V modi je espresso

Italijani ga hvalijo na vso moč – si vedela, da jih lahko popiješ tudi po šest na dan, pa od njih ne boš zadeta? Videz pri espressu vara – čeprav je bolj črn od tvoje črne oblekice, ni tako močan kot prijateljičina bela kava. Tudi tvojemu teleščku bo bolj prijal, le brbončice se še morajo navaditi nanj.

12. 1. 2013

Nam so v tovarni kavnih aparatov Saeco zaupali, kako pripraviti popoln espresso (z njim boš očarala simpatičnega Italijana, od italijanske prijateljice pa izpogajala njene hude čeveljce za večerno zabavo).

Ostane naj vroč     

Espresso se zelo hitro shladi, zato poskrbi, da bo vse, kar pride z njim v stik, vroče. Prepričaj se, da je kavni aparat vroč, tako da boš naredila nekaj lažnih espressov, preden boš zares naredila pravega. Skodelice drži na grelni polički na vrhu stroja. Tudi skodelice pogrej s toplo vodo, preden začneš.

Krema je zakon

Najboljši znak dobrega espressa je krema svetle karamelne barve, ki je dovolj gosta, da drži pol žličke sladkorja na svoji površini tri sekunde ali več. Če je krema bolj bela kot rjava, potrebuješ ali bolj fino mleto kavo in/ali jo moraš bolj trdno natlačiti v filter. Če je krema videti zažgana ali na sredini zelo temna, pa je bila tvoja kava preveč fino zmleta, odmerek je bil prevelik, preveč trdno si jo potlačila ali je skozi kavo steklo preveč vode.

Besedilo: Petra Arula