Varen oddih

Iti na pot z avtom je eden najslajših načinov, kako preživeti proste poletne dni. Da pa bo tvoje potovanje kar se da varno, si preberi naslednje varnostne napotke ...

16. 6. 2009

Varen avto

Pred odhodom poskrbi, da bo tvoj jekleni konjiček v dobri formi. Kot ti se mora tudi on pripraviti na dolgo pot, zato ga obvezno odpelji k svojemu avtomehaniku.

Načrtuj vnaprej

Pametno je, da si načrt potovanja z vsemi potrebnimi zemljevidi in rezervacijami prenočišč pripraviš, preden odrineš na pot. Zelo neprijetno in nevarno se je izgubiti na neznanem teritoriju.

Klic v sili

Če se zgodi kaj neprijetnega, ti znajo priti prav telefonske številke lokalne policije in drugih podobnih ustanov. Za dodaten občutek varnosti si vnaprej pripravi naslove diplomatskih konzularnih predstavništev in fotokopije vseh pomembnih osebnih dokumentov, ki jih shranjuj ločene od originala.

Okvara avta

Avto se po navadi pokvari takrat, ko najmanj pričakuješ, zato se že prej oboroži z asistenco v tujini, na pomoč lahko pokličeš tudi AMZS. Če se ti to pripeti, v času čakanja na pomoč, ostani v avtomobilu in zavrni prevoz neznanih ljudi. Raje bodi previdna in nezaupljiva ter s tem bolj varna.

Kako pomagati drugim

Ob cesti so ljudje, ki potrebujejo tvojo pomoč, ti pa ne veš, kaj storiti. Pokliči pomoč, ti pa se raje ne ustavljaj in pelji dalje. Nikoli namreč ne veš, ali gre za kako prevaro. Ljudem v stiski bodo tako in tako bolje znali pomagati tisti, ki so za to usposobljeni.

Med vožnjo

V avtu te zamoti nešteto stvari, od radia do sopotnikov, zato za zaščito pred vlomilci poskrbi z zaklenjenimi vrati in zaprtimi okni. Okna naj med zračenjem ne bodo odprta za več kot tri prste.

Parkiranje

Odročni prostori in temne parkirne hiše so lahko precej nevarni. Če se le da, postavi svojega štirikolesnika v bližino izhoda parkirišča. Če to ni mogoče, pred izstopom iz avta dobro poglej naokoli za morebitne sumljive postopače.

Vračanje k avtu

Na poti do avta bodi še bolj pozorna na dogajanje okoli sebe. Ključ imej v rokah že veliko prej, saj ti lahko ob morebitnem napadu služi kot orožje. Pred vstopom v avtomobil pa preveri, da kdo ne leži za zadnjimi sedežu. Saj veš, tako kot v ameriških filmih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri