Varno na pot

Prihaja čas dopustov in če se s prijateljicami letos odpravljaš na oddih z avtom, nekaj koristnih napotkov …

7. 7. 2009

Pred potovanjem si je pametno narediti vsaj okvirni načrt poti in se pozanimati o vseh aktualnih prometnih informacijah.

1. Potovalni načrt

Na kavi se s prijateljicami dogovorite, kaj vse bi rade v času dopusta videle in v katerih krajih preživele poletne dogodivščine. Ko boste določile vse podrobnosti, naj ena od vas izriše pot vašega potovanja. Določi naj tudi, koliko kilometrov na dan boste preživele v avtu in kje boste ob koncu dneva prenočile. Vedno si vzemite tudi kakšno uro rezerve za izredne razmere - poletno gnečo na cestah.

Namig: Za primer gneče imejte pri sebi potovalno hladilno skrinjo, v kateri naj bo vsaj en liter vode in osvežilno sadje.

2. Urejeno zavarovanje z asistenco

Ne pozabi pred odhodom od doma preveriti, ali je tvoje vozilo v brezhibnem stanju. Tako se boš izognila morebitnim okvaram. V primeru prometne nesreče pa je dobro, da imaš urejeno avto asistenco za tujino.

3. Cestninjenje

Pred odhodom se na spletu pozanimajte, kakšne so cene cestnin in ali morda za vožnjo po tujih avtocestah potrebujete vinjeto in podobno – več informacij o cestninah najdeš tukaj.

4. Upoštevanje prometnih predpisov

Ni treba poudarjati, da moraš tudi v tujini spoštovati prometne predpise, določila in omejitve hitrosti.

  • Pri nas moraš voziti s prižganimi lučmi tudi podnevi, po evropskih cestah pa ni povsod tako … preveri tukaj.
  • V primeru, ko izstopaš iz vozila, moraš pri nas na hitrih cestah in avtocestah obvezno uporabiti jopič, kako je v tujini, preveri tukaj.
  • Pokukaj še v tabelo omejitev hitrosti po evropskih cestah - tukaj.

5. Avtokarta

Na poti vedno sledi večjim krajem, tako ne boš nikoli zgrešila poti. V kolikor se ti to zgodi, imej pri sebi najnovejšo avtokarto – za nekaj evrov jo lahko kupiš na vsaki bencinski črpalki.