Večkrat dnevno narediš selfie? Raziskovalci želijo, da veš TOLE!

Priznajmo si, vsakdo izmed nas kdaj naredi kakšen selfie ali dva. A za prekomernim fotografiranjem samega sebe se lahko skriva nekaj več kot samo to, kar je očem vidno.

Večkrat dnevno narediš selfie? Raziskovalci želijo, da veš TOLE! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2018

Očitno je, da imajo selfiji, predvsem zvezdniški, zelo velik vpliv na družbo. Po družabnih omrežjih jih vsak dan videvamo ogromno število. A koliko selfijev je dejansko preveč?

Raziskovalci so odkrili in potrdili, da imajo osebe, ki čutijo pretirano potrebo po objavljanju selfijev, t.i. 'selfitis', pišejo na spletnem portalu Telegraph.

Gre za duševno stanje, pri čemer posameznik čuti nujo, da mora ves čas delati selfije in jih objavljati na družabnih omrežjih.

Kot je povedal avtor dr. Mark Griffiths, so v raziskavi potrdili obstoj duševnega stanja, imenovanega selfitis in razvili prvo vedenjsko merilno lestvico (tukaj na strani 4), s katero bodo tudi v bodoče ocenjevali to stanje.

"Obstajajo tri ravni selfitisa", pravi.

Borderline (mejna osebnostna motnja), akutni in kronični selfitis.

Borderline je označen kot delanje selfijev vsaj trikrat dnevno, brez da bi jih objavili na družabnih omrežjih.

Akutni se smatra kot delanje selfijev vsaj trikrat dnevno in objavljanje vseh na družabnih omrežjih.

Kronični pa pomeni nekontrolirano potrebo po delanju selfijev ves čas in objavljanje le-teh na družabnih omrežjih več kot šestkrat dnevno.

Kot je povedal drugi avtor dr. Jonarthanan Balakrishnan,

navadno tisti s to duševno motnjo trpijo za pomanjkanjem samozavesti in se trudijo "vklopiti" v družbo ter lahko kažejo simptome, podobne drugim potencialnim obsesivnim vedenjem.

"Zdaj, ko je obstoj tega duševnega stanja potrjen, pa upamo, da se bo raziskava nadaljevala v to smer, da bomo skušali tudi razumeti, kako in zakaj posamezniki razvijejo to potencialno obsesivno vedenje in kaj lahko storimo, da pomagamo tistim, ki jih najbolj prizadene," je dodal.

Koliko selfijev na dan pa narediš (in objaviš) ti?

Preberi še: "Preden nekaj objaviš, pomisli, ali bi želela, da to vidi tvoja babi" (vse o objavljanju na družbenih omrežjih)

Priporočamo tudi: Jessica Alba objavila noro ljubko fotografijo svojega sinčka.