V Nagoju združno proti izumiranju ogroženih vrst

Na konferenci pogodbenic Konvencije Združenih narodov o biotski raznovrstnosti v Nagoji na Japonskem so sklenili dogovor o zaščiti ogroženih ekosistemov, kar naj bi preprečilo naglo izumiranje ogroženih vrst.

13. 11. 2010

Predstavniki 193 držav so po skoraj dveh tednih pogajanj sprejeli strateški načrt do leta 2020 in določili 20 ciljev, poročajo na www.ekomagazin.si.

Širitev zaščitenih območij

Tako naj bi sodelujoče države – med katerimi žal ni bilo ZDA, ki pa dogovor v Nagoji vendarle pozdravljajo – v prihodnjih desetih letih zaščitile gozdove, koralne grebene in druge ogrožene ekosisteme. Razširile naj bi zaščitena območja tako na kopnem kot na morju ter zagotovile tak ribolov, ki ne bo uničeval vrst v morjih in sladkih vodah. Tako naj bi odslej zaščitili 17 odstotkov kopnega in 10 odstotkov obalnih ter morskih območij, ki bi bili nekakšni rezervati biotske raznovrstnosti. Zdaj je na tak način zaščitenih približno 13 odstotkov kopnega in le en odstotek oceana.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri