V Hiši eksperimentov sta se rodila dva nova eksperimenta

Hiša eksperimentov je v četrtek, 22. decembra, na večer 'rodila' dva nova atraktivna eksperimenta. Njiju in starejše Hišine otroke lahko obiščeš, ko te 'zasrbijo možgančki'.

23. 12. 2011

Pri eksperimentu 'Barvi gresta svojo pot' obiskovalca pričaka posebna zeleno-rdeča veternica. Obiskovalec jo lahko osvetljuje z bliskajočimi rdečimi in zelenimi lučkami in nenadoma se pred obiskovalcem del veternice zaustavi, del pa se začne počasi premikati. Čudo? Ne znanost! Za eksperimentom se skriva človeška percepcija vida in z vrtenjem uglašeno oziroma razglašeno osvetljevanje. Podoben efekt opazimo tudi, ko na televiziji gledamo vožnjo avtomobila in se nam zdi, kot da se kolesa počasi vrtijo nazaj.

Razvoj eksperimenta 'Barvi gresta svojo pot' je potekal v okviru projekta Razvoj naravoslovnih kompetenc, ki ga izvaja Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in ga financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za šolstvo in šport RS.

Drugi eksperiment nosi naslov 'Totalno odbite žarnice' in pokaže, kaj se zgodi, če žarnice potopimo v vodo. Pri nekaterih žarnicah zaradi posebnega efekta, ki ga znanstveniki imenujejo totalni odboj, nastane zanimiv lesk primerljiv samo pogledu potapljača, ki pod vodo opazuje nebo.

Oba eksperimenta lahko obiščeš v času obiskov in sicer ob sobotah in nedeljah med 11. in 19. uro., med prazniki pa še pogosteje.


Urnik si oglej na www.he.si .

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri