V tujini so se zaljubile v ...

V resnici se je vsaka od treh deklet zaljubila v nekaj drugega. Prva je v tujini našla sanjsko službo, druga ljubezen, tretja pa se je ponovno zaljubila v svoje družinske korenine.

30. 7. 2009

Če se iz naslednjih treh zgodb lahko kaj naučimo, je to zagotovo dejstvo, da je v življenju vse mogoče in da svet nima meja. Delamo, živimo in zaljubimo se lahko kjerkoli, če si to le dopustimo. Preberi zgodbe treh najbolj odločnih žensk, kar sem jih kdajkoli spoznala, in pusti, da tudi tebe navdihnejo.

…sanjsko službo

Leila Bdeir, borzna posrednica, 28 let

 • Kraj ljubezni: Anglija, Notting Hill

 • Prej
Že od majhnih nog je sanjarila, da bo, ko bo velika, živela v Ameriki. Danes pravi, da je bil to verjetno sinonim za tujino. Že med študijem prava je potovala, kolikor ji je dopuščala denarnica, in tako za kratek čas potešila svoj nomadski duh, ki po vsej verjetnosti izhaja iz njenih arabskih korenin.

Diplomirala je leta 2004, hkrati so se končale tudi Videospotnice, ki jih je vodila. “Zavedala sem se, da se bom ustalila doma in ostala v udobju domačega okolja ter zgubila pogum za tak korak, če takoj po študiju ne poskusim tujine.” Izbirala je med New Yorkom in Londonom ter izbrala drugega zaradi bližine in manjših komplikacij z vizumom.

 • Takrat
V kovčke je natlačila vse, kar je imela, kupila enosmerno karto in odšla. Pri nastanitvi so ji sprva pomagali znanci, potem pa se je morala postaviti na svoje noge. Ker bi za prakticiranje prava potrebovala nadaljnje šolanje, je morala poiskati nekaj drugega. Opazila je, da so v Londonu popularni poklici povezani z bančništvom, zato je začela brati o delnicah in drugih finančnih instrumentih.

Čeprav je po navadi treba imeti za tovrstne službe diplomo iz prestižnih univerz, kot so Cambridge, Harvard in še nekatere, je bila odločena, da ji bo uspelo. Po nekaj mesecih se je uspela prebiti na razgovor z eno izmed največjih borznih hiš na svetu in uspelo ji je. Od tisoč kandidatov je bila ena izmed petih sprejetih.

 • Zdaj
Še vedno opravlja isto delo pri istem podjetju in pri tem neizmerno uživa. Delo je adrenalinsko in hkrati zelo odgovorno. Delati mora trdo in dobro, a je hkrati za to tudi ustrezno nagrajena. Za službo tudi veliko potuje, ogromno ji pomenijo oddihi na koncu tedna, saj gre lahko v Provanso, Barcelono, Toskano ali pa v Slovenijo. Zadnje, čeprav je trenutno zadovoljna, kjer je, tudi ne izključuje kot možni kraj bivanja v prihodnosti.

… ljubezen svojega življenja

Marta Pirnar Tittle,novinarka, 34 let

 • Kraj ljubezni: Španija, romarska pot Camino de Santiago

 • Prej
Ko se spominja svojega življenja pred potovanjem v Španijo, se ji zdi, da je veliko časa posvetila iskanju same sebe. Do takrat je bila vse življenje samska in je šele ob pogledu na vse šepajoče zveze okoli sebe spoznala, da s čakanjem na nekoga ni prav nič narobe. Seveda so bila vmes tudi obdobja, ko je naravnost uživala samsko življenje, predvsem pa se je posvetila šolanju (tudi uspešno magistrirala) ter novinarski in astrološki karieri. Poseben užitek in osebno izpopolnjevanje si je pričarala s potovanji. In se je odločila …

 • Takrat
Odločila se je, da bo odpotovala v Španijo in prehodila 750 km dolgo romarsko pot Camino de Santiago. Ni točno vedela, kaj jo tako zelo vleče tja, vendar je bila prepričana, da bo Camino nekaj spremenil. In bilo je tako. Na enajsti dan romanja je srečala Bena, Angleža s kolonialno tradicijo in razburljivo potovalno preteklostjo.

Čeprav je spoznala že kar nekaj romarjev, se z nobenim ni želela pretirano družiti, k njemu pa jo je nekaj vleklo. Bil je prvi, ki je vedel, kje je Slovenija, in hrepenela je po njegovi družbi. Tretji dan je spoznala, da je zaljubljena. Romanje sta sicer končala vsak po svoje, vendar pa sta se naključno spet srečala in si izmenjala stike.

 • Po tem
Že na poti nazaj, ko sta se v Londonu poslavljala, ji je obljubil, da bo prišel v Slovenijo. Res je prišel in postala sta par. Nekaj časa sta eden drugega obiskovala, ko pa se je on odločil, da se bo vpisal na podiplomski študij v Canterburyju, sta se oba preselila v to prijetno angleško mestece. Tam sta se lani tudi poročila.

 • Za naprej
Trenutno načrtujeta selitev v London, kjer bo Ben delal v osnovni šoli kot razredni učitelj, ona pa bo nadaljevala z delom novinarke. Kaj jima bo prinesla prihodnost, še ne vesta, vsekakor se ne nameravata omejevati. “Na voljo imava ves svet, vse, kar je pomembno, je, da se imava še naprej rada in da se dobro razumeva,” je še dodala, preden je postavila poslednjo piko.

… družinske korenine

Ana Če, fotografinja, 30 let

 • Kraj ljubezni: Slovenija, Ljubljana

 • Prej
Ana, fotografinja, ki je sicer po poklicu odvetnica, prihaja iz Sao Paula v Braziliji, kamor se je družina njenega očeta preselila med vojno, ko je bil oče star štirinajst let. Pred selitvijo je Slovenijo obiskala le dvakrat in si niti slučajno ni predstavljala, da bi tu živela, niti si tega ni pretirano želela. Oče ji je sicer z navdušenjem govoril o svoji rodni deželi, vendar si Ana življenja brez svojega oceana, kamor je zahajala večkrat tedensko, ni predstavljala.

 • Takrat
Ko je prišla v Slovenijo, ni govorila niti razumela jezika. Tudi službe, ki je v Braziliji pred njenim odhodom naravnost cvetela, v Sloveniji ni imela. Njen prvi mesec v novi deželi je bil naravnost katastrofalen, vendar se je odločila, da bo selitev spremenila v nekaj pozitivnega. In res jo je. Že naslednji mesec so začele prihajati ponudbe za službe in kaj kmalu se je načrtovanih nekaj mesecev sprevrglo v šestnajst mesecev.

Zatem je za tri mesece odšla v Brazilijo in se nato vrnila v Slovenijo zgolj zaradi dela, ker je hotela raziskovati evropski trg. Takoj po vrnitvi pa se je zgodilo nekaj povsem nepričakovanega. Spoznala je Slovenca, ki je bil najbolj odločen moški, kar jih je kdajkoli spoznala v svojem življenju. Čeprav si tisti trenutek ni želela zveze, je bil on prepričan, da je ona tista prava zanj, in res je bila.

 • Zdaj
Čeprav nikoli ni pričakovala, da bo živela v Sloveniji, še danes živi prav tu. Je poročena in ima šestmesečnega sinčka, ki bo vsekakor spoznal obe kulturi in se naučil obeh jezikov. Človek bi si mislil, da je bila to usoda, ki je poskrbela, da je ponovno odkrila svoje korenine. Čeprav je njena fotografska kariera v Sloveniji dobra, pravi, da se nanjo ne bo omejevala, in si dopušča odprte možnosti. Pa tudi njen potovalni seznam še nima prečrtanih vseh želenih smeri.

Kratek vodnik za selitev v tujino

 • Izbira destinacije
Prvi nasvet, ki ga imamo zate, da izberi pravo destinacijo. Če na primer govoriš angleško, ti bo lažje v angleško govorečih državah. Mogoče je zate pomembno tudi, da imaš čim manj komplikacij z vizumi in boš zato raje izbrala države EU. Če si bolj pustolovska, ti bodo privlačnejše bolj oddaljene dežele.

 • Delo
Če še nimaš zagotovljenega dela, ti priporočamo ogled različnih spletnih portalov:

- za delo v EU: Evropski mladinski portal in EURES

- za delo v ZDA: http://travel.state.gov/visa/visa_1750.html

- seznam tujih zaposlitvenih portalov in agencij za zaposlovanje: http://www.prosnja.info/zaposlitev-v-tujini.html

- ne pozabi tudi na spletne profesionalne mreže, kot je LinkedIn.

 • Vizum
Pridobitev potrebne dokumentacije je vedno najbolj neprijeten del. Predlagamo ti, da za specifično državo poiščeš pogoje in možnosti. Začni na strani našega Ministrstva za zunanje zadeve, kjer boš dobila podatke o konzularnih predstavništvih. Bodi pogumna in jim pošlji elektronsko sporočilo.

 • Primeren čas za odhod
Odločitev je popolnoma tvoja. Za pridobitev izkušenj, ki bodo super videti v tvojem življenjepisu, je najprimernejši čas takoj po končanem šolanju. Po drugi strani pa v tujini pogosto več pomenijo izkušnje kot izobrazba, zato bo lažje dobiti dobro službo tistim, ki so po šolanju nekaj let delali., kjer boš dobila podatke o konzularnih predstavništvih. Bodi pogumna in jim pošlji elektronsko sporočilo.

Teja Barborič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri