V znamenju boja proti nasilju nad ženskami

25. november po vsem svetu poznamo kot Svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami.

25. 11. 2009

25. november je Organizacija Združenih narodov razglasila za Svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami v spomin na leta 1960 brutalno umorjene sestre Mirabel v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki.

Pravica do življenja

Ob tej priložnosti gre spomniti, da imajo ženske poleg pravice do osebne svobode in varnosti, tudi druge svoboščine, ki zadevajo spolnost, partnerstvo in materinstvo – t.i spolne in reproduktivne pravice.

"Med spolne in reproduktivne pravice uvrščamo tudi pravico do življenja, kar pomeni, da ženske ne umirajo zaradi rojevanja ali zaradi raka dojk in na materničnem vratu rodil, ker nimajo dostopa do zdravstvenega varstva, informacij in svetovanja ter izbire najprimernejše kontracepcijske metode. Mednje sodijo tudi pravica do zadovoljujočega in varnega spolnega življenja, pravico do svobodne odločitve o rojstvu otroka, do zdravljenja zaradi spolno prenosljivih bolezni in  neplodnosti ter pravico do varnega materinstva", je področje spolnega in reproduktivnega zdravja predstavila mag. Dunja Obersnel Kveder, vodja Centra za promocijo zdravja na Slovenski Filantropiji. 

Med slednje sodijo tudi pravice do življenja brez diskriminacije, informiranosti in izobrazbe, do koristi znanstvenega napredka, do svobode zbiranja in politične participacije ter do življenja brez mučenja in škodljivega zdravljenja.

Temeljne človekove pravice

Ob 15. obletnici Mednarodne konference o prebivalstvu in razvoju v Kairu, ko je mednarodna skupnost dosegla soglasje o vključitvi spolnih in reproduktivnih pravic med temeljne človekove pravice, je potrebno izpostaviti tudi vprašanje o njihovem doslednem uresničevanju. Kršitve slednjih se namreč dogajajo tako v razvitih državah, kakor tudi v državah v razvoju. Posledice pa so po drugi strani še bistveno večje in bolj usodne za prebivalke držav v razvoju, saj zaradi teh kršitev v velikem številu umirajo otroci in mlade ženske, kar bistveno vpliva na družbeni razvoj in blagostanje držav. 

Sloga, Platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, si prizadeva za opolnomočenje vseh nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zaščiti oz. zagotavljanja spolnih in reproduktivnih pravic, hkrati pa si prizadeva za večjo ozaveščenost širše javnosti o kršitvah slednjih. S tem namenom bo v prihodnjih tednih na predstavnike ministrstev, parlamentarce in širšo javnost naslovila poziv z informativno zloženko o spolnih in reproduktivnih pravicah, ki mu bo sledila javna razprava s političnimi odločevalci.

P.S.

Kdo so bile sestre Mirabel?

Sestre Mirabel:

  • Patria Mercedes,
  • Maria Argentina Minerva,
  • Antonia Maria Teres
  • in Belgica Adela (klicali so jo tudi: Dede)

... so se rodile in živele v Dominikanski republiki. Kot politične aktivistke zoper diktatorski režim Trujilla so delovale pod 'tajnim' imenom 'Las Mariposas' (v prevodu: metulji).

Zaradi svojega gorečega aktivizma in borbe za enakost, demokracijo in pravico so jih skupaj z njihovimi soprogi oblasti večkrat aretirale in zaprle.

25. novembra 1960 pa je tri od štirih sester - Minervo, Patrio in Mario Tereso - tajna policija Trujilla ubila medtem, ko so šle v Puerto Plata obiskat zaprte može. Vse tri sestre so brutalno pretepli (jim polomili več kosti) in zadavili.

Novica o njihovi smrti je šokirala in razbesnela javnost tako v Dominikanski republiki kot širom sveta. Prav njihova likvidacija je bil eden od tistih ključnih dogodkov, ki je do konca razplamtel gibanje proti diktaturi.

O sestrah Mirabel so leta 2001 posneli tudi film: "In The Time Of Butterflies"

Moški, pripnite si belo pentljo!

Vse več moških ocenjuje vsakršno nasilje nad ženskami kot nadvse sramotno.

Močnejši spol se v protest in podporo gibanju za nenasilje vse bolj povezuje. Takšen je primer kampanje 'Bele pentlje' in dvojnik kampanje 'V-Day', in sicer kampanja 'V-Men'. V okviru slednje moški na delavnicah učijo moške, da 'pravi moški ne tepejo žensk'.

Kampanja 'Bele pentlje' se je začela v Kanadi in se nato razširila po svetu. Cilj kampanje je preko različnih medijev spodbuditi moške, da podprejo sporočilo kampanje. Moški, ki si pripnejo belo pentljo, s tem simbolnim dejanjem sporočajo:

"Nasilja ne povzročam, nasilja ne spregledam, nasilja ne spodbujam, ob nasilju primerno ukrepam, proti nasilju govorim in delujem."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri