"Včasih je treba prijateljstvo dati v smeti" (ganljive osebne izpovedi bralk)

Prijateljstvo traja večno, kajne? Ni nujno. To dokazujejo naslednje zgodbe.

"Včasih je treba prijateljstvo dati v smeti" (ganljive osebne izpovedi bralk) (foto: Unsplash.com/Ben White) Unsplash.com/Ben White
20. 8. 2017

Ko te prijateljica zapusti ...

Petindvajsetletna Mojca* je bila prepričana, da je ravnala pravilno, ko ni povedala svoji prijateljici Evi*, da je nekoč poljubila njenega fanta. Toda, ko je Eva izvedela za to, je prekinila njuno prijateljstvo in Mojca je bila pretresena.

Z Evo sva se spoznali na moj prvi delovni dan, ko sem začela delati na univerzi. Nikdar nisem delala v mestu, zato sem imela tremo. Nikogar nisem poznala razen svoje nadrejene, ki pa sem jo poznala le zato, ker je opravila z mano razgovor za službo. To je bila moja prva velika služba in želela sem se izkazati. Eva je bila del naše ekipe in takoj sem vedela, da bova postali prijateljici. Bila je zabavna in očarljiva, prav tako pa je odlično opravljala svoje delo. Zaradi nje sem se počutila prijetno in sprejeto že od prvega delovnega dne.

Začetek prijateljstva

Nekaj let je bila starejša od mene, vendar sva si bili takoj všeč. Zjutraj sva skupaj pili kavo, v času kosila pa sva se odpravili po nakupih. Ekipa v pisarni je bila zelo družabna. Ob torkih in četrtkih so odšli na pijačo in z Evo sva se jim pridružili. Kmalu sva se začeli družiti tudi ob koncu tedna. Zame je bilo to veliko olajšanje, saj nisem poznala veliko ljudi v mestu in zelo rada sem se družila z njo. Ob Evi sem imela občutek, da sem sprejeta. Skupaj sva obiskovali koncerte, priljubljene restavracije in uživali med nakupovanjem v najinih najljubših trgovinah.

Po treh mesecih najinega prijateljstva sem na njeni rojstnodnevni zabavi spoznala njenega fanta Danijela*. O njem sem slišala veliko in vedela sem, da ga ima Eva zelo rada. Razmišljala sta o selitvi v skupno stanovanje po izteku njene najemniške pogodbe. Bila sta v resnem razmerju.

Na njeni rojstnodnevni zabavi sem se počutila kot prvi dan v službi, ker nisem poznala nikogar razen Eve. Tako sem vsaj mislila. Nato pa sem zagledala Danijela in ugotovila, da sva se že srečala. Spoznala sva se pred nekaj leti med šolskimi počitnicami, kjer sva se družila in imela poletno romanco. Toda nič posebnega se ni zgodilo med nama, bila je precej nedolžna poletna romanca. Ob koncu počitnic sva si izmenjala telefonski številki, vendar se nisva nikdar več slišala. Po počitnicah sem začela študirati in kmalu sem imela resnega fanta.

Toda takoj, ko me je Danijel tisti večer zagledal, sem imela občutek, da se me je spomnil. Noč je bila nekoliko čudna, vendar sva uspela prikriti neugodje in zadrego z alkoholom. Eva me je predstavila Danijelu in oba sva se obnašala, kakor da sva se prvič spoznala. Podala sva si roki v pozdrav in si izmenjala nekaj vljudnostnih vprašanj.

Naslednja dva dneva sem se spraševala, ali naj povem Evi, da se z Danijelom nisva videla prvič.

Pravzaprav se je med nama zgodil le najstniški poljub. In od tega je minilo že veliko časa. Imela sem fanta, zato Evi ne bi bilo treba skrbeti, da bi z Danijelom naredila kakšno neumnost. Toda strah me je bilo, da bi ponorela ob tej novici in me zapustila. Še vedno sem bila relativno nova v mestu in nisem imela veliko prijateljev. Veliko časa sva preživeli skupaj in zelo sva se zbližali, zato nisem želela, da karkoli ogrozi najino prijateljstvo.

Odločila sem se, da ji ne bom ničesar povedala. Za Evo bi bilo namreč čudno in neprijetno, če bi odkrila, da sva se z njenim fantom pretvarjala, da se ne poznava, ko naju je predstavila. Molk se mi je zdel v tistem trenutku najboljša rešitev.

Napačna odločitev

Pretvarjala sem se, da je vse normalno in večinoma je tudi bilo. Nikdar se nisva družili z Danijelom in kadar je Eva govorila o njem, nisem imela težav z ustvarjanjem vtisa, da je on zame le njen fant.

Poznala sem ga namreč le tri noči pred šestimi leti.

Približno šest mesecev je bilo vse v najlepšem redu. Z Evo sva imeli lepo prijateljstvo in v službi sem dobro opravljala svoje delo. Vse je bilo v redu. Nato pa me je neko soboto Eva poklicala v solzah: "Si poljubila Danijela?" me je vprašala. Bila sem povsem na tleh. Nisem vedela, kako naj ji odgovorim. Mislim, da sem ji rekla: "Da, ampak že zelo dolgo časa je minilo od takrat." Odložila je telefon, preden bi lahko dodala še kaj in ji razložila celotno situacijo. Poklicala sem jo nazaj, vendar se je oglasila telefonska tajnica. Poklicala sem jo še večkrat, vendar se ni oglasila.

"Želim si, da bi lahko zavrtela čas nazaj in spremenila stvari"

Tisto noč nisem spala. Pošiljala sem ji sporočila in jo prosila, naj govori z mano. Želela sem ji razložiti, da je bila zadeva z Danijelom nedolžna. Na koncu sem ji poslala dolgo sporočilo, kjer sem ji pojasnila vse, tudi zakaj ji nisem povedala za Danijela. Ni mi odgovorila na nobeno sporočilo.

V ponedeljek me je v službi ignorirala. Seveda so to vsi opazili, saj sva bili običajno skupaj. Slišala sem, da se nekateri sodelavci sprašujejo, kaj se je zgodilo med nama. Kmalu sem ugotovila, da jim je Eva pojasnila, kaj se je zgodilo, saj me niso več povabili na družabna srečanja, medtem ko je bila ona povabljena. Bila sem nezaželena.

Nekaj tednov po njenem telefonskem klicu sva se srečali v dvigalu. Situacija ni bila idealna, vendar sem izkoristila priložnost in se ji opravičila. "Nisem vedela, da te bo tako prizadelo, ker si izvedela na takšen način. Nič mi ni pomenilo tisto z Danijelom, zato ti nisem povedala." Priznala sem, da sem ravnala napačno in da bi si želela popraviti svojo napako. Ko so se vrata dvigala odprla, se je obrnila k meni in rekla: "Zaupala sem ti. Bila si moja prijateljica." Opazila sem, da je jokala, ko je izstopila iz dvigala. To je bil edini trenutek, ko sva govorili o tem.

Kmalu potem je Eva pustila službo. Na njen poslovilni dan sem ji poslala šopek rož, ker sem skušala s tem ustvariti premirje med nama. Ko sem zapustila pisarno tisti dan, sem našla šopek rož v košu za smeti. Bila sem uničena.

Od tega je minilo leto dni in tudi sama sem zamenjala tisto službo za precej boljšo, ki me osrečuje.

Toda še vedno pogrešam Evo. Občasno spremljam njen Instagram. Nedavno sem opazila, da sta se z Danijelom zaročila. Zame je bila ta novica sladko-grenka, saj sem vedela, koliko ji Danijel pomeni. Vendar sem se spraševala, zakaj je tako enostavno prekinila stike z mano, medtem ko je ostala v razmerju z njim, čeprav ji je tudi on prikrival resnico. Če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi se na njeni rojstnodnevni zabavi nasmehnila takoj, ko sem zagledala Danijela, in rekla: "Se spomniš, da sva se že spoznala?" S tem bi takoj razčistila situacijo. Pozneje bi se vsi trije smejali temu, kar sva počela kot najstnika, in vse bi bilo v redu. Resnično si želim, da bi bila takrat bolj pogumna.

Ko ti prekineš odnos ...

Osemindvajsetletna Maja* je bila naveličana ljubosumnega in otročjega obnašanja njene prijateljice Barbare*. Ko jo je začela omejevati, je vedela, da je čas za prekinitev prijateljstva.

Z Barbaro sva postali prijateljici v sedmem razredu osnovne šole. Družili sva se tudi v srednji šoli, predvsem v četrtem letniku. Dopoldne sva bili skupaj v šoli, popoldne pa sva se družili zunaj šole in tudi ob koncu tedna sva bili skupaj.

Barbara je odraščala v disfunkcionalni družini, medtem ko sem imela sama srečo, saj sem imela ljubečo družino. Sprejela sem jo v našo družino, zato je preživela božič z nami in tudi na počitnice je šla z nami. Dolgo časa je bila del naše družine. Moja mama je ravnala z njo kot z lastno hčerko.

Usodno spoznanje

Po končani srednji šoli sem se začela zavedati, da je Barbara ljubosumna. Če je govorila o nečem in sem skušala dodati svoje mnenje, me je prekinila in rekla, da to nima ničesar opraviti z mano.

Na moj 25. rojstni dan sva odšli na obalo. Barbara je nedavno prekinila s svojim fantom, jaz pa sem bila samska. Predlagala sem, da greva za moj rojstni dan na večerjo, nato pa v klub. Povabila sem tudi dve punci, ki sva ju spoznali na najinem izletu. Barbara mi je povedala, da ene od njiju ne prenese. Ko je odšla na stranišče, nas je prišlo pozdraviti nekaj fantov.

Nobena od nas ni imela nič proti temu in začele smo se pogovarjati z njimi. Eden od njih si je drznil sesti na njeno mesto. Ko se je vrnila, ga je pogledala, nato pa je odšla do točilne mize sama. Prosila sem ga, naj se presede, kar je takoj naredil in se je celo opravičil Barbari. Rekla mu je, naj jo pusti pri miru. Šla sem k njej in jo skušala omehčati: "Daj, no. Moj rojstni dan je. Pozabimo na to in se zabavajmo." Na mizo je vrgla 100 evrov in zapustila lokal. Nisem mogla verjeti, da je bila tako nevljudna in malenkostna.

Odločilni trenutek v najinem prijateljstvu se je zgodil pred dvema letoma.

Barbara je bila moja najboljša prijateljica v srednji šoli, vendar je bila Ines* moja 'najboljša prijateljica za vse življenje'. Skupaj sva hodili v osnovno šolo, najini starši so bili prijatelji in skupaj sva se preselili v Ljubljano, kjer sva celo živeli skupaj dve leti. Toda iz nekega razloga se Barbara in Ines nista nikdar dobro razumeli. Ko pa sva se z Ines vrnili v domači kraj, se je njun odnos izboljšal. Sprva sem bila navdušena, ker se moji najboljši prijateljici dobro razumeta in smo se lahko skupaj družile. Načrtovale smo skupen obisk poletnega festivala, vendar zaradi drugih obveznosti nisem mogla iti z njima. Vesela sem bila, da sta odšli skupaj. Toda, ko sta se vrnili, sta me povsem izključili.

Začetek konca

Ob pregledovanju njunih profilov na Facebooku sem opazila, da sta odšli skupaj v kino ali na večerjo in me niti enkrat nista povabili zraven.

Imela sem občutek, da vse zamujam. Poslala sem jima sporočilo: "Naslednjič, ko gresta v kino, bi z veseljem šla z vama." Vendar nisem dobila nobenega odgovora. Ni pomembno, ali si stara 16 ali 26 let: takšna situacija je vedno boleča. Postala sem ljubosumna in začela sem se spraševati, kaj je narobe z mano. Nisem vedela, zakaj sta me povsem izključili.

Sčasoma sem opazila, da so se tudi drugi prijatelji začeli izogibati Barbare zaradi njenega toksičnega vedenja. Bila sem jezna tudi na Ines, vendar sem vedela, da je bila Barbara tista, ki se je odločila za mojo izključitev iz prijateljstva. Ni mi bilo všeč, da me je spremenila v ljubosumno osebo in da sem se počutila ničvredno.

Ker je opazila, da sem se oddaljila, mi je poslala sporočilo in me vprašala, ali je vse v redu z mano. Pomislila sem, da je to odlična priložnost za to, da ji rečem: "Ne. Resnično si me prizadela." Napisala sem ji, da me je prizadela z njenim vedenjem in da potrebujem nekaj časa zase. Mislila sem, da se bo čez nekaj časa želela pogovoriti o najinem odnosu, vendar je napisala le: "Okej. Pokliči me, ko boš pripravljena." Grozno sem se počutila, ko sem odkrila, kako malo ji pomenijo moji občutki.

Čez nekaj tednov sem imela rojstni dan. Ustvarila sem povabilo na Facebooku in povabila tudi njo. Ko se ni pojavila na moji zabavi, sem čutila olajšanje, saj sem vedela, da je resnično opravila z mano.

Vse mi je bilo jasno: ni bilo nobene potrebe več, da bi se trudila ohraniti odnos z njo.

Dragocena lekcija 

Najino prijateljstvo bi se lahko končalo že ob koncu srednje šole. Oklepala sem se nečesa, česar ni bilo več. Zelo sva se spremenili, odkar sva se spoznali. Če bi se spoznali zdaj, zagotovo ne bi bili prijateljici. Ko se spominjam najinega prijateljstva, se spomnim le, kako naporno je bilo. In prijateljstvo ne bi smelo biti naporno: moralo biti zabavno, osrečujoče in vključevalo naj bi vzajemno podporo. Kar se tiče Ines, pa se je nedavno preselila v Avstrijo. Mislim, da je za najino prijateljstvo premor koristen, saj sva ga potrebovali. In najbrž ji bo koristilo tudi, da nekaj časa ne bo videla Barbare. Upam, da ne bom izgubila dveh prijateljic zaradi ljubosumja ene od njiju.

Razhodi zvezdniških najboljših prijateljic ...

Paris Hilton in Nicole Richie

Nicole je na neki zabavi pokazala domači posnetek seksa od Paris, ki je bila zaradi tega menda zgrožena. Toda ne vemo, kako natančno se je odzvala, ker nismo biti tam.

Lauren Conrad in Heidi Montag

Ko sta prekinili prijateljski odnos v oddaji The Hills, smo se spraševali o pomenu prijateljstva. Prav tako smo se spraševali, kje bi bili, če ne bi bilo Spencerja – fanta od Heidi.

Miley Cyrus in Demi Lovato

Prijateljstvo najstniških zvezdnic se je končalo, ko se je Miley norčevala iz Demi v videoposnetku na YouTubu, Demi pa se ji je nato maščevala na Twitterju.

*Imena so spremenjena 
Po predlogi Lauren Sams, priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: Spolnost kot igra užitka in bolečine - kje so meje?

Priporočamo tudi članek: Tetovaže: tako grozljiv vpliv imajo na naše zdravje