V džungli cestninskih postaj naših sosedov

Po katerem voznem pasu naj zapeljem, da plačam cestnino? Največkrat se to vprašamo na italijanskih avtocestah, kjer nas hitro zmede cela množica tabel na njihovih cestninskih postajah.

20. 9. 2009

Nekaj namigov, da se boš brez posebnega stresa prebila skozi džunglo cestninskih postaj:

  • Pri razvrščanju pred oznakami blagajn na tablah izberi tiste, ki prikazujejo plačevanje z gotovino ali karticami.
  • Pri negotovinskem plačilu boš cestnino gotovo lahko plačala s kreditno kartico. Toda pozor: kartice ec/maestro v Franciji, Španiji in Italiji ne sprejmejo povsod!
  • V nekaterih državah poznajo abonentske sisteme, ki jih lahko uporabljaš le za to prirejeni domači avtomobili (Telepass v Italiji, Télépéage v Franciji). Ti vozni pasovi so za turiste tabu.
  • Za turiste v Italiji, ki nimajo kreditne kartice, je na voljo Viacard: predplačilna kartica (vrednost: 25 oziroma 50 evrov), ki jo lahko kupiš na cestninskih postajah in avtocestnih počivališčih.
  • Za nekatere avstrijske avtocestne odseke, na katerih se zahteva dodatna cestnina (na primer za brennersko in tauernsko avtocesto), lahko že prej kupiš predhodno kartico, tako imenovano video cestnino. Prednost: brez nadležnega ustavljanja in čakanja se skozi cestnino pelješ po vozišču, ki je rezervirano za predplačnike, vse skupaj pa nadzira kamera.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri