tako še bolj zadržuje v njem.

·        Premalo obrokov

Vedno ciljaj na vsaj tri obroke na dan. Če katerega spustiš, to ne pomeni nujno tudi manj vnesenih kalorij, saj je navadno naslednji zato toliko večji.

·        Premalo gibanja

Če je vnos kalorij majhen, imaš seveda tudi manj energije za rekreacijo. Ne pozabi, da je gibanje nujno za uspešno hujšanje.

Šport na klik

Če se premalo giblješ, ti lahko pomaga tudi osebno trenerstvo!

Vsak začetek je težak, če nimaš ob sebi nekoga, ki ti bo pomagal pri prvih korakih in enako je pri vadbenem programu. Čeprav je osebni trener le pomoč, največ dela boš morala seveda narediti sama, pa ti lahko premaga s tem, da ti sestavi vadbeni načrt, predstavi različne naprave v fitnesu, saj lahko tako preprečiš poškodbe.

Šport na klikČe pa bi poleg fitnesa rada obiskovala še kakšno drugo aktivnost kot je joga, vodene vadbe, bazeni in savna ter se predvsem nočeš vezati le na en center, preveri rezervacijski portal Šport na klik, kjer lahko brez vezave in članarine preizkusiš več kot 1000 različnih športnih in adrenalinskih storitev.

Si še študentka? Potem se obrni na rezervacijski sistem Študentska vadba, ki je namenjen vsem študentom in dijakom ter lahko športaš že od 2,5 € naprej.

Tako preko Študentske vadbe in Športa na klik lahko koristiš posebno ponudbo mesečnih kart za fitnes, vodene vadbe in bazen, saj smo redne cene centrov znižali za kar 10 %.

Šport na klik