Vaša vodna osebnost

Z enostavnim testom vizualizacije boste lahko hitro ugotovile, kateri vodni osebnosti pripadate in kako to vpliva na vaše življenje.

25. 1. 2007

Mogočni in podivjani valovi, ki lomijo skalnato obrežje, ali nežen objem mirne in hladne jezerske vode okoli vaših gležnjev, ne glede na to, kakšno obliko je ustvarila vaša osebna asociacija, boste zagotovo priznale, da vas nekaj globoko v notranjosti močno privlači k elementu vode. In tako je od nekdaj bilo.

Tudi naše prednike je privlačila njena skrivnostna prvinskost. Vodo v vseh pojavnih oblikah so naravnost oboževali. Morje, reke, jezera in slapove so poosebili v mogočne bogove ali boginje in se jim za številne blagoslove radi zahvaljevali s svetimi rituali. Strahospoštovanje naših prednikov je bilo zagotovo upravičeno. Vodo so ljudje od nekdaj povezovali s preživetjem – in res; brez nje bi ta naš modro-zeleni planet zagotovo ne bil tako obljuden.

Pri ugotavljanju vaše osebnosti je ključnega pomena vrsta vode: morje, reke, jezera ali slapovi. Glede na obliko vodnega elementa, ki vas najbolj privlači, je namreč razvidno, kako dobro se počutite v lastni koži v prav tistem trenutku. Hitro vam postane jasno, v kakšnem stanju je vaša osebnost, kako vam gre od rok v romantičnem življenju, lahko se celo razkrije, s katerimi življenjskimi prelomnicami se pravkar soočate.

Preizkusite se torej v enostavni vizualizacijski tehniki in ugotovite, kateremu vodnemu tipu pripadate. Morda vam bo pomagalo, če si boste naslednja navodila posnele na kaseto, ali pa naj vam jih bere prijateljica. Vzemite si ves čas tega sveta in uživajte v procesu.

Vizualizacijska tehnika

Udobno se usedite ali kar uležite v mirni sobi, v kateri vas zagotovo ne bodo motili. Osredotočite se na svoje dihanje. Vaše dihanje postaja vse počasnejše in globlje in ve postajate z vsakim dihom vse bolj sproščene.

 • Dovolite si, da vas v občutenju popolne sproščenosti odnaša vse globlje in globlje. Popolnoma ste sproščene.
 • Zdaj si predstavljate, da ste na vrhu stopnišča, in se pričnite zlagoma in počasi spuščati. Z vsakim korakom nižje ste bolj in bolj sproščene.
 • Medtem ko sestopate s stopnic, v mislih počasi odštevajte od 1 do 10. 1, 2, 3 … 10.
 • Pred vami se pojavijo vrata. Že sedaj veste, da se bo na drugi strani vrat pred vami razprostrla čudovito naravna pokrajina. Vrata se odprejo in ve stopite skoznje.
 • V svojih mislih poglejte najprej navzdol, na svoja stopala – bodite pozorne na vrsto tal, na katerih stojite.
 • Zdaj lahko naredite nekaj korakov naprej. Bodite pozorne na svoja notranja občutja. Ste v sebi mirne in sproščene ali pa ste rahlo nervozne?
 • Najprej zaslišite in nato zagledate vodo! Stojite pred oceanom? Jezerom? Reko? Ali morda slapovi? Kako se ob svojem odkritju počutite?
 • Kaj bi zdaj najraje storile? Bi raje malo posedele in samo opazovale, bi si namakale gole gležnje ali bi se kar zagnale v valove? Bi ostale ali kar odšle?
 • Kako bi opisale svojo najdbo? Domislite se treh pridevnikov, ki bi najbolje opisali vašo vodo.
 • Nekaj minut samo čutite in občutite vse, kar vas v tem trenutku preveva, nato pa se počasi vrnite proti vratom.
 • Pojdite do stopnic in se počasi, korak za korakom, dvigujte po stopnišču navzgor. Odštevajte od 10 do 1. Z vsako naslednjo številko boste bolj in bolj budne. 10, 9, 8 … 1.
 • Vrnite se v svojo polno zavest.
 • Zdaj si zabeležite vse, kar se vam je med vizualizacijsko vajo dogajalo in si v nadaljevanju preberite pomene vaših vizij.

Pomen vaše vodne vizije

Ocean

Morje je izvir življenja. Arhetipsko zato predstavlja dajalca življenja, v svojem senčnem pomenu pa zato tudi tistega, ki lahko življenje vzame. Ocean je zaklad skrivnostnega. Je nevaren, močan in nedoumljiv. V Jungovskih terminih predstavlja samo kolektivno nezavedno, torej skupne spomine celega človeštva.

Vaši izzivi: Dejstvo, da vas je v tem trenutku najbolj pritegnila vizija oceana, daje slutiti prebujajoči se notranji klic po mističnem. Najverjetneje si močno želite na novo vzpostaviti vez z življenjem, zelo močna pa je zagotovo tudi potreba po več ustvarjalnosti v vsakdanu. Poglobite se vase in vzpostavite stanje notranjega miru. Poizkusite meditacijo ali pa bolj ustvarjalne aktivnosti, najbolje slikanje ali ples.

Vaše romantično življenje: Hrepenite po razburljivosti, zato si boste upale čustveno tvegati. Prav mogoče pa je tudi, da ste čustveno preveč drzne in da se s čustvi drugih rade poigravate. Ste se v svoji viziji divje vrgle v objem morja ali pa ste bile na njegovem obrežju nekoliko previdnejše? Prav drznost v stiku z morjem najbolje prikazuje vaš dejanski odnos do lastnih čustev in seksualnosti. Zdaj si poglejte še tri pridevnike, ki ste si jih izbrale med vizualizacijsko vajo – prav ti namreč predstavljajo ključ do spoznanja, kaj je za vas seks.

Jezero

Voda jezera je mirna, jasna in vedra. Lahko je bistra in pomirjujoča ali pa motno stoječa. V mitologiji so jezera prebivališča pošasti in žensk, ki znajo čarati. Jezero je prag nam neznanih svetov, zato so območja jezer vedno območja preobrazbe.

Vaši izzivi: V vašem življenju se ta čas izpostavlja pomembno vprašanje, ki zahteva prednostno obravnavo. Prav mogoče je, da je vprašanje povezano z vašim čustvovanjem. Vizija jezera jasno kaže, da si globoko v sebi močno želite občutka varnosti, a boste morale za zadovoljitev tega hrepenenja še nekaj postoriti in se naučiti. Se morda v svojem življenju preveč oklepate že znanega in varnega? Bodite drznejše in si dovolite več tveganja. Vpišite se v kakšen tečaj, poizkusite se v novem športu ali pa vsaj spoznajte nekaj novih ljudi.

Vaše romantično življenje: Stremite k brezpogojni ljubezni – k toplemu in razumevajočemu partnerstvu. V ljubezenskem življenju ste predvsem zelo nesebične in skrbne, paziti bi morale le, da s svojo posesivnostjo partnerja ne bi preveč dušile. Poglejte si pridevnike, ki ste jih med vajo zapisale ob viziji svojega jezera, saj jasno kažejo na vaš odnos do seksa. Ste zakorakale globoko v jezero, ste se potopile na njegovo dno ali ste se le golonoge sprehodile po njegovih plitvinah? Tako globoko, kot ste si v vaji dovolile raziskati svoje jezero, tako globoko čustvena in seksualna je vaša narava.

Reka

Reke imajo svoje posebno mesto v mitologiji. Reke so mejniki med življenjem in smrtjo. V starodavnih ritualih prehoda so morali v iniciacijo posvečeni pogosto prepotovati pot z enega brega reke na drugega, da bi tako simbolično našli stik s svojim spiritualnim virom in z duhovno močjo. Reka premore moč, ki se ji ne da upirati. Pot si udira skozi soteske in planjave, da bi z blagoslovom življenja nenazadje prepredla kar cel planet.

Vaši izzivi: Ste močna in odločna oseba, ki jo plemenitijo odlične ideje in številne želje. Pa vendar je zdaj morda trenutek zrel za spremembo vaših perspektiv. Vizija reke namreč simbolizira popolno življenjsko spremembo. Analizirajte svoja dosedanja prepričanja. Ali zares iskreno stojite za svojimi načeli ali pa že nekaj časa le iz trmoglavosti vztrajate pri svojem? Postanite bolj prilagodljive – poizkusite se v jogi ali kakšni od borilnih veščin.

Vaše romantično življenje: Ste zelo dojemljive za potrebe in razpoloženja drugih ljudi. Ker ste zelo čustvene, se v odnose globoko zapletate – žal pogosto v neprave odnose. Poskusite se nekoliko sprostiti in ne bodite v vsem, česar se lotite, tako zelo intenzivne. Privoščite si več zabave! Katerih pridevnikov ste se domislile ob občutenju vaše reke? Vsi trije namreč razkrivajo vaš odnos do spolnega akta – tako namreč vidite seks! Ste skočile v brzice rek ali pa ste vanjo le namočile svoj desni palec? Vaša dejanja v vizualizaciji so nazoren prikaz vašega stika s čustvi in s tem, kako odprto sprejemate svojo seksualnost.

Slap

Mesta slapov so magična, pogosto skrita visoko v gorah ali globoko v dolinah. Slapovi ne poznajo strahu – njihova gmota se neustrašno spusti z vsakršne višine, njihova voda pa je mlada, sveža in impulzivna. V starodavni mitologiji je slap pogosto dom vodnih nimf, v poganskih tradicijah pa se je ugnezdilo prepričanje, da v njem živijo močne – pogosto tudi nevarne – vile.

Vaši izzivi: Ste človek avanture. Privlačijo vas nove stvari, vedno ste pripravljene poskusiti kaj popolnoma novega, razburljivega in drugačnega. Pogosto ste naivne v lastno škodo. Simbol slapa namiguje, da bi bilo za vas dobro, da raziščete korenine notranjega nemira in z njimi obračunate. Meditacija in druge podobne introspektivne tehnike za vas verjetno ne bodo najbolj primerne. Poizkusite s pohodništvom, z jahanjem, raftingom ali drugimi tekmovalnimi športi.

Vaše romantično življenje: Vedno znova se zaljubljate ali pa ste se prav pred kratkim v nekoga zagledale do ušes. Nujno je, da svoje čustveno stanje izrazite tudi navzven. Seveda pa pri tem pazite, da ne boste izpadle preveč naivne. Preverite, ali so čustva v potencialnem odnosu zares obojestranska. Kako ste se v vizualizacijski vaji obnašale pred svojim slapom? Ste pred njim malo posedele in ga občudovale ali pa ste se do kože zmočile in zaplesale pod njim? Vaša dejanja v viziji so dober pokazatelj tega, kako previdne ali nasprotno: impulzivne ste v ljubezni. Katere pridevnike ste uporabile, da ste ga opisale? Prav tak je namreč vaš pogled na seksualnost.

Nataša Zupanc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri