V življenju je mogoče prav vse! (kako uresničiš vse skrite želje in cilje)

Se ti cilji kar naprej izmikajo ali pa se ti zdi, da si vedno zastaviš previsoke, ki jih je nemogoče doseči? Morda pa jih le dosegaš počasneje, kot si si zamislila ...

V življenju je mogoče prav vse! (kako uresničiš vse skrite želje in cilje) (foto: Kaja Berlot) Kaja Berlot
26. 4. 2018

ICF-trenerka, predavateljica in mentorica Maja Kure nam je zaupala kopico trikov, ki te bodo izstrelili do tvojih pravih ciljev. Si pripravljena?

Zakaj si postavljamo cilje?

Cilje si postavljamo zato, da bomo lahko življenje usmerili na pravo pot, po kateri želimo hoditi. Brez začrtane smeri pa nas lahko odpelje kamorkoli. Dobro je torej, da veš, kdo si in kam si želiš iti. Še bolj kot končni cilj pa je pomembna pot, torej kako do tja prideš. Pot nas namreč oblikuje v to, kar smo. Vse naše odločitve, naša dejanja in misli kažejo, kdo smo.

Že poznaš svoj cilj?

Bodi jasna glede tega, kaj si želiš doseči. Daj si dovoljenje, da brez vseh omejitev začutiš svojo željo in z njo povezan cilj. Ne skrbi, če se ti trenutno zdi zunaj dosega, raje ga jasno opredeli in začrtaj pot do njega.

Dobro je, če si svoj cilj zapišeš. Kar ni zapisano z določenim datumskim rokom, ni cilj, ampak še vedno le želja.

Ena od dobrih metod za postavitev cilja je metoda SMART. Po tej naj bi bil cilj oblikovan po sledečih merilih: S = specifičen, konkreten (oblikovan jasno in preprosto) M = merljiv (kako veš, da si dosegla cilj?) A = atraktiven (cilj zapiši v sedanjiku, da ga boš lažje začutila) R = realističen (ali ga realno lahko dosežem?) T = totalno pozitiven (ali je cilj oblikovan pozitivno?) In seveda, biti mora časovno opredeljen.

Je tvoj cilj dosegljiv?

Za cilj, ki si si ga zastavila, moraš dejansko imeti občutek, da ga lahko izpelješ. Vera vase in vera v dosego cilja ti bosta pri tem procesu v izredno pomoč. Pri tem pa je dobro upoštevati znanje, čas, finančne zmožnosti … in ga temu primerno prilagoditi.

Velik cilj je sestavljen iz majhnih ciljev

Za dosego končnega cilja potrebuješ več manjših ciljev, ki ustvarijo tvoje potovanje. Najbolje je, da so pozitivno naravnani – povej, kaj točno si želiš, in ne česa si ne želiš. Pozitivno oblikovan cilj ti bo omogočil premik k nečemu. Prav tako kot pozitiva pa je pomembno tudi navdušenje nad dosego tega cilja. Cilj naj bo postavljen v prvi osebi ednine, kot da si ga že dosegla (na primer: imam svoje lastno podjetje). Zdaj pa občuti to veselje in v tem občutenju uživaj in vztrajaj nekaj časa.

Po korakih …

Zdaj, ko je tvoj cilj jasno postavljen, zapisan, razdeljen v manjše korake in časovno opredeljen, lahko spremljaš svoj napredek. Najbolje je, da se držiš zastavljenih rokov in jih sproti preverjaš. Dopuščaj možnost, da se vmes kaj spremeni, in to dodaj v svoj načrt (v nov ali obstoječi časovni okvir). Za uresničitev cilja je ključno, da si ves čas aktivno usmerjena k njemu.

1. Ko dosežeš cilj, to praznuj!

Ko dosežeš svoj cilj, je pomembno proslavljanje in občutenje svojega dosežka. Vzemi si čas in se tega veseli. Tvoja sreča in veselje bosta začela sprožati še veliko več pozitivne kreativne energije. Na tej točki lahko občutiš tudi hvaležnost, da ti je zadani cilj uspelo doseči. Hvaležnost je most do obilja.

Bolj hvaležna ko si za nekaj (lahko tudi za čisto majhne in vsakdanje stvari), več podobnih občutkov in doživetij bo prišlo v tvoje življenje.

2. Dokler ne dosežeš cilja …

Ohrani pozitivne misli in bodi osredotočena, drži se postavljenih rokov in sproti preverjaj, ali je treba kaj prilagoditi. Vedno pa zaupaj vase in v svoje sposobnosti. Vedno moraš zaupati v svoje notranje vire – v sebi imaš namreč vse, kar potrebuješ za dosego tvojega cilja.

Ovire na poti do cilja:

Vsakič, ko se držimo načrta in svoje strategije, se samodejno počutimo odlično. A ne gre vedno vse po načrtih, zato pazi, da se ne boš zaletela v naslednje ovire.

Težave, ki jih lahko doživiš na poti do dosege cilja:

 • negativne misli/obup – vdajaš se slabim mislim in ne verjameš vase, v svoje sposobnosti ter lastno vrednost (zaslužiš si in zmoreš!)
 • časovna neorganiziranost – ne držiš se rokov
 • tvoj cilj je trenutno nedosegljiv/nerealen ali ni ustrezno razdeljen na manjše korake
 • lenoba – nisi dovolj predana cilju ali dovolj motivirana.

3. Kar lahko storiš danes …

… ne prelagaj na jutri.

Vseeno se lahko zgodi, da se kakšen dan načrta ne držiš, zato naslednji dan dodaj dodatno opravilo, ki naj te popelje bliže k cilju.

1. Obupuješ

Ne obupuj nad svojim ciljem ne glede na to, kako velik ali majhen je. In nikoli ne dvomi vase – le drži se manjših ciljev in jim sledi.

2. Prehitro odnehaš

Pazi, da ne prenehaš na sredini in se začneš ukvarjati z drugimi stvarmi (ne glede na to, ali so to malenkosti ali ne) ter jih postaviš v ospredje ter pozabiš, zakaj si si ta cilj sploh zastavila.

3. Ko ne gre vse po načrtih …

V življenju je samo ena stalnica – in to je sprememba. Vedno se nekaj spreminja zunaj nas, tako kot se spreminjamo tudi mi sami. Spremembe so dobrodošle in so sestavni del vsakega procesa. Ko pridemo do novega izziva (ne glej nanj kot na problem, temveč naj bo to zate izziv), se z njim soočimo.

Najbolje je, da celotno situacijo še enkrat oceniš, pregledaš, kaj se je spremenilo, in temu primerno prilagodiš svoj načrt.

Je cilj pametno opustiti?!

Cilje je pametno opustiti takrat, ko ugotoviš, da niso več usklajeni s tabo. Tak cilj ti ni več pomemben oziroma je veliko bolj v ospredju takšen, ki je skladen s tvojo rastjo, podobo ali novim spoznanjem. Pri coachingu najprej raziščejo vrednote posameznika.

"Vrednote so namreč tiste, ki poganjajo naše celotno delovanje."

In kadar so naše glavne vrednote kršene, se nikoli ne bomo počutili dobro. Če nekaj ni več popolnoma usklajeno s tabo, se lahko pokažejo blokade, slaba volja, po nepotrebnem izgubljaš energijo in dobro počutje. V tem primeru je dobro odkriti, kje so te blokade nastale in kakšna pot je zdaj najboljša. Kaj je torej tisto, kar te resnično podpira, kako lahko nadaljuješ svojo pot v skladu s svojimi vrednotami.

Lažje ti bo šlo z Majinimi recepti do čim hitrejšega dosega ciljev! PREVERI!

Pred vsak cilj naredi kljukico:

 • Verjemi vase.
 • Vsako jutro se zbudi s hvaležnostjo v srcu.
 • Vsak dan si zapiši tri stvari, za katere si hvaležna.
 • Ustvarjaj iz srca … srce ustvarja magnetno polje, ki je 5.000-krat močnejše od magnetnega polja možganov. Vse, kar izvira iz čistega srca, se bo manifestiralo vsaj 5.000-krat hitreje kot ideje, ki izvirajo iz tvoje glave.
 • Neguj lastno vrednost. Vsak dan si ponavljaj: "Cenim se!" – "Ljubim se!" – "Vredna sem!"
 • Sledi svojim srčnim željam in ostani avtentična.
 • Bodi proaktivna. Akcija/tvoje delovanje je nujno potrebno.
 • Poišči svojo notranjo motivacijo in neguj otroka in sanjača v sebi. Zavedaj se, da je vse možno in vse dosegljivo. Si kreator vsega in nič ni zunaj tvojega dosega.

Besedilo: PETRA ARULA

Preberi še: Odkrili smo trik, ki razkriva, ali bodo čevlji z visoko peto udobni ali ne!

Priporočamo tudi: "Se med seksom res lahko zaskočiva, da ne moreva narazen?" Ja + poglej, kako to rešita