Več kot telefon

Če si le malce inovativna in pripravljena tehnologijo uporabiti v svoj prid, lahko mobilni telefon postane tvoj največji pomočnik.

25. 10. 2007

Seveda je veliko odvisno od tipa tvojega telefona, a večina telefonov se že pohvali s celo paleto priročnih osnovnih funkcij, ki nam olajšajo vsakdanje obveznosti.

Osnovne funkcije

Te seveda niso več omejene le na telefoniranje. Pomisli samo, kdaj si nazadnje uporabila ročno uro zato, da bi videla, koliko je ura, ali pa pogledala na stenski koledar. Tudi kalkulatorja ni treba več iskati v predalih, saj lahko za to uporabiš kar svoj mobilni telefon, pa tudi nastavitev alarma in beležke za nujne opravke ne potrebuješ.

“Alarma na štedilniku sploh ne uporabljam več. Kadar kaj pečem ali kuham, si enostavno nastavim alarm na telefonu. Uporabljam ga tudi, ko si doma na primer barvam lase. Po 30 minutah me moj telefon opomni, da je čas, da si barvo sperem,” pravi 25-letna Darja, ki je odkrila prednosti, ki jih prinaša mobilni telefon. Ta ji, tako kot mnogim polno zaposlenim ženskam, prav pride tudi kot opomnik.

“V opomnik vnesem tudi povsem vsakdanje stvari, kot je seznam živil, ki jih moram kupiti. Ko sem še študirala, je bila ta funkcija še kako priročna za sezname obveznosti, ki sem jih imela,” pravi Darja.

Inovativno, a ne ravno pozitivno uporabo si je izmislila 20-letna Barbara.

“Ko sem bila še v srednji šoli, sem s pomočjo mobilnega telefona ‘plonkala’. Prijateljici sem poslala SMS z vprašanjem, ona pa mi je poslala pogovor. Ali pa sem si določene stvari kar napisala v telefonski seznam opravil in stvar je bila rešena. Ko so za to izvedeli učitelji, so nam prepovedali imeti pri sebi telefone.”

Vizualna informacija

Sestavni del skorajda vsakega telefona je tudi fotoaparat. Tega se ponavadi uporablja za zasebne fotografije na zabavah ali ob posebnih priložnostih, ko pri sebi nimamo pravega fotoaparata, najdejo pa se tudi takšni, ki ga uporabljajo v bolj domiselne namene.

“Ko je prijateljica iskala poročno obleko, je bil njen zaročenec na daljši službeni poti. Obleke, ki so ji bile všeč, je zato kar poslikala in mu jih poslala po MMS-u. Tako sta izbrala tisto, ki je bila všeč obema,” pravi 27-letna Mojca.”

Fotoaparat ti lahko pride prav tudi pri drugih praktičnih zadevah: “Namesto da si na faksu informacije z oglasnih desk prepisujem na listek, ki ga potem ponavadi izgubim, preprosto pritisnem na fotoaparat in imam informacijo shranjeno,” pravi 21-letna Janja. Vozne rede ali informacije o uradnih urah svojega zdravnika ali raznih uradov lahko preprosto poslikaš in s tem v vizualni obliki shraniš informacijo, ki jo potrebuješ.

Plačuj z mobilnikom

Da bi se izognila vrstam pred blagajno kina in razprodanim predstavam, se zanesi na svoj telefon. Mobitelova M-vstopnica ti omogoča rezervacijo ali nakup vstopnic s storitvijo, zasnovano kot pogovor med uporabnikom in sistemom avtomatskega razpoznavanja glasu, do Si.mobilove hitre vstopnice pa lahko dostopaš prek wap portala.

Mobitelov sistem Moneta uporabnikom omogoča enostavno in varno brezgotovinsko plačevanje, pri čemer na plačilnih mestih Moneta namesto gotovine ali plačilne kartice uporabiš kar svoj mobilnik. Celoten seznam trgovin s to storitvijo se nahaja na www.moneta.si.

Tudi pri Si.mobilu so razvili plačniški sistem Si.Asistent. Ta ti omogoča, da s kreditnimi karticami ali prek spletnega bančništva plačuješ tudi račune.

Če si naročnica Si.mobilovih storitev, lahko prek telefona plačuješ tudi parkirnino. Zaenkrat je storitev možna le v Kranju in Novi Gorici, deluje pa tako, da na parkirnem avtomatu pritisneš tipko GSM in pokličeš na številko, ki se izpiše na zaslonu. Čez nekaj trenutkov boš dobila potrdilo o plačani parkirnini, znesek pa se ti bo prištel k mesečnemu računu za mobilni telefon.

Janka Menart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri